FT: To ΔΝΤ καθορίζει τις απαιτήσεις των δανειστών

FT: To ΔΝΤ καθορίζει τις απαιτήσεις των δανειστών

Την ανάγκη άμεσης επίτευξης συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της επισημαίνουν οι Financial Times.

«Οι πιστωτές της Ελλάδας ένωσαν τις δυνάμεις τους για να πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση να συμφωνήσει σε σχέδιο διάσωσης ως το τέλος της εβδομάδας, το οποίο θα απαιτεί δύσκολες οικονομικές μεταρρυθμίσεις ως αντάλλαγμα για την πρόσβαση στα 7,2 δισ. ευρώ βοήθειας που τόσο απεγνωσμένα έχει ανάγκη. Οι προτάσεις που σχεδιάστηκαν από τους τρεις ελεγκτές της χώρας μετά από εβδομάδες εσωτερικών διενέξεων για το πόσο σκληροί πρέπει να φανούν απέναντι στην Αθήνα θα παρουσιαστούν στην Ελλάδα την Τετάρτη», σημειώνουν οι Financial Times σε δημοσίευμά τους, το οποίο αναφέρεται στο τι συμφώνησαν οι πιστωτές της Ελλάδας.

Παράλληλα, επισημαίνεται: «Ωστόσο, ανώτατοι παράγοντες της ευρωζώνης ανησυχούν μήπως πολλά από τα στοιχεία των προτάσεων ωθήσουν την Αθήνα στο να απορρίψει το σχέδιο. Θα απαιτείται να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα -έσοδα μείον δαπάνες χωρίς τον υπολογισμό των πληρωμών για το χρέος- περίπου 3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα. Η Αθήνα έχει απαιτήσει πολύ μικρότερα πλεονάσματα» και προστίθεται πως οι απαιτήσεις των εταίρων της χώρας ευθυγραμμίζονται με τη στάση του ΔΝΤ:

«Οι τελευταίες προτάσεις παραμένουν πιο κοντά στη στάση του ΔΝΤ σε διάφορα σημαντικά ζητήματα – μεταξύ των οποίων η απαίτηση από την Αθήνα να μην αφήσει τα συνταξιοδοτικά ταμεία να εμφανίσουν έλλειμμα – παρά στην πιο επιεική θέση της Κομισιόν. Αν και οι αξιωματούχοι από τα 19 υπουργεία Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν το τελευταίο σχέδιο κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης την Τετάρτη, παράγοντες δήλωσαν ότι το προσχέδιο θα παρουσιαστεί στην κυβέρνηση του κ. Τσίπρα σε ανώτερο επίπεδο».

«Η Ελλάδα χρειάζεται μία συμφωνία πριν τα μεσάνυχτα»

Άρθρο γνώμης το οποίο φιλοξενούν οι Financial Times και φέρει την υπογραφή του Martin Wolf επισημαίνει την ανάγκη άμεσης επίτευξης συμφωνίας μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών της χώρας.

«Τι πρόκειται να συμβεί με την Ελλάδα; Κανείς δεν ξέρει. Αυτό δεν σημαίνει ότι κανείς δεν νοιάζεται. Αντίθετα, οι πολλοί άνθρωποι ενδιαφέρονται με πάθος, αλλά και με ευθεία αντικρουόμενες απόψεις. Και στις δύο πλευρές υπάρχουν άνθρωποι αποφασισμένοι να μην υποκύψουν. Αυτό το αδιέξοδο απεικονίζει την τρέλα της δημιουργίας μιας νομισματικής ένωσης μεταξύ κυρίαρχων κρατών παρά την έλλειψη κοινών πολιτικών θεσμών, ισχυρών συναισθηματικών δεσμών ή μεγάλων οικονομικών ομοιοτήτων. Ο γάμος είναι άθλιος, αλλά το διαζύγιο είναι τρομακτικό», γράφει ο Martin Wolf για τη διαμορφωθείσα κατάσταση και προσθέτει:

«Αν μια συμφωνία μπορεί όντως να επιτευχθεί, θα χρειαστεί χρόνος. Γι ‘αυτό θα απαιτηθούν μεγάλες παραχωρήσεις και από τις δύο πλευρές. Αλλά πιστεύω ότι μια συμφωνία επί της αρχής θα έπρεπε να είναι δυνατή. Είναι τόσο δύσκολο να υπερβάλλει κανείς για τη σημασία μιας εξόδου από το ευρώ- έστω και από μία τόσο μικρή και τόσο ενοχλητική χώρα όπως η Ελλάδα – για το σχέδιο του ευρώ και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Μόλις το ευρώ αρχίσει να φαίνεται να είναι αναστρέψιμο, οι οικονομικές κινητήριες δυνάμεις ολοκλήρωσης θα αντιστραφούν. Κάθε κρίση θα γίνεται δυνητικά θανατηφόρα».