Fortune: Η Ελλάδα αρχίζει να μιλάει «τούρκικα»

Fortune: Η Ελλάδα αρχίζει να μιλάει «τούρκικα»

«Καθώς η χρεοκοπία πλησιάζει, η Ελλάδα ψάχνει τρόπο να μεταθέσει την αποπληρωμή του Ιουλίου στην ΕΚΤ».

Ένα από τα βασικά ταμπού της κρίσης χρέους έσπασε ο επιδεικτικός και πολωτικός Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης– την ώρα που η χώρα παραπαίει και οδεύει προς τη χρεοκοπία- μιλώντας για αναδιάρθρωση των δύο μεγάλων αποπληρωμών χρέους τον Ιούλιο.

Στις 20 Ιουλίου, η Ελλάδα πρέπει να αγοράσει ομόλογα αξίας 3,46 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία σήμερα έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Έναν μήνα αργότερα, θα έρθει αντιμέτωπη με μία αντίστοιχη εξόφληση ύψους 3,19 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ad hoc μέτρα απελπισίας έχουν επιτρέψει μέχρι στιγμής στη χώρα να ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές, καθώς έχει γίνει ήδη επιδρομή στα ταμειακά διαθέσιμα οργανισμών του δημόσιου τομέα και ακόμη και στον εθνικό λογαριασμό εκμετάλλευσης στο ΔΝΤ. Όμως οι αποπληρωμές του Ιουλίου είναι διαφορετικής τάξης μεγέθους.

«Είναι πολύ απλό, πρέπει να «σπρώξουμε» αυτά τα ομόλογα στο μέλλον», δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέδριο στην Αθήνα. «Αυτό είναι ξεκάθαρο και για την ΕΚΤ», πρόσθεσε. Ο Βαρουφάκης, επίσης, παραπονέθηκε για τον αποκλεισμό της Ελλάδας να από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Η μη αποπληρωμή της ΕΚΤ θα ήταν καταστροφική με πολλούς τρόπους. Επιπλέον του πανικού που θα μπορούσε να προκαλέσει από μόνη της μία χρεοκοπία, ένα τέτοιο γεγονός θα καθιστούσε αδύνατο για την ΕΚΤ να προβεί σε δανεισμό των ελληνικών τραπεζών έναντι εχεγγύων του Ελληνικού Δημοσίου μέσω μιας έκτακτης πιστωτικής γραμμής. Οι τράπεζες είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα καταρρεύσουν.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως καταγράφεται πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού. Κατά τη διάρκεια των πρώτων τεσσάρων μηνών του έτους, θα βάλει στην άκρη ένα πλεόνασμα 2,164 δισεκατομμυρίων ευρώ. Όμως, το think-tank Macropolis επισημαίνει ότι η Αθήνα έχει επί της ουσίας σταματήσει να πληρώνει τις υποχρεώσεις της προς τον ιδιωτικό τομέα για να επιτευχθεί αυτό. Τον Μάρτιο, τον τελευταίο μήνα για τον οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 10% στα 4,43 δισεκατομμύρια.

Ως εκ τούτου, η Αθήνα συμβαδίζει απλώς με τη φερεγγυότητα, ενώ παλεύει με τους πιστωτές της για την απελευθέρωση της δόσης των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ από το πακέτο διάσωσης του 2012. Οι δύο πλευρές ήλπιζαν πως θα συμφωνήσουν προκειμένου να γίνει το σύστημα περισσότερο αποδεκτό κοινωνικά από το τέλος του Απριλίου, αλλά η προθεσμία χάθηκε και μια δήθεν σημαντική συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης πέρασε και αυτή την εβδομάδα χωρίς καμία πραγματική πρόοδο.

Ο Ben May, αναλυτής με του think-tank Oxford Economics του Λονδίνου, υποστηρίζει πως οι πιθανότητες επιτυχίας με την ΕΚΤ είναι εξαιρετικά λεπτές. Ακόμη και στο σχέδιο διάσωσης του 2012, που στοίχισε σε ιδιώτες επενδυτές έως και το 90% του κεφαλαίου τους, η ΕΚΤ διατηρήθηκε σχεδόν ανέπαφη.

Το Reuters ανέφερε πως ο Βαρουφάκης, δήλωσε στη Βουλή ότι θέλει η Ευρωζώνη να ανταλλάξει τα ελληνικά ομόλογα των 27 δισεκατομμυρίων που κατέχει η ΕΚΤ. Αλλά αυτό θα απαιτούσε έγκριση από τα κοινοβούλια πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων και χώρες-«γεράκια» όπως η Γερμανία και η Φινλανδία. «Η δυνατότητα αυτή υπάρχει θεωρητικά, όμως φαίνεται πολύ απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο καθώς αντίκειται σε όλα όσα έχει υποστηρίξει μέχρι στιγμής η Ευρωζώνη», καταλήγει ο May.

Πηγή: fortune.com