«Επενδυτικές ευκαιρίες κρύβουν οι υδρογονάνθρακες της Ελλάδας»
- 27/09/2013, 08:30
- SHARE
Ομιλία του προέδρου της Energean Oil & Gas Μαθιού Ρήγα.
Την πεποίθηση ότι στην χώρα μας υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες τόσο στη στεριά όσο και σε θαλάσσιες περιοχές στον τομέα των υδρογονανθράκων, «ωστόσο, χρειάζεται υπομονή, απρόσκοπτη χρηματοδότηση, αποτελεσματική λειτουργία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του Δημοσίου και ξεκάθαροι όροι» εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas Μαθιός Ρήγας. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «η εκτίμηση σεισμικών δεδομένων σε περιοχές όπως η Κρήτη και το Ιόνιο, είναι μια πολύ σύνθετη υπόθεση και, αναμφίβολα, είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί γύρος παραχωρήσεων για αυτές τις περιοχές σύντομα».
Μιλώντας στο Ειδικό Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για την Περιφερειακή Γεωπολική της Ενέργειας και το ρόλο της Ελλάδος που διοργανώνει το ΕΛΙΑΜΕΠ, ο κ. Ρήγας διαβεβαίωσε ότι η Energean Oil & Gas (είναι η εταιρία που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Πρίνου) θα δώσει το παρόν σε κάθε γύρο παραχωρήσεων που θα διεξαχθεί από το ελληνικό Δημόσιο. Επεσήμανε ωστόσο την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών, αναφερόμενος χαρακτηριστικά στο παράδειγμα της διαδικασίας open door, στην οποία το σχήμα της Energean μαζί με την Petra Petroleum έχει ανακηρυχθεί προτιμητέος ανάδοχος. Η διαδικασία όπως είπε κρατά από τον Ιούνιο του 2012, ενώ η κύρωσή της από την Βουλή θα απαιτήσει επιπλέον χρόνο.
Διαβάστε ακόμη: Συμμαχία Energean Oil & Gas και Grekoil για τα κοιτάσματα πετρελαίου στο Κατάκολο
«Η προώθηση των διαδικασιών και η ανακάλυψη κοιτασμάτων αναμφίβολα θα προσελκύσει και άλλες εταιρείες, επενδύσεις και θέσεις εργασίας στην χώρα. Και αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να χάνεται χρόνος. Πόσο μάλλον που γύροι παραχωρήσεων εξελίσσονται με αξιόπιστες και γρήγορες διαδικασίες στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ. Μεσογείου», ανέφερε ο κ.Ρήγας.
Τέλος έκανε λόγο για συχνές αλλαγές στο νομικό και φορολογικό καθεστώς σε αντιδιαστολή π.χ. με το Μαυροβούνιο όπου όλοι οι όροι – φορολογία, αδειοδοτήσεις, διαδικασίες- περιλαμβάνονται εξ αρχής στο σχέδιο σύμβασης και οι ενδιαφερόμενοι γνωρίζουν με σαφήνεια αν τους συμφέρει ή όχι να επενδύσουν και την Αίγυπτο, όπου παρά τις συνεχείς και βίαιες πολιτικές αλλαγές, οι άνθρωποι που ηγούνται του κρατικού πετρελαϊκού τομέα είναι εδώ και χρόνια οι ίδιοι και το περιβάλλον σταθερό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφία: Χάρης Ιορδανίδης