Κακή συμφωνία ή ρήξη οι πιο ορατές προοπτικές
- 05/06/2015, 16:00
- SHARE
Η αποψινή συνεδρίαση στη βουλή θα κρίνει την περαιτέρω στάση της κυβέρνησης μετά τις σκληρές απαιτήσεις των δανειστών.
Κακή εξέλιξη θεωρούν οι Βρυξέλλες την επιλογή της Αθήνας να μην πληρώσει τη δόση των 305 εκατ. Ευρώ προς το ΔΝΤ σήμερα, αλλά και να ομαδοποιήσει τις υπόλοιπες δόσεις για το τέλος του μήνα, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ζάμπια.
Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται από τους Ευρωπαίους ως ένα τελευταίο διαπραγματευτικό χαρτί από την κυβέρνηση, ωστόσο, όπως σημειώνουν αξιόπιστες πηγές, το γεγονός ότι αντί της προσέγγισης επιλέγεται η “επίθεση” δεν θεωρείται καλός οιωνός.
Στις Βρυξέλλες εξακολουθούν να περιμένουν την αντιπρόταση της Ελλάδας, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα περιέχει μεγάλες διαφορές, εκτός από μια βελτίωση στα έσοδα του ΦΠΑ από το 1 δισ. ευρώ στο 1,3 δισ. ευρώ.
Όμως, ήδη οι απαιτήσεις των δανειστών έχουν δώσει το κλίμα για το τι περιμένουν προκειμένου να κλείσουν την αξιολόγηση και να συζητήσουν την επόμενη ημέρα. Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι στην πρόταση των δανειστών δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στο θέμα του χρέους.
Τα αγκάθια που πρέπει να ξεπεραστούν για να κλείσε η συμφωνία είναι πολύ μεγάλα και αναμένεται να προκαλέσουν σοβαρούς τριγμούς στην κυβερνητική συνοχή.
Ήδη, ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος διεμήνυσε μέσω twitter ότι «όσο ζει» δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά.
Όμως, τα προβλήματα των πληρωμών είναι πολύ πιο άμεσα και από την αντιμετώπισή τους θα κριθεί και το πώς θα εξελιχθεί η διαπραγμάτευση στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Ερώτημα από εδώ και πέρα θεωρείται και η στάση της ΕΚΤ, καθώς οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, δεν μπορούν να ερμηνευθούν ως θετική ένδειξη για συμφωνία. Κατά συνέπεια, οι πιέσεις για κούρεμα στα ομόλογα ή ακόμη και για νέους περιορισμούς στον ELA μπορεί να ενταθούν στην επόμενη συνεδρίαση.
Η κυβέρνηση βρίσκεται κυριολεκτικά με την πλάτη στον τοίχο, αφού θα πρέπει να επιλέξει είτε ανάμεσα σε μία κακή συμφωνία (αφού οι δανειστές δεν πρόκειται να χαλαρώσουν σημαντικά τις απαιτήσεις τους) είτε στη ρήξη.
Οι επόμενες πολιτικές κινήσεις είναι δύσκολο να προβλεφθούν, αφού σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθούν τόσο από την αποψινή συνεδρίαση στη Βουλή, όσο και από τα πιθανά ραντεβού των επομένων ημερών και τις πολιτικές πρωτοβουλίες από πλευράς Ευρωπαίων.