Ο κλάδος των superyachts «κολυμπά» στην κρίση
- 21/05/2015, 19:00
- SHARE
«Ανάσα» για δεκάδες επαγγέλματα του τουριστικού κλάδου.
Της Μαρίας Ακριβού
Μπορεί η οικονομική κρίση να έχει αλλάξει άρδην τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο, προτάσσοντας την επιβίωση έναντι της καλοπέρασης, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως οι «κακές συνήθειες» κόβονται για εκείνους που εξακολουθούν και έχουν την οικονομική δυνατότητα να ξοδεύουν ποσά για την αναψυχή τους.
Μπροστά δε στις απεριόριστες δυνατότητες που προσφέρουν τα ελληνικά νησιά, ο ταξιδιώτης είναι διατεθειμένος να συνδυάσει το «τερπνόν μετά του ωφελίμου» για τις διακοπές των ονείρων του. Τα μηνύματα είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά για τον κλάδο των superyachts αφού σύμφωνα με τον ΜΥΒΑ, τον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Yachting, στη χώρα μας έχει σημειωθεί τα τελευταία δέκα χρόνια αξιόλογη πρόοδος στον εν λόγω τομέα καθώς ο στόλος έχει μεγαλώσει αριθμητικά, εμφανίστηκαν μεγαλύτερα και καλύτερης ποιότητας σκάφη και το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών έχει βελτιωθεί σημαντικά.
Τα οφέλη για την πραγματική οικονομία που προκύπτουν από μια τέτοια δραστηριότητα είναι τεράστια αφού στις υπηρεσίες του yachting βρίσκεται ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων από διάφορα επαγγέλματα τα οποία έχουν μείνει στο περιθώριο εξαιτίας της κρίσης. Μηχανικοί, ξυλουργοί, εργαζόμενοι στις ναυπηγοεπισκευαστικές βάσεις, ηλεκτρονικοί, προμηθευτές τροφίμων και οίνων, κατασκευαστές ναυτικών ειδών είναι ενδεικτικά κάποια επαγγέλματα που βρίσκουν απορρόφηση σε μια «παγωμένη» και αρκετά ευμετάβλητη αγορά.
Απαραίτητη πάντως προϋπόθεση για την περεταίρω ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς των superyachts είναι η στόχευση στην κατάλληλη εκπαίδευση, στον θεμιτό ανταγωνισμό, την απλούστευση των νόμων αλλά και στην εφαρμογή τους.
Ενόψει της διοργάνωσης του 3ου Posidonia Sea Tourism Forum, στις 27 και 28 Μαΐου, η Barbara Dawson, πρόεδρος της επιτροπής ναυλώσεων της MYBA, υπογράμμισε πως για να είναι κανείς ανταγωνιστικός στον κλάδο του παγκόσμιου yachting, επιβάλλεται η ύπαρξη συνεχούς και σχολαστικής εκπαίδευσης του πληρώματος. «Τα πρότυπα του πληρώματος πρέπει να συμβαδίζουν με τα διεθνή πρότυπα και αυτό σημαίνει επένδυση στην άριστη εκπαίδευση.
Ο αριθμός των μαθημάτων που προσφέρονται για τα πληρώματα επαγγελματικών σκαφών έχει αυξηθεί, και κυρίως στον τομέα του ξενοδοχειακού προσωπικού (καμαρότων και σεφ)». Όπως εξήγησε η κυρία Dawson τα μαθήματα STCW, ασφάλειας & πρώτων βοηθειών είναι πλέον υποχρεωτικά για όλα τα σκάφη με Ευρωπαϊκή σημαία ενώ πρόσθεσε πως μερικά από αυτά που τώρα καθιερώνονται, έχουν δημιουργήσει νέα πρότυπα.
Αξίζει να αναφερθεί πως βάσει μελέτης που εκπονήθηκε από το London School of Economics & Political Science για λογαριασμό της MYBA, κατά το χρονικό διάστημα 2007-2011, προέκυψε πως τα επίπεδα απασχόλησης στον κλάδο του yachting σε όλη την Ευρώπη είναι υψηλότερα από ότι είναι σε εθνικό επίπεδο. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο ενισχύθηκε κατά 10%, ενώ τα εκτιμώμενα έσοδα που προήλθαν από τα επανδρωμένα σκάφη αναψυχής σε Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία και Ισπανία, υπολογίζεται ότι άγγιξαν τα 4,654 δισ. ευρώ.