Το αυτί του Βαν Γκονκ, η μαγική βροχή και άλλα έργα τέχνης και τεχνολογίας
- 25/05/2015, 19:40
- SHARE
Η τεχνολογία δίνει νέα εργαλεία στους δημιουργούς για να φτιάξουν εντυπωσιακές συνθέσεις, εγκαταστάσεις, ακόμα και πίνακες. Δεν θα πιστεύετε στα μάτια σας.
Η τεχνολογία δίνει νέα εργαλεία στους δημιουργούς για να φτιάξουν εντυπωσιακές συνθέσεις, εγκαταστάσεις, ακόμα και πίνακες. Δεν θα πιστεύετε στα μάτια σας.
Από την εποχή του Λεονάρντο ντα Βίντσι η τεχνολογία είχε γίνει δημιουργικό εργαλείο για τους καλλιτέχνες. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η τέχνη, η επιστήμη και τα μαθηματικά συνδυάζονται για να φτιάξουν από ψηφιακές εγκαταστάσεις μέχρι 3D γλυπτική στην άμμο. Έργα που θα ήταν αδύνατον να δημιουργηθούν μέχρι πριν από λίγα χρόνια.
Το αυτί του Βαν Γκονκ
Δεν είναι αναπαράσταση, είναι ένα ζωντανό αυτί, από ανθρώπινο ιστό που περιέχει DNA του μεγάλου ζωγράφου ο οποίος -όπως είναι γνωστό- έκοψε το δικό του. Ο καλλιτέχνης Diemut Strebe συνεργάστηκε με επιστήμονες ειδικούς στην έρευνα βλαστοκυττάρων και κατάφερε να δημιουργήσει σε έναν «βιοαντιδραστήρα» το αυτί αυτό, χρησιμοποιώντας κύτταρα που του διέθεσε απόγονος του ίδιου του Βαν Γκογκ. Μάλιστα συνέδεσε και ένα μικρόφωνο και προτρέπει τον επισκέπτη να μιλήσει ενεργοποιώντας ένα «ακουστικό νεύρο» συνδεδεμένο στο αυτί.
Ζωντανεύει στο φως
Το έκθεμα του John Edmark δείχνει ένα συνηθισμένο αντικείμενο με προεξοχές, μέχρι τη στιγμή που θα φωτιστεί από ειδικό strobolight
Ζωντανεύει στο φως
Όταν φωτιστεί και αρχίσει να περιστρέφεται αποκτά συμμετρικό σχήμα και θυμίζει κουκουνάρι ή την καρδιά του ηλιοτρόπιου.
Η Αφροδίτη του Google
Σε αυτό το project ο δημιουργός Matthew Plummer-Fernandez εισάγει μια τυχαία εικόνα από το Google Images και παίρνει την πρώτη σχετική που θα του επιστρέψει η μηχανή αναζήτησης. Σε αυτή την περίπτωση, μια γυναίκα με κορσέ. Με μια μέθοδο που ονομάζεται «algorithmic image-comparison technique» η εικόνα μετατρέπεται σε ένα σχεδόν ακανόνιστο σχήμα που θυμίζει το αρχικό και στη συνέχεια γίνεται αντικείμενο με τη χρήση 3D εκτυπωτή.
Hypersonic
804 σφαίρες κρέμονται από σύρματα σε φαινομενικά τυχαίες θέσεις. Μόνο αν ο θεατής τις παρατηρήσει από συγκεκριμένη οπτική γωνία φαίνεται ότι σχηματίζουν κύκλους και διάφορα άλλα σχήματα.
Γλυπτά-σκιές
Αντικείμενα σφαιρικά, «εκτυπωμένα» σε 3D printer, με ασύμμετρα ανοίγματα, φωτίζονται με συγκεκριμένο τρόπο ώστε να προβάλλουν τέλεια τετράγωνα στις σκιές τους. Το φαινόμενο ονομάζεται στερεογραφική προβολή.
Λέιζερ και άμμος
Ο αρχιτέκτονας Michael Hansmeyer χρησιμοποιεί αλγόριθμους και ξύλο ή άμμο για να δημιουργήσει εντυπωσιακές κατασκευές «χαράσσοντας» το υλικό του με λέιζερ. Στην εικόνα βλέπετε ένα γλυπτό από άμμο.
Image Title
Γεωμετρικά σχήματα συνδυάζονται με μηχανική κίνηση. Έτσι η Jenniffer Townley καταφέρνει να ξεγελάσει τις αισθήσεις μας. Δείτε το σε δράση εδώ.
Οφθαλμαπάτη
Είναι απλώς σανίδες ξύλου που περιστρέφονται. Όμως τα μάτια μας βλέπουν πολύπλοκα σχήματα και κινήσεις που είναι αδύνατον να γίνουν, όπως το να εξαφανίζονται η μία μέσα στην άλλη.
Μαγική βροχή
Περπατάς σε ένα δωμάτιο όπου γίνεται κατακλυσμός, αλλά εσύ μένεις στεγνός. Στο Barbican Center στο Λονδίνο βρίσκεται το Rain Room. Ειδικοί αισθητήρες ανιχνεύουν τη θέση του επισκέπτη και «κόβουν» το νερό μόνο στο σημείο όπου εκείνος βρίσκεται. Περπατάς και περιτριγυρίζεσαι από καταιγίδα, αλλά δεν βρέχεσαι.
Αντανάκλαση
Τα αναμορφικά γλυπτά του Jonty Hurwitz στηρίζονται στα μαθηματικά και την οπτική. Χρησιμοποιώντας αλγόριθμους δικής του έμπνευσης, ο καλλιτέχνης φτιάχνει αντικείμενα που, φαινομενικά, δεν είναι τίποτα, αλλά όταν τοποθετηθούν μπροστά από συγκεκριμένο καθρέφτη αποκαλύπτουν τη μορφή τους.
Τρισδιάστατο φως
Ο φυσικός Paul Friedlander βάζει σκοινιά να κινούνται με μεγάλη ταχύτητα και ταυτόχρονα τα φωτίζει με χρωματιστά strobo φώτα που αναβοσβήνουν με μεγάλη ταχύτητα. Το αποτέλεσμα είναι σχήματα και χρώματα που πρέπει να δείτε για να πιστέψετε. Δείτε το εδώ.
Ο ζωντανός τοίχος
3.600 «πλακίδια» που είναι οθόνες LCD σχηματίζουν έναν τοίχο που αλλάζει χρώματα και μπορεί να απεικονίσει από βροχή μέχρι animation.
Ο ζωντανός τοίχος
Πότε διάφανες και πότε όχι, οι οθόνες προβάλλουν οτιδήποτε, από μεγεθυμένες αποικίες βακτηρίων μέχρι σύννεφα, πουλιά, ψάρια και εικόνες από το Διάστημα.
Υφαίνοντας χάρτες
Η γλύπτρια Nathalie Miebach παίρνει μετεωρολογικούς, διαστημικούς και οικολογικούς χάρτες και απεικονίζει τα layers πληροφορίας τους σε πολύχρωμα γλυπτά.
Η ζωή που χάνεται
Όχι και τόσο hitech, όμως χρησιμοποιεί τη βιολογία. H Rebecca Louise Law έφτιαξε μια εγκατάσταση 16.000 λουλουδιών που κρέμονται στο λόμπι ενός κτιρίου στην Times Sq της Νέας Υόρκης. Όσο περνούν οι μέρες τα λουλούδια μαραίνονται και ξεραίνονται και περνούν στο επόμενο στάδιο -εκείνο του ποτ πουρί- μπροστά στα μάτια των επισκεπτών.