CΝΝ Money: Έξι λόγοι που το Grexit δεν θα ήταν ολική καταστροφή
- 05/06/2015, 17:45
- SHARE
Η προοπτική εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν τρομάζει πια τις αγορές.
Το αναμφίβολα επώδυνο Grexit δεν είναι πλέον τόσο τρομακτικό όσο ήταν το 2012 ή το 2010, σύμφωνα με ανάλυση του CNN Money. Το αμερικανικό δίκτυο παραθέτει έξι λόγους για τους οποίους ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν φαντάζει ολική καταστροφή.
1. Ισχυρότεροι πιστωτές. Η δομή του ελληνικού χρέους έχει αλλάξει δραματικά. Το 2010, το 85% του ελληνικού χρέους το κατείχαν ιδιώτες επενδυτές και αυτό σήμαινε πως είχαν πάρα πολλά να χάσουν από ενδεχόμενο Grexit. Στοιχεία του Open Europe δείχνουν ότι το 80% του χρέους του Ελληνικού Δημοσίου κατέχουν πλέον κυβερνήσεις και οργανισμοί όπως το ΔΝΤ και η ΕΚΤ, που είναι καλύτερα εξοπλισμένοι απέναντι σε πιθανή ελληνική χρεοκοπία.
2. Ο κίνδυνος είναι πλέον διάσπαρτος. Καμία μεμονωμένη τράπεζα δεν κατέχει σημαντικό κομμάτι του χρέους κι έτσι κανένας δανειστής δεν θα πληγεί σημαντικά. Πλέον, οι ξένες τράπεζες κατέχουν μόλις 46 δισεκατομμύρια ελληνικού χρέους, όταν το 2010 κατείχαν 300 δισεκατομμύρια.
3. Δεν υπάρχει φόβος ντόμινο. Το μέλλον της Ελλάδας φαίνεται ζοφερό, όμως άλλες «προβληματικές» χώρες της Ευρωζώνης όπως η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση μετά την εφαρμογή οδυνηρών προγραμμάτων διάσωσης.
4. Το QE της ΕΚΤ: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εφαρμόζει ένα μεγάλο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που δείχνει να κάνει πολύ χαρούμενους τους επενδυτές πολύ.Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αναμένεται να βοηθήσει την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.
5. Η οικονομία αναπτύσσεται: Η Ευρώπη, παρόλο που μάχονται τις συνέπειες μιας μακράς ύφεσης, είναι σε καλύτερη κατάσταση τώρα σε σχέση με την τελευταία φορά που το Grexit ήταν στο προσκήνιο. Η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,4% στο πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2014.
6. Νέο σχέδιο για τα κράτη-μέλη: Όταν η κρίση χτύπησε για πρώτη φορά την Ευρωζώνη το 2010, οι ηγέτες της δεν είχαν κανένα πλαίσιο για να στραφούν σε περίπτωση που ένα κράτος-μέλος αντιμετωπίζει προβλήματα. Έκτοτε, οι χώρες της ευρωζώνης ίδρυσαν ένα ταμείο διάσωσης 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων έκτακτης ανάγκης.