FT: Το κόστος μιας ελληνικής χρεοκοπίας μετρούν οι Ευρωπαίοι

FT: Το κόστος μιας ελληνικής χρεοκοπίας μετρούν οι Ευρωπαίοι

Το κόστος μιας ελληνικής χρεοκοπίας μετρούν οι Ευρωπαίοι, σύμφωνα με τους Financial Times.

«Με την Ελλάδα να στερεύει από χρήματα, οι επενδυτές και οι κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να αναλογίζονται το ενδεχόμενο μιας χρεοκοπίας και τις επιπτώσεις της.Το ερώτημα που κάνουν είναι κατά πόσον είναι δυνατό να κρατήσουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη ακόμα και αν δεν καταφέρει να αποπληρώσει ορισμένους από τους πιστωτές της, δημιουργώντας νέες ανησυχίες στην παγκόσμια οικονομία», αναφέρουν οι Financial Times σε δημοσίευμά τους, το οποίο αναφέρεται στην πορεία των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές της και στις διαβουλεύσεις που λαμβάνουν χώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Το βασικό μας σενάριο παραμένει ότι η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της θα φτάσουν σε συμφωνία» έγραψε σε έκθεση ο Reinhard Cluse,οικονομολόγος της UBS. «Παρ’ όλα αυτά, ο κίνδυνος μιας αποτυχίας και ενός Grexit, δεν πρέπει να υποτιμάται».

Παράλληλα, στο δημοσίευμα σημειώνεται: «Μια χρεοκοπία της Αθήνας στις εγχώριες υποχρεώσεις της, με την μορφή της καταβολής υποσχετικώντίτλων (IOUs) στους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους, πιθανότατα θα ήταν η λιγότερο ριψοκίνδυνη. Αν και είναι σχεδόν βέβαιο πως μια τέτοια κίνηση θα αμφισβητούνταν στο δικαστήριο – και θα δημιουργούσε μεγάλα πολιτικά προβλήματα στην κυβέρνηση – οποιαδήποτε απόφαση θα μεταφερόταν για αργότερα» και συμπληρώνεται:

«Μια χρεοκοπία στα δάνεια του ΔΝΤ θα ήταν απεχθής πολιτικά, καθώς με έμμεσο τρόπο η Ελλάδα θα αρνιόταν να πληρώσει ορισμένες από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου που συνεισφέρουν στα ταμεία του θεσμού. Ωστόσο, θεωρείται σε γενικές γραμμές λιγότερο επικίνδυνη από μια χρεοκοπία στην ΕΚΤ. ΤοΕκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου θα ενημερωνόταν μόλις ένα μήνα μετά την αθέτηση πληρωμών από την Ελλάδα και θα χρειαζόταν αρκετούς μήνες προτού ληφθούν συγκεκριμένα βήματα, όπως ένας αποκλεισμός της χώρας από το ΔΝΤ».

Και καταλήγει: «Από την στιγμή που οι ελληνικές τράπεζες έχουν μεγάλες ποσότητες κρατικών ομολόγων, τα οποία δίνονται στην ΕΚΤ ως ενέχυρα, μια χρεοκοπία σε αυτά θα έκανε δύσκολο για τους αξιωματούχους στη Φρανκφούρτηνα καταλήξουν ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να σταθούν στα πόδια τους.

Θεωρητικά, υπάρχουν και άλλες επιλογές. Σε αυτές περιλαμβάνεται ένα bail-in των ομολογιούχων και των καταθετών για την ενίσχυση των κεφαλαιακών μαξιλαριών των ελληνικών τραπεζών ή μια πανευρωπαϊκή εγγύηση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Ωστόσο, οι επιλογές αυτές θα ήταν είτε δύσκολο να νομοθετηθούν από τα εθνικά κοινοβούλια ή βασίζονται στην καλή θέληση των διεθνών δανειστών, οι οποίοι θα υποστούν τις συνέπειες μιας χρεοκοπίας».