Όλο και περισσότεροι τραπεζίτες στις ΗΠΑ επιλέγουν να παραβούν το νόμο

Όλο και περισσότεροι τραπεζίτες στις ΗΠΑ επιλέγουν να παραβούν το νόμο
Photo:

Ξεχάστε την ... πάταξη της διαφθοράς στη Wall Street. Λίγα έχουν αλλάξει από την εποχή της  κρίσης που έριξε τον κόσμο στη Μεγάλη Ύφεση.

Το ένα τέταρτο των τραπεζιτών θα προχωρούσαν σε παράνομες συναλλαγές για να βγάλουν λεφτά, αν ήξεραν ότι θα μπορούσαν να ξεφύγουν εν τέλει και να μη γίνουν αντιληπτοί, σύμφωνα με μια ευρείας κλίμακας έρευνα που αφορά εργαζόμενους στον χρηματοπιστωτικό τομέα, η οποία εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Notre Dame και το δικηγορικό γραφείο Labaton Sucharow.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, σχεδόν το ήμισυ των ερωτηθέντων «θεωρούν πιθανό» ότι οι ανταγωνιστές τους έχουν κάνει κάτι ανήθικο ή παράνομο για να αποκτήσουν ένα πλεονέκτημα.

«Φοβόμαστε ότι η βιομηχανία δεν έχει πάρει το μάθημά της», καταλήγει η έκθεση, η οποία αφορά τραπεζίτες στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο.

Η έρευνα ξεκίνησε το 2012 ως ένας τρόπος για να διαπιστωθεί εάν η ηθική και η δεοντολογία της Wall Street βελτιωνόταν.

Τα τελευταία αποτελέσματα δείχνουν ότι στην πραγματικότητα η κατάσταση χειροτερεύει.

Πάνω από το ένα τρίτο των εργαζομένων που κερδίζουν περισσότερα από 500.000 δολάρια ανέφεραν ότι είχαν παρατηρήσει προσωπικά ατασθαλίες ή είχαν γνώση από πρώτο χέρι επ’ αυτού.

Πολυάριθμοι νόμοι και κανονισμοί έχουν πλέον θεσπιστεί, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι πιο ακραίες παραβάσεις στη Wall Street.

Αλλά η ίδια η Wall Street αντιδρά αρνητικά. Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Τζέιμι Ντάιμον, έφτασε στο σημείο να πει πρόσφατα ότι οι τράπεζες είναι «υπό διωγμό» από τις ρυθμιστικές αρχές.

Η έρευνα δείχνει ότι οι τραπεζίτες δεν πιστεύουν ότι έχουν αλλάξει πολλά.

«Είμαστε ιδιαίτερα απογοητευμένοι από τα ηθικά πρότυπα των πιο χαμηλόβαθμων εργαζομένων στη βιομηχανία», αναφέρει η έκθεση, σημειώνοντας ότι το 32% των εργαζομένων με λιγότερο από μια δεκαετία στον κλάδο λένε ότι θα συμμετείχαν σε αθέμιτη εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών για να βγάλουν 10 εκατομμύρια δολάρια, αν δεν πίστευαν ότι θα συλληφθούν.

Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές που εισήχθησαν μετά την οικονομική κρίση είναι το πρόγραμμα πληροφοριοδοτών. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς άρχισε να ενθαρρύνει περισσότερο την αναφορά παραπτωμάτων.

Οι πληροφοριοδότες μπορεί να πάρουν εκατομμύρια δολάρια σε ανταμοιβές. Όμως, η έρευνα διαπίστωσε ότι το 37% των ερωτηθέντων δεν γνωρίζουν καν ότι υπάρχει το πρόγραμμα.

Αλλά οι τράπεζες έχουν θεσπίσει αυστηρότερα μέτρα εμπιστευτικότητας και εντολές που απαγορεύουν στους υπαλλήλους το να συζητούν το οτιδήποτε έξω από τους τοίχους των τραπεζών. Περίπου το ένα τέταρτο των κορυφαίων τραπεζιτών έχουν κληθεί να υπογράψουν συμφωνίες που τους αποτρέπουν από το να αναφέρουν παράνομες ή αντιδεοντολογικές δραστηριότητες στις ρυθμιστικές αρχές.

«Χωρίς ένα επιθετικό σχέδιο για την εξάλειψη της ανάρμοστης συμπεριφοράς, είναι απλά σαν να καθόμαστε και να περιμένουμε την έλευση άλλης μιας οικονομικής καταστροφής» προειδοποιεί η έκθεση.