Επίδειξη δύναμης από την ΕΚΤ με τον Αλέξη Τσίπρα να αναζητεί εσωκομματικές λύσεις
- 19/05/2015, 17:25
- SHARE
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιδεικνύει τα όπλα της ενώ «αντάρτες» στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος καλούν σε «ρήξη» με τους πιστωτές.
του Τζόφρι Σμιθ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έκανε επίδειξη δύναμης την Τρίτη, υπενθυμίζοντας στις χρηματοπιστωτικές αγορές τη δύναμη πυρός που μπορεί να χρησιμοποιήσει εάν κληθεί να αντιμετωπίσει μια ελληνική έξοδο από την Ευρωζώνη.
Σε ομιλία του στη Νέα Υόρκη, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερ, είπε ότι η τράπεζα θα μπορούσε να επιταχύνει τις αγορές ομολόγων από τώρα μέχρι και το τέλος Ιουνίου, ενώ σε μια εκδήλωση στο Παρίσι, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Κριστιάν Νουαγιέ, δεσμεύτηκε ότι η ΕΚΤ μπορεί να προσφέρει ακόμα περισσότερη νομισματική τόνωση, εάν χρειαστεί.
Κανένας δεν συνέδεσε τα λεγόμενά του με την κατάσταση στην Ελλάδα. Όμως, οι χρηματοπιστωτικές αγορές αντιλήφθηκαν τις παρεμβάσεις αυτές ως σαφή δήλωση προθέσεων για να εξασφαλιστεί ο έλεγχος της ζημίας σε περίπτωση που η Ελλάδα εξαναγκαστεί σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου μειώθηκε κατά 10 μονάδες βάσης στο 0,57%, ως αντίδραση, στο χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και μια εβδομάδα.
Ο Κερ είπε ότι η επιτάχυνση των αγορών ομολόγων είναι λογική, διότι οι συναλλαγές στις αγορές ομολόγων «πέφτουν» το καλοκαίρι, πράγμα που σημαίνει ότι οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ θα έχουν μεγαλύτερη επίδραση. Ο Νουαγιέ, με τη σειρά του, συνέδεσε τα σχόλιά του με την επίτευξη του στόχου του πληθωρισμού που η ΕΚΤ έχει ορίσει λίγο κάτω από το 2%. Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού έμεινε στο 0% τον Απρίλιο, όπως επιβεβαίωσε η Eurostat, αν και το βασικό ποσοστό χωρίς τις τιμές ενέργειας και τροφίμων αυξήθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση.
Τα σχόλια των τραπεζιτών της ΕΚΤ ήρθαν μια μέρα μετά από την «ανταρσία» που ξέσπασε στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ καθώς μια ομάδα σκληροπυρηνικών της αριστερής πτέρυγας, μεταξύ των οποίων και πέντε από το ανώτατο όργανο του κόμματος, δημοσίευσαν έκκληση για μια πλήρη «ρήξη» με τους πιστωτές της χώρας.
Οι «αντάρτες» ζήτησαν η ελληνική κυβέρνηση να αθετήσει τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές της, να θέσει τις τράπεζες της χώρας υπό κρατικό έλεγχο, να επιβάλει νέους φόρους στους πλούσιους και να εισαγάγει ελέγχους κεφαλαίων.
Αυτή η έκκληση είναι η πιο ξεκάθαρη ένδειξη της σαθρής ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία τρίζει κάτω από την πίεση της ύφεσης και της πιθανής χρεοκοπίας. Το κόμμα, το οποίο υπήρξε πάντα ένας συνασπισμός διαφόρων ρευμάτων της αριστερής σκέψης, είναι διαιρεμένο μεταξύ αυτών που έχουν χρησιμοποιήσει φλογερή ρητορική κατά της λιτότητας ως μια διαπραγματευτική τακτική, και εκείνων που πιστεύουν ότι αυτή η ρητορική πρέπει να γίνει και πράξη.
Στις δημόσιες εμφανίσεις τους αργά χθες το βράδυ, ο Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης προσπάθησαν να πείσουν τους Έλληνες ότι μπορούν να έχουν και τα δύο: να απορρίψουν τη λιτότητα αλλά και να παραμείνουν στο ευρώ.
«Ένα διαφορετικό νόμισμα δεν βρίσκεται στο ραντάρ μας», δήλωσε ο Βαρουφάκης σε συνέντευξή του, προσθέτοντας ότι «αυτό όμως που επίσης δεν είναι στο ραντάρ μας είναι να υπογράψουμε μια μη βιώσιμη συμφωνία».
Ο Τσίπρας, εν τω μεταξύ, επανέλαβε στην ομιλία του στον ΣΕΒ ότι δεν θα συμφωνήσει σε μείωση των συντάξεων, που είναι ένα από τα βασικά εμπόδια στις συζητήσεις με τους πιστωτές.
Και οι δύο δήλωσαν ότι μια συμφωνία με τους πιστωτές είναι κοντά. Αλλά ένα προσχέδιο της συμβιβαστικής πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διέρρευσε τη Δευτέρα ανέφερε ότι οι πιστωτές εξακολουθούν να αρνούνται να υποχωρήσουν σε πολλά θέματα.
Η «εξέγερση» των σκληροπυρηνικών» καθιστά σαφές αυτό που φημολογείται εδώ και αρκετό καιρό: ότι η κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει την πλειοψηφία για να περάσει μια συμφωνία από το κοινοβούλιο, αν δεν στηριχτεί από κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο Τσίπρας έχει ήδη ανακινήσει το θέμα του δημοψηφίσματος σε περίπτωση οποιασδήποτε συμφωνίας, εμμέσως παραδεχόμενος ότι ίσως το κόμμα του να μην την αποδεχθεί.
«Σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης προτρέπουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να επιτύχει μια ειλικρινή και αμοιβαία επωφελή συμφωνία, αλλά η πραγματική αντιπολίτευση προέρχεται από το ίδιο το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ», είπε στο CNBC ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.
Πηγή: fortune.com