Ελλάδα: Το απόλυτο σενάριο καταστροφής
- 17/06/2015, 20:32
- SHARE
Τα πράγματα στην Ελλάδα βαίνουν κακώς κι αν οι ηγέτες της κάνουν λάθος βήματα τα πάντα θα χαθούν, αναφέρει το CNNMoney.
Στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος και την κάκιστη εικόνα της ελληνικής οικονομίας αναφέρεται σε άρθρο του το CNNMoney.
Η προειδοποίηση της ΤτΕ για «μια ανεξέλεγκτη κρίση» εάν η χώρα χρεοκοπήσει, ήταν το σημείο στο οποίο στέκεται το άρθρο.
Σύμφωνα με την αποκωδικοποίηση της έκθεσης της ΤτΕ και των πρόσφατων εξαλίξεων, αυτά είναι τα τέσσερα βασικά σημεία τα οποία αξίζουν προσοχής:
1. Κατάρρευση του ΑΕΠ
Η οικονομία μόλις επανήλθε από μια εξαετή ύφεση το 2014, όμως επέστρεψε σε αυτή τα δύο τελευταία τρίμηνα. Το ΑΕΠ της χώρας είναι πλέον κατά 26% μειωμένο σε σχέση με το ξεκίνημα της κρίσης το 2008. Η ΤτΕ αρνήθηκε να προβλέψει πόσο χειρότερα μπορούν να εξελιχθούν τα πράγματα. Όμως η προειδοποίηση για «βαθιά ύφεση» και «σφοδρή μείωση της ετήσιας ανάπτυξης» δείχνουν πόσο κρίσιμα είναι τα πράγματα.
2. Φοβισμένοι καταθέτες
Περίπου 30 δισ. ευρώ έχουν κάνει «φτερά» από τις τράπεζες από τον Οκτώβριο του 2014 έως τον Απρίλιο του 2015, σύμφωνα με την ΤτΕ. Οι καταθέτες σπεύδουν να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες εξαιτίας της ανασφάλειας για το τραπεζικό σύστημα. Αυτή η κατάσταση έχει φέρει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στο «έλεος» της ΕΚΤ για την παροχή έκτακτης ρευστότητας μέσω του ELA. Το ερώτημα όμως είναι τι θα γίνει εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει. Αυτό θα οδηγούσε κατά πάσα πιθανότητα σε μαζική απόσυρση καταθέσεων και σε έλεγχο κίνησης κεφαλαίων.
3. Η ανεργία μεγαλώνει
Τα πρόσφατα στοιχεία για την ανεργία στην Ελλάδα δείχνουν ότι το ποσοστό της ξεπερνά ακόμη το 25%, με 1,2 εκατ. ανθρώπους να είναι άνεργοι και τουλάχιστον ένας στους δύο νέους να είναι εκτός αγοράς εργασίας. Προκαλεί, λοιπόν, τουλάχιστον ανησυχία για μια, κατά την ΤτΕ, «εκτόξευση της ανεργίας».
4. Ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού μετά από Grexit
Η ελληνική οικονομία μαστίζεται από ένα σπιράλ αποπληθωρισμού το οποίο έχει ξεκινήσει το 2013, όμως αυτό θα άλλαζε άρδην σε περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ. Σε αυτήν την περίπτωση, το νέο ελληνικό νόμισμα θα έχανε άμεσα την αξία του και η υποτίμησή του θα ήταν ανεξέλεγκτη. Αυτό θα εκτόξευε κυρίως το κόστος των εισαγόμενων προϊόντων. «Μια έξοδος από το ευρώ θα δυσχέραινε το ήδη κακό περιβάλλον, και η συνακόλουθη κρίση οξείας συναλλαγματικής ισοτιμίας θα έστελνε τον πληθωρισμό στα ύψη», παρατηρεί η ΤτΕ.