Μπιλ Γκέιτς: Οι φόροι δεν σκοτώνουν την καινοτομία
- 19/05/2015, 19:15
- SHARE
Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου τάσσεται ανοιχτά ενάντια στην αυξομείωση των φορολογικών συντελεστών.
Ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, η περιουσία του οποίου εκτιμάται στα 86 δισεκατομμύρια δολάρια, χαρακτήρισε ως «ανοησία» την ιδέα ότι η φορολογία των εταιρειών γίνεται εμπόδιο στην καινοτομία.
Όπως εξήγησε, την ώρα που τα κέρδη των εταιρειών βρίσκονται κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και οι φορολογικοί συντελεστές καταγράφουν σταθερή πτώση, η ιδέα ότι η καινοτομία δεν προχωράει λόγω της επιβολής φορολογικού συντελεστή 35% στις επιχειρήσεις είναι απλώς ανεδαφική.
Η τοποθέτηση του Bill Gates έρχεται να πλήξει τα δεξιά κόμματα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, τα οποία έχουν από καιρό δηλώσει ότι η φορολογία των εταιρειών παρέχει ένα ισχυρό αντικίνητρο για επενδύσεις στην έρευνα και σε νέα προϊόντα.
Πολλές είναι οι κυβερνήσεις που εξετάζουν τη μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις ως βασικό μηχανισμό ενθάρρυνσης των επενδύσεων και προσέλκυσης εταιρειών του εξωτερικού για μετεγκατάσταση της έδρας τους, προκειμένου να επωφεληθούν των φορολογικών εσόδων. Ο Bill Gates, όμως, υποστηρίζει πως η εξέλιξη αυτή είναι περισσότερο αποτέλεσμα της συστηματικής άσκησης πίεσης από τα επιχειρηματικά λόμπι και λιγότερο νόμος της οικονομίας.
«Τα εταιρικά έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ των ΗΠΑ, ο φόρος, ο εταιρικός φόρος επί των εταιρικών κερδών, ανέρχεται στο 2%. Κάποτε ήταν στο 4%. Και αυτό σε μία εποχή κατά την οποία τα εταιρικά κέρδη βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών», δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg ο Bill Gates και προσέθεσε: «Τα ποσά που καταβάλλονται στην πραγματικότητα είναι πολύ μικρότερα. Και η ιδέα ότι η μείωση της φορολογίας θα αλλάξει κάτι, υπερεκτιμά το πώς θα βελτιωθεί η κατάσταση».
Ο Bill Gates εξέφρασε την άποψη πως φαίνεται εξαιρετικά απίθανο να αυξηθεί σημαντικά η μακροχρόνια οικονομική ανάπτυξη και η καινοτομία, ενώ θα μπορούσαν να μειωθούν ακόμη περισσότερο οι επενδύσεις, εάν μεταβάλλονται διαρκώς οι φορολογικοί συντελεστές δημιουργώντας κλίμα αβεβαιότητας για τις επιχειρήσεις.