Εκτεθειμένες στους ψηφιακούς κινδύνους οι εταιρείες
- 18/05/2015, 21:30
- SHARE
Παρά τα κρούσματα εξαπάτησης οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να μην δαπανούν χρήματα για την ηλεκτρονική τους ασφάλειά.
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο υποστράτηγος και διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, Μανώλης Σφακιανάκης, για τις επιχειρήσεις που δεν δαπανούν χρήματα για την ηλεκτρονική ασφάλειά τους, από το βήμα του πρώτου πανευρωπαϊκού διήμερου συνεδρίου με θέμα την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, το οποίο διοργανώνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών, ENISA σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Ηρακλείου.
Ο κ. Σφακιανάκης ανέφερε, ότι έχουν παρατηρηθεί πολλά κρούσματα σε επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν εξαπατηθεί από επιτήδειους που μπαίνουν στα λογιστικά συστήματα, μαθαίνουν την πιστωτική τους ικανότητα και μπορούν να παραπλανήσουν τον επιχειρηματία με διάφορους τρόπους, αποσπώντας μεγάλα χρηματικά ποσά.
Στην Κρήτη,κατέληξε, το τελευταίο διάστημα είχαμε περίπου 12 τέτοια περιστατικά, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση επιχειρηματία που έχασε 400.000 ευρώ.
Δυστυχώς, είπε ο ίδιος, οι επιχειρήσεις δεν δαπανούν χρήματα για την ασφάλειά τους. Ωστόσο, συμπλήρωσε, αν ένας επιχειρηματίας θέλει να έχει παρουσία στο διαδίκτυο, δεν θα πρέπει να εμπιστεύεται ελεύθερα προγράμματα, αλλά να συνεργαστεί με ανθρώπους που έχουν την αντίστοιχη γνώση, ώστε να θωρακίσει την επιχείρησή του με τα κατάλληλα εργαλεία.
Ο κ. Μανώλης Αλιφιεράκης πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηρακλείου, υπογράμμισε ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας μας δείχνει έναν εύκολο δρόμο διεκπεραίωσης των εργασιών μιας επιχείρησης ωστόσο οι κίνδυνοι που μπορεί ν’ αντιμετωπίσουμε είναι πολλοί και μεγάλοι.
Από την πλευρά του ο Ανδρέας Μίτρακας προϊστάμενος Μονάδας ENISA στο Ηράκλειο επισήμανε ότι επικεντρώνεται σε τρεις τομείς, την ιδιοτικότητα, την κυβερνοασφάλεια και την πρόληψη/καταστολή, τονίζοντας ότι ο στόχος είναι να έρθουν κοντά επιχειρήσεις, επιστήμονες, εκπρόσωποι της πολιτικής και των εταιρειών του κλάδου. Η Ελλάδα, υπογράμμισε ο κ. Μίτρακας, δεν είναι σε χειρότερη ή καλύτερη κατάσταση σε σχέση με άλλες χώρες γιατί δεν υπάρχουν σύνορα σε τέτοια θέματα.