«Η Μέρκελ επέτρεψε για πρώτη φορά συζητήσεις για Grexit»
- 16/06/2015, 12:23
- SHARE
Τα γερμανικά κόμματα εξουσίας φέρεται να γυρίζουν την πλάτη στην Ελλάδα.
Τους τελευταίους της συμμάχους φαίνεται πως χάνει η Ελλάδα στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού. Όπως μεταδίδει το Spiegel online, η υπομονή έχει πλέον εξαντληθεί, τόσο στο Χριστιανοδημοκρατικό όσο και στο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, το οποίο αρχικά είχε υιοθετήσει πιο συμφιλιωτικούς τόνους.
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, στη συνεδρίαση του προεδρείου της CDU χθες το απόγευμα ακόμη και η καγκελάριος άφησε να εννοηθεί ότι δεν επιθυμεί να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ πάση θυσία. Πολύ περισσότερο την ενδιαφέρει να μη διασπαστεί η υπόλοιπη Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά επέτρεψε να γίνει ανοιχτή συζήτηση για τις προετοιμασίες σε περίπτωση Grexit. «Η ατμόσφαιρα έχει σαφώς μεταστραφεί», αναφέρεται από ηγετικά στελέχη του κόμματος.
Ο Μίχαελ Γκρόσε-Μπρέμερ, υψηλόβαθμο κοινοβουλευτικό στέλεχος της συντηρητικής Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, δήλωσε σήμερα πως μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα πρέπει να γίνει αποδεκτή, αν η Αθήνα δεν παρουσιάσει ένα πειστικό πακέτο μεταρρυθμίσεων.
Ο Μίχαελ Γκρόσε-Μπρέμερ, υπαρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας της CDU, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Στην περίπτωση που δεν υποβληθεί ένα πειστικό μεταρρυθμιστικό πακέτο, τότε ένα ‘Grexit’ θα πρέπει να γίνει αποδεκτό, εφόσον είναι απαραίτητο». Ο Γκρόσε-Μπρέμερ, σημαντικός σύμμαχος της Μέρκελ, πρόσθεσε πως έγκειται στην Ελλάδα να εγκαταλείψει την «κατάσταση της άρνησης» και να κινηθεί προς περισσότερες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες ζητούν οι πιστωτές για να αποδεσμεύσουν βοήθεια.
«Δεν είμαι πλέον σίγουρος αν η ελληνική κυβέρνηση ενδιαφέρεται πραγματικά να αποφύγει τη ζημιά για τον λαό της Ελλάδας», δήλωσε ο γερμανός αξιωματούχος.
Ο αδιάφορος και εκνευρισμένος Σόιμπλε
Κυρίως ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν μπόρεσε να κρύψει την οργή του για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με συμμετέχοντες δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται πλέον για τη διάσωση της Ελλάδας καθώς ακόμη και μια συμβιβαστική συμφωνία θα ήταν περιορισμένης διάρκειας. Επικρίσεις διατύπωσε και για τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Αλλά και ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ υιοθέτησε πολύ σκληρούς τόνους. Ενώ πριν τρία χρόνια υποστήριζε ότι χωρίς αλληλεγγύη η Ελλάδα θα μπορούσε να διολισθήσει στο χάος ή σε παλιές ξεχασμένες αυταρχικές δομές, χθες διαμήνυσε ότι η Ευρώπη και η Γερμανία δεν είναι εκβιάσιμες, ένα μήνυμα υπό μορφή άρθρου στην εφημερίδα Bild.
Με πηγές από Deutsche Welle