Independent: H Ισλανδία δεν έσωσε τις τράπεζες, έβαλε φυλακή τους τραπεζίτες
- 10/06/2015, 16:01
- SHARE
Έξι χρόνια αφότου η κυβέρνηση της Ισλανδίας αποφάσισε να αφήσει τις τράπεζες της χώρας να χρεοκοπήσουν, τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν να την δικαιώνουν.
Πριν έξι χρόνια, η κυβέρνηση της Ισλανδίας έλαβε την απόφαση να αφήσει τις τράπεζες της χώρας να χρεοκοπήσουν. Ο Υπουργός Οικονομικών της Ισλανδίας ανακοίνωσε φόρο 39% για όσους επενδυτές επιθυμούν να μεταφέρουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Στόχος ήταν να αποφευχθεί η «αιμορραγία» των τραπεζών. Παράλληλα, δόθηκε το «πράσινο φως» έτσι ώστε να αρχίσουν να διώκονται οι τραπεζίτες ως εγκληματίες- σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. που οι τράπεζες πλήρωσαν υψηλά πρόστιμα, αλλά τα ανώτερα στελέχη διέφυγαν της τιμωρίας.
Ο διευθύνων σύμβουλος, ο πρόεδρος, ο διευθύνων σύμβουλος στο Λουξεμβούργο και ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Kaupthing, μίας ισλανδικής τράπεζας που κατέρρευσε, καταδικάστηκαν τον Φεβρουάριο με ποινή φυλάκισης μεταξύ τεσσάρων και πέντε ετών για χειραγώγηση της αγοράς.
«Γιατί πρέπει να υπάρχει ένα τμήμα της κοινωνίας που είναι υπεράνω ελέγχου ή απόδοσης ευθυνών;» δήλωσε ο εισαγγελέας Olafur Hauksson την περίοδο που ελήφθη η απόφαση και προσέθεσε: «Είναι πολύ επικίνδυνο να υπάρχουν κάποιοι που είναι πολύ μεγάλοι για να ελεγχθούν. Δίνει την αίσθηση ότι υπάρχει ένα ασφαλές καταφύγιο».
Ενώ η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου κρατικοποίησε τη Lloyds και την RBS με τα χρήματα των φορολογουμένων και η κυβέρνηση των ΗΠΑ αγόρασε μερίδια σε βασικές τράπεζες, η Ισλανδία υιοθέτησε μια διαφορετική προσέγγιση. Είπε πως θα το καλύψει με τους εγχώριους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Επέβαλε, επίσης, έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων (capital control) περιορίζοντας το τι μπορούσαν να κάνουν οι πολίτες με τα χρήματά τους-μίας σαφής παραβίαση των κανόνων της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς. Το σχέδιο λειτούργησε. Η Ισλανδία δέχτηκε ένα τεράστιο οικονομικό χτύπημα, ακριβώς όπως και κάθε άλλη χώρα που περιήλθε στην κρίση.
Όμως φέτος, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε πως η Ισλανδία πέτυχε την ανάκαμψη της οικονομίας της «χωρίς να διακυβεύεται το μοντέλο κοινωνικής πρόνοιας». Επιμέρους δείκτες, όπως το ποσοστό ανεργίας και το ύψος του δημόσιου χρέους είναι εξίσου ικανοποιητικοί, όπως και στις ΗΠΑ.
Το χρέος της Ισλανδίας γίνεται όλο και πιο διαχειρίσιμο:
Βελτίωση καταγράφει το ποσοστό ανεργίας της χώρας:
Αντί της τεχνητής διατήρησης της αξίας της κορώνας , η Ισλανδία επέλεξε να αποδεχθεί τον πληθωρισμό. Αυτό ώθησε υψηλότερα τις τιμές κατοικιών, αλλά βοήθησε τις εξαγωγές στο εξωτερικό – σε αντίθεση με πολλές χώρες της ΕΕ που τώρα μάχονται τον αποπληθωρισμό.
Η πορεία του πληθωρισμού στην Ισλανδία:
Φέτος η Ισλανδία θα γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα την οποία χτύπησε η κρίση του 2008 και κατάφερε να επιστρέψει την οικονομία της στα προ κρίσης επίπεδα. Με τη μείωση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, συνεχίζεται να σημειώνεται πρόοδος.
Μιλώντας στην εφημερίδα Guardian, o Ισλανδός Υπουργός Οικονομικών, Bjarni Benediktsson, ανακοίνωσε την μείωση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και στο φόρο μεταφοράς χρημάτων και δήλωσε: «Η σημερινή ημέρα είναι ορόσημο. Μία πολύ σημαντική ημέρα».
Πηγή: Independent