Greekoholics: Χάνουν από την Ελλάδα εκατομμύρια αλλά παραμένουν
- 21/05/2015, 20:07
- SHARE
Το CNN Money παρουσιάζει εκείνους τους επενδυτές που επηρεάζονται περισσότερο από τη συνεχιζόμενη ελληνική κρίση αλλά δεν χάνουν την υπομονή τους.
Το τελευταίο διάστημα έχουν γεμίσει τα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο με διάφορους χαρακτηρισμούς γύρω από το λεγόμενο «ελληνικό δράμα». Grexit, Graccident, Geuro είναι μερικές από τις λέξεις που με πρώτο συνθετικό το Greece, στοχεύουν να αναδείξουν όλα τα κακώς κείμενα αυτής της ιστορίας. Το CNN Money και η αρθρογράφος Ιβάνα Κοτάσοβα, πρόσθεσαν άλλη μία: Τους Greekoholics. Τους επενδυτές που χάνουν εκατομμύρια από την κρίση στην Ελλάδα αλλά δεν μπορούν να «ξεκολλήσουν» από αυτή γιατί «αγαπούν» να ρισκάρουν εκεί που όλοι οι άλλοι βλέπουν μόνο καταστροφή.
«Μερικές από τις μεγαλύτερες ανακάμψεις μετοχών ήρθαν εκεί που όλα έδειχναν καταστροφικά και μίζερα. Γι’ αυτό και μας αρέσει να ακούμε κακές γεωπολιτικές εξελίξεις», δήλωσε στο CNN Money ο συνιδρυτής της Cambia Investment Management, Μεμπ Φάμπερ.
Με την Ελλάδα να βρίσκεται στο χείλος μιας ακόμη οικονομικής καταστροφής και με τη χρηματοδότηση της χώρας να έχει πάψει εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο λίγη πρόοδος έχει επιτευχθεί τους τέσσερις τελευταίους μήνες μετά τις εκλογές, σημειώνει η αρθρογράφος.
Το Χρηματιστήριο έχασε τους τελευταίους 12 μήνες το 26% της αξίας του και το χρέος βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων έχουν διπλασιαστεί. Οι τραπεζικές μετοχές έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα, με τους καταθέτες να σηκώνουν τα χρήματά τους υπό το φόβο μιας οικονομικής κατάρρευσης.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει το άρθρο του CNN Money, οι μετοχές των Eurobank, Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς έχουν χάσει φέτος το 60% της αξίας τους.
Κάποιοι επενδυτές έριξαν χρήμα στις ελληνικές τράπεζες το 2013 στην προσπάθειά τους να αντλήσουν νέα κεφάλαια μετά την τελευταία κρίση χρέους του 2012, τονίζει η αρθρογράφος. Ένας από αυτούς είναι ο Μαρκ Γιούσο. Ο ιδρυτής της Morgan Creek Capital Management λέει στο CNN Money ότι περίπου το 5% του χαρτοφυλακίου του –δηλαδή αρκετά εκατομμύρια δολάρια- έχει επενδυθεί στην Ελλάδα, ενώ υπολογίζει ότι από τις επενδύσεις στις ελληνικές τράπεζες έχει χάσει μέχρι στιγμής το 20%.
Άλλα funds που έχουν μετοχές ελληνικών τραπεζών, είναι το λονδρέζικο Majedie Asset Management και τα αμερικανικών συμφερόντων Wellington Management και Vanguard Group. Σύμφωνα με τα στοιχεία Μαρτίου, και τα τρία έχουν χάσει πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ μέσα στο πρώτο τρίμηνο.
Ακόμη και ο Τζον Πόλσον, σημειώνει το CNN Money, ο μέγα-επενδυτής των ενυπόθηκων δανείων που το 2007 μετατράπηκε σε επενδυτικό σταρ, έχει «πονέσει» από την ελληνική υπόθεση. Η αξία του μεριδίου του στην Alpha Bank έχει μειωθεί σχεδόν κατά 40 εκατ. ευρώ τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, τονίζει η αρθρογράφος.
Η Cambia Investment Management έχει περίπου 7 εκατ. δολάρια στην Ελλάδα. Έως τα τέλη του Μαρτίου είχε χάσει το 20% αυτής της επένδυσης. Όμως η εταιρεία λέει ότι η επένδυσή της στη χώρα είναι μακροπρόθεσμη, ακόμη κι αν συμβεί το μοιραίο και φύγει από την Ευρωζώνη. Ένα σενάριο που κάποιοι επενδυτές το βλέπουν περισσότερο θετικά παρά αρνητικά.
«Θα δείξει ότι η σταθερότητα βοηθάει και στις δύο περιπτώσεις: είτε η ΕΕ αποφασίσει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, είτε πει “ως εδώ”. Η αβεβαιότητα είναι αυτή που πονάει περισσότερο», είπε o Φάμπερ της εταιρείας Cambia.
Πολλοί ξένοι επενδυτές στην Ελλάδα δηλώνουν ότι η Γερμανία και οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης δεν πρόκειται να αφήσουν την Ελλάδα να βγει από το ευρώ. «Είναι έτσι φτιαγμένη η Ευρωζώνη, που εφόσον μπεις δεν υπάρχει τρόπος να βγεις», είπε ο Γιούσο της Morgan Creek. «Η Γερμανία δεν μπορεί να αντέξει κάτι τέτοιο γιατί θα χτυπηθεί και η δική της οικονομία».
Υπάρχουν φυσικά και τα γεωπολιτικά ζητήματα, συμπληρώνει το άρθρο. Εκεί όπου η ενδεχόμενη στροφή της Ελλάδα προς τη Ρωσία είναι κάτι που όλοι υπολογίζουν. «Αν τα πράγματα στραβώσουν, τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να στραφεί στη Ρωσία», υποστηρίζει ο Γιούσο.
Το άρθρο καταλήγει αναφέροντας ότι πολλοί επενδυτές πιστεύουν πως αυτή η «πλημμύρα» άσχημων ειδήσεων που αφορούν την Ελλάδα, μοιάζουν με μια τρύπα στο νερό. Η επενδυτική εταιρεία Japonica Partners, μια από τις μεγαλύτερες κατόχους ελληνικού χρέους στον κόσμο, θεωρεί ότι τα οικονομικά της Ελλάδας είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι δείχνουν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία. Ο ιδρυτής του fund και πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs, Πολ Καζαριάν, είπε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδα είναι η έλλειψη χρηματοπιστωτικής αξιοπιστίας. «Κανείς δεν ξέρει πόσα χρήματα έχουν, αλλά πιστεύουμε ότι τα νούμερα του χρέους είναι απείρως καλύτερα», κατέληξε.