Fortune: Το πείραμα του ΣΥΡΙΖΑ φτάνει στο τέλος του
- 01/06/2015, 21:41
- SHARE
Η Goldman Sachs λέει ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει φτάσει στο τέλος του δρόμου, μετά την αποτυχία της να υλοποιήσει μια ρεαλιστική υπόσχεση.
του Τζόφρι Σμιθ
Φαίνεται ολοένα και περισσότερο ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί μια νέα κυβέρνηση προτού φτάσει σε μια συμφωνία με τους πιστωτές της, η οποία θα λύσει την κρίση χρέους της.
Κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έχει καταστεί σαφές ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι η μόνη αξιόπιστη πηγή για να πάρει κάποιος μια ακριβή ιδέα για το πώς διαμορφώνεται η στάση της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις. Κι αν αυτό ισχύει, τότε η ανάγνωση του σημερινού τύπου είναι μάλλον αποκαρδιωτική.
Σε ένα εμπρηστικό κομμάτι στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο Τσίπρας επιτέθηκε κατά τους πιστωτές της χώρας, κατηγορώντας τους για «παράλογες προτάσεις και συνολική αδιαφορία για την πρόσφατη δημοκρατική επιλογή του ελληνικού λαού».
«Αν δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε συμφωνία με τους εταίρους μας, δεν είναι λόγω της υποτιθέμενης αδιαλλαξίας μας ή των δήθεν ακατανόητων θέσεών μας, αλλά λόγω των εμμονών ορισμένων εκπροσώπων των θεσμών», δήλωσε ο Τσίπρας, κάνοντας για άλλη μια φορά έκκληση πέρα από τους «τεχνοκράτες» του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προς τους δημοκρατικά εκλεγμένους αρχηγούς των άλλων κρατών-μελών της Ευρωζώνης.
Το άρθρο είναι περίπου 2.000 λέξεων και παραλείπει την οποιαδήποτε ανάληψη ευθύνης για την κατάσταση της οικονομίας στην Ελλάδα· απλά, κατηγορεί τις προηγούμενες κυβερνήσεις επειδή έκαναν τα στραβά μάτια στη φοροδιαφυγή των πλουσίων. Η οικονομία είχε δείξει σημάδια ανάκαμψης το 2014, πριν ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του οποίου ηγείται ο Τσίπρας, κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές τον Ιανουάριο. Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή δείχνουν ότι η χώρα επέστρεψε στην ύφεση κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες μειώθηκαν σε ιστορικό χαμηλό 11 ετών, καθώς οι εταιρείες απέσυραν τα χρήματά τους σε μια προσπάθεια να προστατευθούν από μια επικείμενη έξοδο από την Ευρωζώνη.
Πριν από το Σαββατοκύριακο, ο Τσίπρας και άλλοι στην Αθήνα είχαν εκφράσει τη βεβαιότητα ότι θα ήταν σε θέση να βγουν από το αδιέξοδο σχετικά με τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ που μένουν να καταβληθούν στη χώρα στα πλαίσια του προγράμματος διάσωσης – αιτιάσεις οι οποίες απορρίφθηκαν καθολικά από τις άλλες πλευρές στην διαπραγμάτευση.
Κάποιοι θεώρησαν αυτή την εξέλιξη ως σημάδι ότι ακόμα και ο Τσίπρας έχει πλέον χάσει κάθε ελπίδα για συμφωνία την οποία να μπορεί να «πουλήσει» στην ριζοσπαστική αριστερή πτέρυγα του κόμματός του, μια μεγάλη μειοψηφία των βουλευτών του οποίου έχουν ήδη κάνει έκκληση για μια «ολική ρήξη» με τους πιστωτές.
Εντωμεταξύ, σε σημείωμά προς τους πελάτες της, η Goldman Sachs προειδοποίησε ότι «η πλατφόρμα πάνω στην οποία εξελέγη η σημερινή ελληνική κυβέρνηση – διατήρηση του ευρώ αλλά χωρίς περαιτέρω προσαρμογή και / ή εξωτερική εποπτεία – δεν είναι εφικτή. Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, θα απαιτηθεί μια νέα πολιτική εντολή στην Ελλάδα – και άρα μια νέα κυβέρνηση, ένα δημοψήφισμα ή εκλογές».
Οι αναλυτές της Goldman προειδοποίησαν επίσης ότι μια χρεοκοπία και η επιβολή ελέγχων κεφαλαίων «μπορεί να είναι απαραίτητες …για να σπάσει το τρέχον αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις».
Αναλυτές στη Bank of America – Merril Lynch επίσης κατέκριναν – ως εκτός πραγματικότητας – τις προσπάθειες του Τσίπρα να κερδίσει την εύνοια των άλλων κυβερνήσεων ασκώντας κριτική μόνο στους τεχνοκράτες.
Μεταξύ των λόγων για τους οποίους οι Ευρωπαίοι αισθάνονται ότι μπορούν να ασκήσουν ασφυκτική πίεση στην Ελλάδα είναι η αίσθηση ότι – σε αντίθεση με πριν από τρία χρόνια – η ιδέα ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να οριστεί μια γενική τάση για το σύνολο της περιφέρειας είναι πλέον πολύ λιγότερο αξιόπιστη», έγραψαν αναλυτές της BAML.
«Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έχουν εξέλθει με επιτυχία από τα προγράμματά τους, η Ιταλία είναι πολύ πιο σταθερή πολιτικά, και η Ισπανία πολύ ισχυρότερη οικονομικά. Η Ελλάδα πλέον παίζει εν πολλοίς σε μια κατηγορία …μόνη της».