Πώς να χειριστείτε το κακό αφεντικό σας χωρίς να παραιτηθείτε
- 21/05/2015, 18:00
- SHARE
Πριν αποφασίσετε να αλλάξετε εργασία, δείτε αν μπορείτε να κάνετε κάτι για να αλλάξετε τη κατάσταση.
Δεν υπάρχει εργαζόμενος που να μην έχει νιώσει έστω και μια φορά πως ο προϊστάμενος του δε χειρίζεται σωστά μια κατάσταση. Είτε πρόκειται για λάθη στο συγχρονισμό της ομάδας, είτε πως δεν εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες των εργαζομένων στο έπακρο, είτε απλά πως δεν χειρίζεται όλα τα άτομα ισότιμα.
Όποιος κι αν είναι ο λόγος, οι εργαζόμενοι τείνουν να πιστεύουν πως οι CEO είναι σε θέση να διαχειρίζονται όλες τις καταστάσεις με ωριμότητα και υπευθυνότητα, και πως πάντα πρέπει να βρίσκουν μια λύση. Και αυτό θα έπρεπε να γίνεται.
Η κακή και αναποτελεσματική διοίκηση, όμως, είναι ένα συχνό φαινόμενο. Αρκετά άτομα που βρίσκονται στις ανώτερες θέσεις δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν το δυναμικό της εταιρείας.
Όταν ένα άτομα έρχεται αντιμέτωπο με λανθασμένες κινήσεις από τη πλευρά της διοίκησης, είναι λογικό να θέλει μια αλλαγή. Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι καταφεύγουν αμέσως στην τελική επιλογή: την παραίτηση και την εύρεση νέας θέσης εργασίας.
Μπορεί, πραγματικά ,ένα τέτοιο περιβάλλον να είναι τοξικό, και η μοναδική «λογική» επιλογή να είναι η αλλαγή εργασίας, αλλά μη βιαστείτε.
Δείτε πως μπορείτε να διαχειριστείτε την αναποτελεσματική διαχείριση, χωρίς να αφήσετε τη δουλειά σας.
1. Προσπαθήστε να δείτε τα πράγματα αντικειμενικά
Είναι μια έμφυτη τάση που έχουμε οι άνθρωποι να παίρνουμε τα πράγματα προσωπικά και να θιγόμαστε. Στον επαγγελματικό τομέα μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο σε προστριβές, αλλά και να σταθεί εμπόδιο στη καριέρα σας. Πριν προβείτε σε ενέργειες που μπορεί να έχει επιπτώσεις, προσπαθήστε να δείτε αντικειμενικά την κατάσταση. Μπορεί το αφεντικό σας να σας μίλησε απότομα και να νιώθετε προσβεβλημένοι, αλλά δεν είναι λόγος να «στιγματιστεί» ως «κακός μάνατζερ». Μπορεί εκείνη τη στιγμή να μη μπόρεσε να συγκρατήσει τα νεύρα του, κάτι που υπό ορισμένες συνθήκες είναι κατανοητό.
Αξιολογήστε τα πράγματα και δείτε αν είναι μια επαναλαμβανόμενη κατάσταση ή ένα μεμονωμένο περιστατικό.
2. Μιλήστε στο αφεντικό σας
Η αλήθεια είναι πως αυτό είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε. Βρείτε το θάρρος να ανοίξετε μια συζήτηση με τον ανώτερο σας για όσα σας απασχολούν και σας ενοχλούν. Μπορεί να μην έχει καταλάβει πως η συμπεριφορά του σας ενόχλησε και να είναι διατεθειμένος να επανορθώσει. Μια υγιής συζήτηση θα βγάλει στην επιφάνεια τα κίνητρα του και θα ξέρετε πώς να το χειριστείτε.
3. Αποφύγετε τα «τελεσίγραφα»
Για όσο διάστημα θα αξιολογείτε τη κατάσταση μην προβείτε σε αποφάσεις και εγωιστικές απόψεις. Για παράδειγμα μη πείτε στον εαυτό σας «αν συνεχίζει να θέλει να είμαι στο γραφείο μισή ώρα νωρίτερα θα παραιτηθώ». Μια τέτοια τελεσίδικη απόφαση μπορεί να σας αποσπάσει απ’ το στόχο σας – να είστε αντικειμενικοί δηλαδή.
Το ίδιο ισχύει αν απειλείτε το αφεντικό σας πως θα φύγετε ή αν κάνετε τέτοιες δηλώσεις μπροστά σε άλλους, δείχνει πως δεν είστε σωστός επαγγελματίας.
4. Προσπαθήστε να βρείτε έναν συμβιβασμό
Πάντα υπάρχουν περισσότερες από μια λύσεις σε ένα πρόβλημα. Σκεφτείτε να μετατρέψετε το πρόβλημα σε μια «εναλλακτική». Για παράδειγμα, αν το αφεντικό σας θέλει να δουλεύετε τα Σαββατοκύριακα προτείνετε να δουλεύετε μια λιγότερη ημέρα τις καθημερινές. Το να δείξετε στο αφεντικό σας πως μπορείτε να βρείτε μια συμφέρουσα λύση και για τους δύο θα αποδείξει πως μπορείτε να αντισταθμίσετε τις αντιρρήσεις σας χωρίς να προβείτε σε ακραίες κινήσεις.
5. Μιλήστε σε κάποιον που να μπορεί να βοηθήσει
Αν δεν νιώθετε άνετα να μιλήσετε κατευθείαν στο αφεντικό σας ή αν η συζήτηση δε βοήθησε, απευθυνθείτε σε κάποιο άλλο άτομο της εταιρείας. Ο διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού είναι πάντα το κατάλληλο πρόσωπο για να μιλήσετε και εκείνο που προσπαθεί να βρει μια συμφέρουσα λύση για όλους.
6. Κλιμακώστε τις κινήσεις σας
Εάν καμία από αυτές τις επιλογές αυτές δεν έχει αποτέλεσμα και η διοίκηση δεν λαμβάνει τα παράπονα σας υπόψη αρκετά σοβαρά, ήρθε η ώρα να πάρετε δράση. Συγκεντρώστε τους συναδέλφους σας και τα άλλα διευθυντικά στελέχη για να συζητήσετε το πρόβλημα και προτείνετε μια αλλαγή. Πολλές φωνές μαζί έχουν περισσότερη δύναμη από ό, τι μια μεμονωμένη.