Η Ελλάδα, «Μέκκα» των υδροπλάνων;
- 14/06/2015, 11:00
- SHARE
Το μεγαλόπνοο σχέδιο της Hellenic Seaplanes, το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, τα προβλήματα και η δύναμη του ελληνικού τουρισμού.
Ο Νικόλας Χαραλάμπους είναι ένας από τους λόγους για τον οποίο τα υδροπλάνα θα μπουν στη ζωή μας.
Η φράση ότι όλοι προοριζόμαστε σε αυτήν τη ζωή για κάτι συγκεκριμένο και πως τα σημάδια διαφαίνονται από πολύ νωρίς, χωρίς να είμαστε πολλές φορές σε θέση να τα κατανοήσουμε, συχνά επιβεβαιώνεται στην πράξη. Το νερό ήταν ανέκαθεν το στοιχείο του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Hellenic Seaplanes Νικόλα Χαραλάμπους και η θάλασσα ο τόπος με τον οποίο έμελλε να συνδέσει επιχειρηματικά το όνομά του. Με νησιωτική καταγωγή, από τη Λεμεσό της Κύπρου, προϋπηρεσία ναυαγοσώστη, πείρα βαθμοφόρου του Πολεμικού Ναυτικού και ναυτιλιακές σπουδές, η ενασχόληση με το υδροπλάνο ήταν η φυσική έκβαση των πραγμάτων.
Όπως, άλλωστε, τονίζει στο Fortune, το να αναδειχτεί σε έναν από τους πρωτεργάτες που θα φέρουν το υδροπλάνο στην ελληνική αγορά ως εναλλακτικό τουριστικό προϊόν δεν ήταν κάτι που το σκέφτηκε εν μια νυκτί. Ο σπόρος είχε πέσει ήδη από το 2005, όταν μια ελληνοκαναδική εταιρεία, ονόματι Air Sea Lines, προσπάθησε να δημιουργήσει μια καινούργια αγορά, αυτή του υδροπλάνου, και ο Νικόλας συνεργάστηκε μαζί τους αναλαμβάνοντας, μέσω της εξεύρεσης ευρωπαϊκών κεφαλαίων, τη στήριξη του εν λόγω εγχειρήματος.
«Υπήρχε μια καλή υποδομή για τα δεδομένα της εποχής και μια γνώση για το αντικείμενο, όμως η προσπάθεια απέβη άκαρπη λόγω της απουσίας του κατάλληλου νομικού πλαισίου. Το αποτέλεσμα ήταν η εταιρεία να πτωχεύσει και να σταματήσει τη λειτουργία της. Σε βάθος χρόνου προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε την ανάπτυξη του δικτύου και περιμέναμε την κατάλληλη στιγμή για να δράσουμε» αναφέρει στο Fortune.
Η ανακοίνωση του νόμου περί ίδρυσης υδατοδρομίων τον Απρίλιο του 2013 αποτέλεσε το έναυσμα για τη δημιουργία της Hellenic Seaplanes, της καινοτόμου ελληνικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στον κλάδο του υδροπλάνου. Αν αυτή τη φορά αισθάνεται περισσότερο αισιόδοξος ότι το εγχείρημα θα πετύχει, οφείλεται όχι μόνο στο ότι υπάρχει πλέον νομοθετικό πλαίσιο και μια σταθερή πλατφόρμα ανάπτυξης του δικτύου των υδατοδρομίων, αλλά επειδή η κυβέρνηση έχει αγκαλιάσει την πρωτοβουλία, η αγορά έχει ωριμάσει και ο κόσμος ζητεί ένα εναλλακτικό μέσο μεταφοράς, το οποίο λειτουργεί και σε άλλες χώρες του κόσμου προσφέροντας συναρπαστικές εμπειρίες.
«Αυτό το καινοτόμο τουριστικό προϊόν θα καλύψει το κενό που υπάρχει αυτήν τη στιγμή στην εγχώρια αγορά και είμαστε σίγουροι πως θα τα καταφέρουμε, γιατί πολύ απλά έχουμε μάθει από τα λάθη του παρελθόντος. Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε ένα βιώσιμο δίκτυο που θα επιτρέψει στα υδροπλάνα της Hellenic Seaplanes να ανοίξουν τα φτερά τους εκτελώντας προγραμματισμένες πτήσεις αρχικά στην Ελλάδα και, εν συνεχεία, σε όλη την Ευρώπη».
Ευρωπαίοι και Αμερικανοί επενδυτές στηρίζουν την έλευση του υδροπλάνου στη χώρα μας βλέποντας τα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να προσφέρει. Πρόσφατα, μάλιστα, η GlobiLed, ηγέτιδα εταιρεία στον κλάδο του led στην Ελλάδα και σε άλλες 13 χώρες, μπήκε στη μετοχική σύνθεση της Hellenic Seaplanes αναπτύσσοντας δραστηριότητα και στον κλάδο του τουρισμού.
«Εφόσον υπάρξει θετική έκβαση στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους και δημιουργηθεί ένα κλίμα ασφάλειας για την προσέλκυση επενδύσεων, αρκετές αεροπορικές εταιρείες και επιχειρήσεις από τον τουριστικό κλάδο θα βρίσκονται ένα βήμα πριν από την επένδυση των χρημάτων τους στη Hellenic Seaplanes» αναφέρει.
Πρόκειται για ένα μεγαλόπνοο project στην πρώτη φάση ανάπτυξης του οποίου αναμένεται να δαπανηθούν περί τα 200 εκατομμύρια ευρώ και μέχρι στιγμής έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για την αδειοδότηση και κατασκευή 20 υδατοδρομίων, που θα υλοποιηθούν με ίδια κεφάλαια. Επιπρόσθετα, η Hellenic Seaplanes έχει ήδη μισθώσει ένα αεροσκάφος, ενώ αναμένεται να ενισχύσει τον στόλο της με την εκμίσθωση υδροπλάνων από τον Καναδά και την Αμερική.
Την ίδια ώρα, το ΤΑΙΠΕΔ προχωρά σε αλλαγή της αρχικής απόφασής του για τη δημιουργία μητροπολιτικού υδατοδρομίου στην περιοχή του ΣΕΦ, καταλήγοντας στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά. «Είναι ένα εξίσου καλό σημείο, που έχει το πλεονέκτημα της ύπαρξης υποδομών. Ο διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί το επόμενο διάστημα και θα είναι μια θετική εξέλιξη για την Hellenic Seaplanes».
Με το υδροπλάνο να καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και υπηρεσιών όπως η ανάπτυξη ειδικού θεματικού τουρισμού (ηφαιστειακού, υγείας, θρησκευτικού, συνεδριακού και κοινωνικών εκδηλώσεων), οι αεροδιακομιδές, η μεταφορά φορτίων και ταχυδρομικών υπηρεσιών, αλλά και οι περιηγητικές πτήσεις, η ζήτηση αναμένεται να είναι μεγάλη. «Κάθε χρόνο λέμε ότι θα ξεκινήσουμε τις πτήσεις, όμως λόγω των οικονομικοπολιτικών εξελίξεων το χρονοδιάγραμμα μετατοπίζεται.
Ελπίζουμε πως η επόμενη τουριστική σεζόν θα είναι η εναρκτήρια. Προς το παρόν, συνεχίζουμε με αμείωτους ρυθμούς την ανάπτυξη του δικτύου, αναμένοντας την έναρξη των συζητήσεων με τα καινούργια πρόσωπα που θα στελεχώσουν τους φορείς οι οποίοι είναι αρμόδιοι για το συγκεκριμένο έργο. Πιστεύω πως όλα τα προβλήματα και τα εμπόδια που υφίστανται αυτήν τη στιγμή δεν θα υπάρχουν την επόμενη περίοδο. Εκατοντάδες προορισμοί θα μπουν σταδιακά σε ισχύ και χιλιάδες τουρίστες θα είναι σε θέση να έχουν πρόσβαση σε νησιά όπου δεν υπάρχει αεροπορική κάλυψη. Στην παρούσα φάση, η Hellenic Seaplanes συνεχίζει να επενδύει στην ανάπτυξη των υδατοδρομίων. Πληρώνει ενοίκια για τους χώρους που έχει καταθέσει πρόταση αδειοδότησης, για τη συντήρηση των υφιστάμενων υποδομών και για τους μηχανικούς που σχεδιάζουν το project και –πιστέψτε με– τα χρήματα που δαπανώνται γι’ αυτό τον σκοπό δεν είναι λίγα».
Η εταιρεία έχει αρχίσει τις επαφές με τις διοικήσεις αεροπορικών εταιρειών για τη σύναψη μιας συμφωνίας που θα έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός κοινού τουριστικού πακέτου, το οποίο θα προσφέρει συνδυαστικά τη μετακίνηση με αεροπλάνο και υδροπλάνο σε προορισμούς όπου δεν υπάρχει αεροπορική διασύνδεση. Παράλληλα, βρίσκεται σε προκαταρκτικό στάδιο η σύναψη συμφωνιών με πολυτελή ξενοδοχεία στο Πόρτο Χέλι και στη Μύκονο, καθώς καταγράφεται ζήτηση από ξενοδόχους για τη διοργάνωση εκδρομών σε γειτονικά νησιά με υδροπλάνα. Το ισχυρό πλεονέκτημα της Hellenic Seaplanes είναι πως δεν θεωρείται ανταγωνιστικό μέσο προς την ακτοπλοΐα ή την αεροπλοΐα, αλλά συμπληρωματικό μέσο, εφόσον χρειάζεται η συνεργασία τους για την πλήρη ανάπτυξη του δικτύου ώστε να μπορεί ο επιβάτης να μεταβαίνει από μια ευρωπαϊκή πόλη σε ένα νησί που δεν διαθέτει αεροδρόμιο, αλλά θα διαθέτει υδατοδρόμιο. Στην ακτοπλοΐα, άλλωστε, οι αριθμοί μεταφοράς επιβατών είναι πολύ μεγαλύτεροι σε σχέση με αυτών του υδροπλάνου που χωρά 19 άτομα. Όσο για τις τιμές των εισιτηρίων για την πτήση με υδροπλάνα, κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα από τα αεροπορικά και σε ακριβότερα από τα ακτοπλοϊκά, εξασφαλίζοντας την ίδια στιγμή στον πελάτη πολύ πιο γρήγορες διαδικασίες και μεγαλύτερη ποικιλία δρομολογίων.
«Το να διακρίνει κανείς την κατάλληλη στιγμή την επενδυτική ευκαιρία είναι σαν να προλαβαίνει να επιβιβαστεί σε ένα τρένο που δύσκολα θα ξαναπεράσει από το ίδιο μέρος» είναι η φράση που συνοψίζει τη φιλοσοφία του Νικόλα Χαραλάμπους για το επιχειρείν. Ο ίδιος πιστεύει πως στην Ελλάδα υπάρχει δυσκολία στο να προβεί κανείς σε επενδύσεις, ωστόσο εκτιμά πως ο επενδυτικός αποκλεισμός στον οποίο έχει περιέλθει η χώρα μας είναι ένα φαινόμενο παροδικό και σύντομα η Ελλάδα θα γυρίσει σελίδα. «Η Ελλάδα είναι ένα “μαγαζί” που θα συνεχίσει να παρουσιάζει επενδυτικό ενδιαφέρον. Το μήνυμα από τους επενδυτές του εξωτερικού είναι ξεκάθαρο. Τους ενδιαφέρει να επενδύσουν στη χώρα μας, αρκεί να υπάρχει σταθερότητα σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για μια χώρα που έχει ταυτότητα και μπορεί να γίνει ο απόλυτος τουριστικός προορισμός της Ευρώπης, αλλά και ολόκληρου του κόσμου, αρκεί να αναδείξουμε τις δυνατότητές της. Το δικό μου μότο στη ζωή είναι πως “θα πρέπει αυτό που κάνεις να το κάνεις καλά και μέχρι τέλους”».
Η συνεισφορά των υδροπλάνων στην πραγματική τουριστική οικονομία αναμένεται να είναι σημαντική, λαμβάνοντας κανείς υπόψη αντίστοιχα παραδείγματα του εξωτερικού, με πιο χαρακτηριστικό τις Μαλδίβες, στις οποίες δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια, με μεγάλη επιτυχία, τα υδροπλάνα. Σύμφωνα με τον Νικόλα Χαραλάμπους, από τη δημιουργία ενός δικτύου τουριστικών προορισμών σε πλήρη ανάπτυξη στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι ο αριθμός των επιβατών που θα χρησιμοποιούν υδροπλάνα για τις μετακινήσεις τους στα ελληνικά νησιά θα ξεπερνά τα 3-4 εκατομμύρια, δεδομένου ότι θα πραγματοποιούνται ένα εκατομμύριο πτήσεις ετησίως, που θα εκτελούνται σε τουλάχιστον 200 υδατοδρόμια, χωρίς τη συμβολή των δρομολογίων από γειτονικές χώρες. Τονίζει δε πως η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει έως και 400 υδατοδρόμια, αναλογικά με τα νησιά και τις παράλιες περιοχές που διαθέτει, δημιουργώντας σημαντικά έσοδα και πάνω από 4.000 νέες θέσεις εργασίας.
Μιλώντας πάντως για τις Μαλδίβες με αριθμούς, με 400.000 μόνιμους κατοίκους, 1.000 νησιά και 2,5 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως, εκ των οποίων ένα εκατομμύριο χρησιμοποιεί υδροπλάνα, οι πτήσεις που εκτελούνται τον χρόνο είναι 150.000, με κόστος 150 δολάρια ανά άτομο, και τα έσοδα για τον κλάδο του τουρισμού ανέρχονται σε 150 εκατ. δολάρια. Για την Ελλάδα, που τα μεγέθη είναι μεγαλύτερα, αυτό μεταφράζεται σε τζίρο που μπορεί να αγγίξει τα 600 εκατομμύρια ευρώ, με δυνατότητα να φτάσει το ένα δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των πτήσεων από γειτονικές χώρες.
Αν όλα πάνε βάσει σχεδίου, η Hellenic Seaplanes υπολογίζει πως έως τις αρχές του 2017 θα έχει ολοκληρώσει το project απαριθμώντας 100 υδατοδρόμια στο δίκτυό της. Επιπρόσθετα, διεξάγει συζητήσεις με δύο ξένες επενδυτικές εταιρείες στις Βαλεαρίδες Νήσους της Ισπανίας, ενώ έχει ξεκινήσει διαδικασία δημιουργίας δικτύου και στην Κύπρο.