Μαξίμου: Ακόμα καμία απάντηση στη νέα ελληνική πρόταση
- 10/06/2015, 11:51
- SHARE
Τι αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης αλλά και των δανειστών για τις διαπραγματεύσεις.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει στους θεσμούς την πρότασή της, καθώς και δύο συμπληρωματικά κείμενα με συγκεκριμένες, εναλλακτικές επεξεργασίες για το δημοσιονομικό κενό και την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, υπενθυμίζουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.
«Οι προτάσεις αυτές κατατέθηκαν στον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί την Δευτέρα αργά το βράδυ. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κανένα σχόλιο / απάντηση στην ελληνική αντιπροσωπεία που παραμένει στις Βρυξέλλες» προσθέτουν.
Η πλευρά των θεσμών για την ελληνική αντιπρόταση δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά της. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς έσπευσε να «αδειάσει» την Τρίτη Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι έσπευσαν να χαρακτηρίσουν τις νέες προτάσεις της κυβέρνησης μη επαρκείς.
Πάντως σοβαρές πληροφορίες κάνουν λόγο για νέα απόρριψη της νέας ελληνικής αντιπρότασης από τους δανειστές. Οι ίδιες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι δεν έχει νόημα να απαντήσουν οι θεσμοί, καθώς δεν έχει αλλάξει τίποτα σε σχέση με την προηγούμενη 47σέλιδη πρόταση, άρα η απάντησή τους θα είναι ίδια με την προηγούμενη.
Σε κάθε περίπτωση εξαιρετικά κρίσιμη είναι η σημερινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ στη Σύνοδο Κορυφής.
Τι περιλαμβάνει η νέα πρόταση
Η αντιπρόταση της Αθήνας προβλέπει αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 12% από 11% της αρχικής πρότασης. Έτσι, με βάση τα νέα δεδομένα προτείνεται ΦΠΑ:
6,5% για τα φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου
12% για εφημερίδες, περιοδικά, βασικά και φρέσκα τρόφιμα, τιμολόγια ρεύματος και νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια
23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά
Δεν έχει διευκρινιστεί τι θα γίνει με το μειωμένο καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά καθώς ως γνωστόν υπήρχαν σκέψεις στην κυβέρνηση να μην καταργηθεί αλλά πρέπει να βρεθεί άλλο μέτρο ισοδύναμου αποτελέσματος γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη τη διατήρησή του.
Ακόμη προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% φέτος από ( 0,6% της αρχικής) και 1,75% για το 2016, ενώ η κυβέρνηση ζητά ακόμη σαφή δέσμευση από τους δανειστές για το χρόνο και τον τρόπο διευθέτησης του χρέους.
Διαβάστε περισσότερα εδώ
Οι διευκρινήσεις που δίνει η ελληνική πλευρά
Διευκρινίσεις για την τελευταία πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς τους θεσμούς, λίγες ώρες πριν από την τριμερή διάσκεψη Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ έδωσαν με διαρροή τους κυβερνητικές πηγές.
Διευκρινίζουν “προς χάρην της σαφήνειας” όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι «η αρχική θέση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν για πλεόνασμα 0,5% για το σύνολο του έτους 2015 και 1,5% για το 2016. Η θέση των θεσμων όπως την κατανοούμε είναι για πλεόνασμα 1% για το σύνολο του έτους 2015 και 2% για το 2016. Στην πιο πρόσφατη πρόταση μας που υπεβλήθη τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, έχουμε προτείνει ένα πλεόνασμα 0,75% για το σύνολο του έτους 2015 και 1,75% για το 2016. Με την πρόταση αυτή, η κυβέρνησή μας προσπάθησε να καλύψει τη διαφορά μεταξύ των δύο προτάσεων μας».
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι προς το παρόν, δύο υπουργοί και η σχετική ομάδα παραμενει στις Βρυξέλλες, εν αναμονή επίσημης απάντησης εκ μέρους των θεσμών για την πρόσφατη πρότασή μας και καταλήγουν εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι «οι υπόλοιπες διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν αποτελεσματικά σε σύντομο χρονικό διάστημα, εαν όλες οι πλευρές ειναι πρόθυμες και ικανές να πράξουν προς αυτή την κατεύθυνση».