Χωρίς τελεσίγραφο ολοκληρώθηκε η συνάντηση στο Βερολίνο

Χωρίς τελεσίγραφο ολοκληρώθηκε η συνάντηση στο Βερολίνο
German Chancellor Angela Merkel, French President Francois Hollande (R) and European Commission President Jean-Claude Juncker arrive to make statements to the media before a meeting with top company executives at "European Roundtable of Industrialists" in the Chancellery in Berlin, Germany, June 1, 2015. REUTERS/Hannibal Hanschke - RTR4YDKA

Το ασφαλιστικό «αγκάθι» στις συζητήσεις των πέντε αξιωματούχων. 

Η πορεία των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους Θεσμούς τέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης της Γερμανίδας καγκελαρίου ‘Ανγκελα Μέρκελ, με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τη διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Αν και οι διαρροές έκαναν λόγο για μία συνάντηση που στόχευε στη διαμόρφωση μίας συγκεκριμένης πρότασης προς την Ελλάδα η οποία θα ανάγκαζε τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει με ένα «ναι» ή ένα «όχι», αυτό που τελικά βγήκε από την πενταμερή συνάντηση ήταν η συμφωνία όλων των πλευρών στο ότι απαιτείται η εντατικοποίηση των συζητήσεων, αλλά και των προσπαθειών από την πλευρά της Ελλάδας για να βρεθεί λύση. Παράλληλα, οι πέντε αξιωματούχοι συμφώνησαν στο να διατηρήσουν στενή επικοινωνία με την ελληνική πλευρά.

Διαβάστε επίσης: Το κείμενο συμφωνίας που έστειλε η Κομισιόν στο Μαξίμου

Πληροφορίες αναφέρουν πως το ασφαλιστικό ήταν το «αγκάθι» και στο πλαίσιο της πενταμερούς αυτής συνάντησης. Η πλευρά των δανειστών παραμένει αμετακίνητη στο ζήτημα της αναπροσαρμογής του ασφαλιστικού συστήματος, επιμένοντας στις δραστικές μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Η συνάντηση των πέντε αξιωματούχων έλαβε χώρα σε μία κρίσιμη στιγμή για την πορεία της διαπραγμάτευσης. Η ελληνική κυβέρνηση σημειώνει πως είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές, χωρίς όμως οι εταίροι να επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο. Το Μαξίμου, πάντως, διαβεβαιώνει πως η επόμενη δόση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πληρωθεί κανονικά.