Τα πανεπιστήμια που βγάζουν δισεκατομμυριούχους

Τα πανεπιστήμια που βγάζουν δισεκατομμυριούχους
Photo:

Εννέα από τα δέκα βρίσκονται στις ΗΠΑ, το «φυτώριο» των δισεκατομμυριούχων. 

Το να παίρνει κανείς πτυχίο από το Χάρβαρντ δεν εγγυάται πως θα γίνει δισεκατομμυριούχος. Αλλά, προφανώς, δεν βλάπτει. Πενήντα δύο εν ζωή δισεκατομμυριούχοι έχουν πτυχίο από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ– σχεδόν διπλάσιοι σε σχέση με το πανεπιστήμιο του Πρίνστον που βρίσκεται δεύτερο στη σχετική λίστα και απαριθμεί 28 αποφοίτους που έγιναν δισεκατομμυριούχοι. Την δεκάδα συμπληρώνουν κατά φθίνουσα σειρά το Στάνφορντ, το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, το Columbia, το ΜΙΤ, το Cornell, το USC, το Yale και το Πανεπιστήμιο του Cambridge στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Δεν φοιτήσατε σε κάποιο από αυτά τα πανεπιστήμια; Δεν πειράζει. Η κατάταξη είναι μέρος μιας λεπτομερούς νέας μελέτης των δισεκατομμυριούχων του κόσμου, η οποία διεξάγεται από την WealthX, μια εταιρεία έρευνας αγοράς που βοηθά τις επιχειρήσεις να προσελκύσουν πάμπλουτους καταναλωτές. Για τους σκοπούς της μελέτης, η WealthX συνεργάστηκε με την τράπεζα UBS, η οποία διαχειρίζεται μεγάλο μέρος της περιουσίας αυτών των καταναλωτών.

Στην έκθεση επισημαίνεται πως αν και το 68% των δισεκατομμυριούχων κατέχουν τουλάχιστον ένα πτυχίο, αυτό δεν αποτελεί προϋπόθεση για τη δημιουργία μίας περιουσίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, αφού ένας στους τρεις δισεκατομμυριούχους δεν πήγε ποτέ σε πανεπιστήμιο ή δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τη φοίτησή του.

Από την ίδια έκθεση προκύπτει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «η πρωτεύουσα των δισεκατομμυριούχων», αφού 515 πολίτες έχουν περιουσία μεγαλύτερη των δύο δισεκατομμυρίων. Οι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι είναι τρεις φορές περισσότεροι από τους Κινέζους που ανέρχονται στους 157.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως σε παγκόσμιο επίπεδο μόνο το 20% των δισεκατομμυριούχων κληρονόμησε τα χρήματα που διαθέτει. Περισσότεροι από τους μισούς (60%), όπως ο Bill Gates και ο Warren Buffett, ξεκίνησαν από το μηδέν.