Attica Group: Βάζει «πλώρη» για Μεσόγειο, Β. Ευρώπη και ΗΠΑ
- 26/05/2015, 15:45
- SHARE
Επέκταση των δραστηριοτήτων της στις αγορές του εξωτερικού σχεδιάζει η εταιρεία.
Πλώρη για τις αγορές του εξωτερικού εμφανίζεται να βάζει, για ακόμη μια φορά, η Attica Group, όπως δήλωσε πρόσφατα στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με αφορμή την 20η επέτειο λειτουργίας της, ο διευθύνων σύμβουλός της, Σπ. Πασχάλης.
Ο Όμιλος, που ήδη δραστηριοποιείται σε 40 προορισμούς στο Αιγαίο και την Αδριατική, εξετάζει την επέκτασή του στην αγορά της Μεσογείου, της Β. Ευρώπης και των ΗΠΑ, ενώ κατά το παρελθόν δραστηριοποιούνταν και στις αγορές του της Βαλτικής και της Β. Θάλασσας.
Στο πλαίσιο αυτό προσανατολίζεται να ενδυναμώσει τον στόλο του με δυο νέους τύπους επιβατηγών πλοίων αλλά και να ζητήσει τη συνδρομή των μετόχων του, όπως σημείωσε ο κ. Πασχάλης, διευκρινίζοντας ότι δεν εξετάζεται άμεσα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του Ομίλου, ο οποίος ανήκει κατά 90% στη MIG.
Όπως επεσήμανε, απαντώντας σε ερωτήματα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κρίση που πλήττει τη χώρα από το 2009 οδήγησε σε σημαντική πτώση τον ακτοπλοϊκό κλάδο έως και το 2013.
Συνολικά, στον ακτοπλοϊκό κλάδο, «υπολογίζουμε ότι έχουν χαθεί 11,5 εκατ. επιβάτες και οι συσσωρευμένες ζημιές ανήλθαν σε 1,2 δισ. ευρώ» και αντίστοιχα στην Αδριατική υπήρξε μείωση της κίνησης, σημειώνει ο κ. Πασχάλης, ο οποίος κρατά το τιμόνι του μεγαλύτερου ελληνικού ακτοπλοϊκού Ομίλου, με στόλο 13 πλοίων (4 Super Fast και 9 Blue Star).
Όπως προσθέτει, «το 2013 λόγω του τουρισμού η ακτοπλοϊκή κίνηση σταθεροποιήθηκε και το 2014 καταγράφηκε αύξηση 4-5%, κυρίως λόγω των Κυκλάδων».
Ο ρόλος της ακτοπλοΐας είναι δεδομένος και σημαντικός για τη χώρα μας, καθώς αντιστοιχεί στο 6,2% του ΑΕΠ, σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ, σημειώνει. Η συμβολή της ακτοπλοΐας στην τουριστική ανάπτυξη είναι σημαντική αφού το 65% των επιβατών (αλλοδαποί ή έλληνες ) ταξιδεύουν για αναψυχή.
Και τούτο υπενθυμίζοντας ότι η ακτοπλοΐα εργάζεται σε δωδεκάμηνη βάση και όχι μόνον στη διάρκεια της τρίμηνης θερινής περιόδου, «η οποία πληρώνει για ολόκληρο τον χρόνο».
«Η κρέμα είναι ο τουρίστας, αλλά η υπηρεσία μας είναι δωδεκάμηνη, από επιλογή. Αυτό είναι που μας διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό», τονίζει.
Ωστόσο, «όποιος έχει πλοία μπορεί να κάνει πάρα πολλά πράγματα» επισημαίνει, αναφερόμενος στο «άνοιγμα» στις αγορές της Μεσογείου, της Β. Ευρώπης και των ΗΠΑ και στους τρόπους με τους οποίους ο Όμιλος Attica Group μπορεί να υπερβεί την παρούσα αρνητική συγκυρία.
Όπως σημειώνει, μετά το πέρασμα σε κερδοφορία που σημείωσε ο Όμιλος κατά την προηγούμενη χρήση (turn around) μετά από συνολικά πέντε ζημιογόνες χρήσεις (2009-2013) αλλά και την μακροπρόθεσμη διευθέτηση του δανεισμού του, η χρηματοοικονομική του διάρθρωση είναι μακράν η καλύτερη στην ελληνική ακτοπλοϊκή αγορά, καθώς η σχέση δανεισμού προς λογιστική αξία στόλου (εμπορικής αξίας 624 εκατ. ευρώ), διαμορφώνεται σε 45% για την τρέχουσα χρήση.
Και τούτο, «διαβλέποντας τα προβλήματα που θα έχουν οι υπερδανεισμένες εταιρίες σε ένα αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, οι οποίες αντιμετωπίζουν ένα επιπρόσθετο πρόβλημα που δεν αντιμετωπίζουμε εμείς».
Κατά τη χρήση 2014 ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε σε 266,66 εκατ. ευρώ έναντι 260,16 εκατ. ευρώ το 2013, καταγράφοντας αύξηση 2,5%. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων, διαμορφώθηκαν σε 18,37 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 2,03 εκατ. στη χρήση 2013. Αντίστοιχα, τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 4,27 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 10,13 εκατ. ευρώ στη χρήση 2013.
Κατά το Α’ τρίμηνο 2015 η Attica Group παρουσίασε ενοποιημένες πωλήσεις ύψους 39,55 εκατ. ευρώ ( 41,09 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο 2014) και Ενοποιημένα Κέρδη προ Φόρων, Χρηματοδοτικών, Επενδυτικών Αποτελεσμάτων και Αποσβέσεων (EBITDA) 2,27 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 7,23 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Για πρώτη φορά από τη χρήση 2007, ο Όμιλος παρουσιάζει θετικό EBITDA για το α΄ τρίμηνο έτους.
Υπό το πρίσμα της θετικής πορείας της αλλά και της κατάστασης που εμφανίζει η ελληνική αγορά, η Attica Group στρέφει το ενδιαφέρον της σε αγορές του εξωτερικού, εντός Μεσογείου, στην Β.Ευρώπη αλλά και πέραν του Ατλαντικού.
Έτσι, εξετάζει τη γραμμή Τουρκίας, Ελλάδας, Ιταλίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα λυθούν ορισμένες εκκρεμότητες, κυρίως γραφειοκρατικού χαρακτήρα, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα και το ενδιαφέρον της, υπό προϋποθέσεις, για τον διαγωνισμό της γαλλικής κρατικής ναυτιλιακής εταιρίας SNCM, αναφορικά με δρομολόγια στη Μεσόγειο, ενώ για τις αγορές της Β. Ευρώπης και των ΗΠΑ, ο κ. Πασχάλης δηλώνει ότι το ζήτημα βρίσκεται ακόμη σε επίπεδο σχεδιασμού.
Στο πλαίσιο αυτό, η Attica Group προσανατολίζεται στη σταδιακή ανανέωση του στόλου της, σε εύρος δεκαετίας, αλλά όπως τονίζει ο κ. Πασχάλης, «πρώτα βρίσκεις τη δουλειά και μετά κάνεις την επένδυση».
Παρά τα όποια προβλήματα εξαιτίας της κρίσης στην Ελλάδα, η παρουσία του Ομίλου στη χώρα μας παραμένει ισχυρή, προσθέτει ο αντιπρόεδρός του και πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), Μ. Σακέλλης.
Ωστόσο, «απαιτούνται θεσμικές αλλαγές», για την απόκτηση περισσότερης ευελιξίας στην διαχείριση των πλοίων και των δρομολογίων και την απαλλαγή των Εταιρειών από υποχρεώσεις Δημόσιας Υπηρεσίας. Επιπρόσθετα, σημειώνει, στην αγορά της Αδριατικής όπου είναι δρομολογημένα και πλοία με Ευρωπαϊκή σημαία επικρατούν συνθήκες άνισου ανταγωνισμού. Για την ισορροπία της αγοράς είναι απαραίτητη η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα πλοία άλλων Ευρωπαϊκών χωρών.