Γιούνκερ: Εφικτή μια συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους
- 22/05/2015, 17:36
- SHARE
Υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά να γίνει, ήταν το μήνυμα της Κριστίν Λαγκάρντ από τη Βραζιλία.
Σε πολύ καλό κλίμα, αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας διεξήχθη η συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Κατά τη συνάντηση διάρκειας περίπου μισής ώρας, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον κ. Γιούνκερ για την πορεία των διαπραγματεύσεων και, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος της Κομισιόν από τη δική του πλευρά επισήμανε ότι έχει γίνει όντως πολύ σημαντική πρόοδος και ότι θεωρεί και αυτός ότι είναι εφικτή μια συμφωνία μέσα στο προσεχές διάστημα, εντός του χρονικού πλαισίου που έχει θέσει η κυβέρνηση.
Σε σχετική ερώτηση, οι ίδιες πηγές της κυβέρνησης σημείωναν ότι εάν κυριαρχεί η σκληρότερη γραμμή μεταξύ των εταίρων, «προφανώς μας δυσχεραίνει». Υπογράμμιζαν επίσης ότι αυτή τη στιγμή απαιτείται να υπάρχει από όλους αντίληψη της κατάστασης και πως εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε με ρεαλισμό την κατάσταση, πρέπει να υπάρχει ρεαλιστική λύση για το πώς έχει διαμορφωθεί η πραγματικότητα. «Τώρα η ρεαλιστική λύση είναι μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία», τόνισαν οι ίδιες πηγές.
Προχωρώντας σε μια σύντομη αποτίμηση της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Ρίγα της Λετονίας, οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για ένα ταξίδι που είχε ουσία, τόσο οι συναντήσεις που έγιναν χτες με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ όσο και η σημερινή με τον κ. Γιούνκερ. Για το εάν έδωσε το ταξίδι ώθηση στις διαπραγματεύσεις, οι ίδιες πηγές απαντούσαν «σίγουρα» και επισήμαιναν ότι εκφράστηκε η πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές να υπάρξει συμφωνία.
Κατόπιν, ο πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με τον Γεωργιανό πρωθυπουργό Ιρακλί Γκαριμπασβίλι και τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.
Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνάντηση με τον Γεωργιανό πρωθυπουργό αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, και τα ενεργειακά θέματα.
Κατά τη συνάντηση με τον Ουκρανό Πρόεδρο, συζητήθηκαν οι ελληνοουκρανικές σχέσεις, η σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια που έχει παράσχει η Ελλάδα στην Ουκρανία και η στήριξη της ελληνικής ομογένειας.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε τη σημασία της διασφάλισης της ειρήνης, στη βάση της συνθήκης του Μινσκ.
Λαγκάρντ: Υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά
Υπάρχει ακόμα πολύ δουλειά ακόμη να γίνει έως ότου να υπάρξει μια συμφωνία που θα επιλύει την ελληνική κρίση χρέους, δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικου Ταμείου, Κριστίν Λαγκαρντ, η οποία όμως ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει βιασύνη.
«Πρέπει να γίνει πολλή δουλειά ακόμη. Οι συμμετέχοντες εργάζονται, λαμβάνουν προτάσεις, συνεργάζονται και θα συνεχίσουν να το κάνουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα», ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ από το Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου συμμετείχε σε εκδήλωση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ ξεκαθάρισε, επίσης, ότι θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική προσέγγιση στο ζήτημα, και όχι μια «γρήγορη και βρώμικη» δουλειά.
Τσίπρας: Ανάγκη οικοδόμησης μιας Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής Ασφάλειας
Η λύση στην Ουκρανική κρίση δεν μπορεί να βρεθεί μέσα από ένα φαύλο κύκλο κυρώσεων, στρατιωτικοποίησης και ψυχροπολεμικής ρητορείας τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Σύνοδο Κορυφής στην Ρίγα και πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι οι σημερινές αποφάσεις δεν στρέφονται εναντίον οποιασδήποτε άλλης χώρας».
Στην τοποθέτησή του ο κ. Τσίπρας επισήμανε: «Είναι ξεκάθαρο ότι, με όρους διεθνών σχέσεων, η κρίση στην Ουκρανία παραμένει ένα κρίσιμο ζήτημα στην περιοχή και πέρα από αυτή. Η Ελλάδα έχει επιπρόσθετους λόγους να στηρίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα, δεδομένου ότι δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί ελληνικής καταγωγής διαμένουν στην περιοχή των συγκρούσεων.
Η ΕΕ θα πρέπει να υποστηρίξει με αποφασιστικότητα τις ειρηνευτικές διπλωματικές πρωτοβουλίες -στη βάση της συμφωνίας του Μινσκ- και τον ρόλο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην περιοχή, καθώς ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτής της σύγκρουσης είναι μέσω ειρηνικών τρόπων και διαδικασιών. Οι λύσεις βρίσκονται μόνο αν η επιδεικνυόμενη αποφασιστικότητα συνδυάζεται με την προσπάθεια εξεύρεσης και υπόδειξης διεξόδου για το μέλλον. Είναι συνεπώς σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι οι σημερινές αποφάσεις δεν στρέφονται εναντίον οιασδήποτε άλλης χώρας, αλλά εξασφαλίζουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή και δημιουργούν κίνητρα για τη συνεργασία. Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύω ότι θα πρέπει να μην ξεχνάμε την ανάγκη οικοδόμησης μιας Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής Ασφάλειας που θα εξασφαλίζει τα μεσο-μακροπρόθεσμα συμφέροντα της ΕΕ, συμπεριλαμβάνοντας τη Ρωσία στο τραπέζι του διαλόγου, όσο απαιτητική και αν αποδειχθεί η πρόκληση αυτή».