Η Έλενα Παναρίτη, η κομματική πειθαρχία και οι εσωκομματικές αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ
- 31/05/2015, 12:14
- SHARE
Πολιτικό «σεισμό» έχει προκαλέσει η επιλογή του υπουργείου Οικονομικών για τη νέα εκπρόσωπο της χώρας στο ΔΝΤ.
Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί τα δύο τελευταία 24ωρα στον ΣΥΡΙΖΑ η απόφαση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για την τοποθέτηση της Έλενας Παναρίτη ως νέα εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ.
Τα πρώτα αρνητικά σχόλια που ήρθαν από την ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σοφία Σακοράφα στους λογαριασμούς της σε Twitter και Facebook, κάνοντας λόγο για πολλές λάθος επιλογές της κυβέρνηση σε συγκεκριμένα πρόσωπα.
Η Παναρίτη εκπρόσωπος της πρώτης αριστερής κυβέρνησης; Ε, όχι, αυτό ξεπερνά τα όρια.
— Σοφία Σακοράφα (@SofiaSakorafa) May 29, 2015
Δυστυχώς η Παναρίτη δεν είναι η πρώτη ατυχής επιλογή, αλλά είναι αυτή που ξεπερνά κάθε όριο. — Σοφία Σακοράφα (@SofiaSakorafa) May 29, 2015
Αντιδράσεις για την επιλογή της Έλενας Παναρίτη εξέφρασε και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ζητώντας από την κυβέρνηση να επανεξετάσει την επιλογή της.
Δεν συμφωνώ με την επιλογή της κ Παναρίτη για την εκπροσώπηση μας στο ΔΝΤ. Ζητώ από την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό να την επανεξετάσουν.
— Dim. Papadimoulis (@papadimoulis) May 30, 2015
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε την Κυριακή με δηλώσεις του για το θέμα λέγοντας ότι προέχει η συμφωνία και όχι τα πρόσωπα, όμως η επιλογή αυτή πρέπει να επανεξεταστεί.
Στο MEGA (Βίντεο): Προέχει η συμφωνία από τα πρόσωπα http://t.co/h4FnyH2J7A via @enikos_gr — Dim. Papadimoulis (@papadimoulis) May 31, 2015
Σαφής επίθεση στον Γιάνη Βαρουφάκη για την επιλογή της Έλενας Παναρίτη πραγματοποίησε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνα Κασιμάτη, η οποία κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών να ανακαλέσει.
Πρέπει να ανακληθεί η απόφαση του ΥΠΟΙΚ για τον εκπρόσωπο της χώρας μας στο ΔΝΤ, αλλιώς γεννάται το ερώτημα “Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο”.
— Νίνα Γ. Κασιμάτη (@Ninemesis) May 30, 2015
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει την επιλογή Παναρίτη, δήλωσε ότι “Καλό είναι όλοι να αξιοποιούνται και καλό είναι να αλλάζουν θέση, αλλά δεν είναι ανάγκη να είναι όλοι στην προμετωπίδα των αγώνων που δίνουμε κάθε στιγμή. Μπορούν να είναι και δίπλα και να επικουρούν. Τότε θα τους σεβόμουν περισσότερο”.
Απάντηση Βαρουφάκη με tweet
Απάντηση στις αντιδράσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μέσω Twitter την Κυριακή ο Γιάνης Βαρουφάκης γράφοντας ότι τα σενάρια που τον θέλουν να παραιτείται από τη θέση του υπουργού Οικονομικών “είναι πρόωρες”.
Rumours of my impending resignation are (for the umpteenth time) grossly premature…
— Yanis Varoufakis (@yanisvaroufakis) May 31, 2015
Σύμφωνα με πληροφορίες, την επιλογή της Έλενας Παναρίτη εξέτασε τετραμελής επιτροπή των Βαρουφάκη, Σταθάκη, Τσακαλώτου και Δραγασάκη, στην οποία οι δύο πρώτοι ψήφισαν “ναι”, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος “όχι” και ο Γιάννης Δραγασάκη λευκό. Το υπουργείο Οικονομικών, από την πρώτη στιγμή με ανακοίνωσή του, προέβαλε την κριτική της Έλενας Παναρίτη απέναντι στις οικονομικές πολιτικές του παρελθόντος και την πρότερη θητεία της στην Παγκόσμια Τράπεζα: “Η κα Παναρίτη έχει θητεύσει στην Παγκόσμια Τράπεζα (τον έτερο θεσμό που ιδρύθηκε μαζί με το ΔΝΤ στο Μπρέτον Γουντς το 1944), έχει συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς διαπραγματεύσεις, δίδαξε σε Αμερικανικά πανεπιστήμια και διετέλεσε Βουλευτής Επικρατείας την περίοδο 2009-2012. Το 2012 άσκησε έντονη κριτική στην οικονομική πολιτική που ασκούσαν οι τότε κυβερνήσεις, αν και Βουλευτής της Συμπολίτευσης, ενώ από την 26η Ιανουαρίου συνεισφέρει στην διαπραγματευτική προσπάθεια της χώρας”.
Υπενθυμίζεται ότι η κ. Παναρίτη ήταν βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2009-2012, ενώ μεταξύ άλλων διετέλεσε οικονομική σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Περού επί διακυβέρνησης του Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, ο οποίος κατηγορήθηκε στις αρχές του 2000 για διαφθορά και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Ένα επεισόδιο κάθε εβδομάδα
Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ περνούσε τον “κάβο” της επιλογής του Λάμπη Ταγματάρχη στην ΕΡΤ, η οποία προκάλεσε κι εκείνη πολλές αντιδράσεις στις τάξεις του κόμματος κι ιδιαίτερα από την πρόεδρο της βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η υπόθεση της Έλενας Παναρίτη έρχεται την ίδια χρονική στιγμή με το κάλεσμα του Νίκου Παππά για κομματική πειθαρχία την ώρα της ψήφου για τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές. Η Σοφία Σακοράφα είχε αντιδράσει και τότε, όταν ο υπουργός Επικρατείας σε συνέντευξή του στο The Press Project δήλωσε ότι στην περίπτωση μιας ψηφοφορίας για τη συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές της θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας στον ΣΥΡΙΖΑ.
Η μόνη κομματική πειθαρχία που οφείλουμε είναι στο πρόγραμμά μας και στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις.
— Σοφία Σακοράφα (@SofiaSakorafa) May 28, 2015
Αντιδράσεις ήρθαν και από άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονο, ο οποίος δήλωσε πριν δύο μέρες ότι η «απειλή της κομματικής πειθαρχίας δεν ήταν αποτελεσματική ούτε σε κόμματα με ‘επαγγελματίες βουλευτές’. Η ώρα της αλήθειας θα φανεί όταν φτάσει η συμφωνία στη Βουλή. Αν δεν υπάρξει η Κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα πρέπει να πάμε σε εκλογές».
Την Κυριακή στο θέμα επανήλθαν και οι Δημήτρης Μητρόπουλος και Κώστας Λεουτσάκος. «Αν η συμφωνία περιέχει το παλιό μνημόνιο δεν μπορεί να μπει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Ζητήματα τιμωρίας και κομματικής πειθαρχίας δεν έχουν να κάνουν με τις αξίες της Αριστεράς» ανέφερε ο κ. Μητρόπουλος σε εκπομπή του ΣΚΑΪ και πρόσθεσε ότι «η Κοινοβουλευτική Ομάδα ίσως είναι το τελευταίο καταφύγιο του λαού για να στείλει ένα πατριωτικό μήνυμα στους δανειστές». Από την πλευρά του, και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Λεουτσάκος δεν θεωρεί πως χρειάζεται κομματική πειθαρχία, «διότι η συμφωνία πρέπει να είναι στις προγραμματικές δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ άσκησε κι εκείνος κριτική στην κυβέρνηση για την επιλογή της Έλενας Παναρίτη.
Νέα τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με Μέρκελ-Ολάντ
Τηλεδιάσκεψη με Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να έχει το βράδυ της Κυριακής ο Αλέξης Τσίπρας, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές. Πρόκειται, μάλιστα, για τη δεύτερη τηλεδιάσκεψη που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός με την κ. Μέρκελ και τον κ. Ολάντ, με τους οποίους είχε τηλεδιάσκεψη διάρκειας μίας ώρας προ τριών ημερών.
Διαβάστε ακόμη: Ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό της «διαπραγμάτευσης»;