Τι περιμένει η Ελλάδα από το σημερινό Eurogroup

Τι περιμένει η Ελλάδα από το σημερινό Eurogroup
Greece's Finance Minister Yanis Varoufakis (C) arrives to attend an European Union finance ministers meeting in Brussels, Belgium, May 12, 2015. REUTERS/Francois Lenoir - RTX1CJL5

Η απόσταση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών δεν αναμένεται να καλυφθεί στο σημερινό Eurogroup.

Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν για την Ελλάδα, ο Γιάνης Βαρουφάκης προσέρχεται στο Eurogroup της 18ης Ιουνίου, με τις προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας στο πλαίσιο αυτού να έχουν εξανεμιστεί. Έλληνες και Ευρωπαίου αξιωματούχοι έχουν καταστήσει τα τελευταία 24ωρα σαφές πως το σημερινό Eurogroup δεν προβλέπεται να σφραγίσει μία συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών της χώρας, αλλά αναμένεται να αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων που θα οδηγήσουν σε Σύνοδο Κορυφής-πιθανότητα εντός του προσεχούς Σαββατοκύριακου.

Η συνεδρίαση του Eurogroup θα λάβει χώρα μία μόλις ημέρα αφότου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πήρε την απόφαση για νέα αύξηση του ELA, καταδεικνύοντας πως η λύση στο ελληνικό ζήτημα στο σημείο αυτό θα μπορούσε να είναι-όπως είχε πει και ο Μάριο Ντράγκι-μόνο πολιτική. Ο διοικητής της ΕΚΤ, πάντως, θα είναι παρών στο σημερινό Eurogroup, ενώ παρούσα θα είναι και η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Αγκάθια» μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών παραμένουν τα θέματα του ασφαλιστικού, του ΦΠΑ, αλλά και του χρέους με την ελληνική κυβέρνηση να το θέτει ως προτεραιότητα.Πριν την έναρξη του Eurogroup, θα προηγηθεί συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Έκκληση Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα ενόψει του Eurogroup

«Υπουργοί Οικονομικών δίνουν τελευταία διορία στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας «Bild» λίγο μετά τα μεσάνυχτα και περιλαμβάνει δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του Βελγίου, Γιόχαν φαν Όφερτφελντ, της Λιθουανίας Ριμάντας Σάντζιους και της Σλοβενίας Ντούσαν Μράμορ ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup απόψε στο Λουξεμβούργο.

Το θέμα είναι εάν η Ελλάδα «εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της από το τρέχον πρόγραμμα», δηλώνει ο κ. Σόιμπλε και προσθέτει: «Μόνο σε αυτή τη βάση θα μπορούσαμε να αποδεσμεύσουμε διαθέσιμους πόρους. Ισχύει η αρχή: βοήθεια μόνο έναντι αντιπαροχών. Σε αυτές ανήκει επίσης το να παραμείνει το ΔΝΤ – χωρίς την σημαντική συμβολή του δεν γίνεται».

Ο κ. φαν Όφερτφελντ δηλώνει ότι οι Έλληνες πρέπει προς το συμφέρον του ελληνικού λαού και της οικονομίας «να τηρήσουν τις δεσμεύσεις και να υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες συμφωνήθηκαν στο πρόγραμμα».

Ο κ. Σάντζιους τάσσεται κατά του σχεδίου της Αθήνας να εφαρμοστεί το πρόγραμμα βοήθειας χωρίς το ΔΝΤ. «Μια περαιτέρω πορεία χωρίς το ΔΝΤ είναι δύσκολο να την φανταστεί κανείς», τονίζει.

Ο κ. Μράμορ αναφέρεται στο πρόγραμμα λιτότητας της χώρας του. Η Σλοβενία, όπως λέει, παρά τα «επώδυνα μέτρα» στην ίδια τη χώρα, έδειξε αλληλεγγύη πάνω από τον μέσο όρο. Το ίδιο περιμένει κανείς και από την Ελλάδα.

Βάιντμαν: Η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν θα είναι σε θέση να παρέχει χρηματοδότηση στην Ελλάδα αν οι πολιτικές διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους πιστωτές της αποτύχουν οριστικά, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, αποσπάσματα της οποίας προδημοσιεύθηκαν αργά χθες βράδυ, ο Βάιντμαν, που είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, τόνισε ότι αν αποτύχουν οι συνομιλίες, η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να συνεχίσει να χορηγεί ρευστότητα στην Ελλάδα. “Δεν είναι ο ρόλος της ΕΚΤ να χρηματοδοτεί χώρες – στην πραγματικότητα, αυτό απαγορεύεται”, απάντησε ερωτηθείς για την χορήγηση έκτακτης ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που έδωσε ταυτόχρονα σε τρεις ευρωπαϊκές εφημερίδες, τη La Stampa, την El Mundo κα την Les Echos.

“Εάν οι συνομιλίες αποτύχουν στο πολιτικό επίπεδο, η ΕΚΤ δεν θα μπορεί παρά να καταλήξει στα αναγκαία συμπεράσματα. Η απόφαση για το εάν θα χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές (αποφάσεις), από τις κυβερνήσεις και από τα κοινοβούλια”, πρόσθεσε.

Ο Βάιντμαν απέφυγε να αναφερθεί άμεσα στον μηχανισμό ELA, επισήμανε ωστόσο ότι “η ευθύνη για το αν η Ελλάδα παραμείνει στο ευρώ ανήκει πλήρως στην ελληνική κυβέρνηση”, ενώ προειδοποίησε ότι σε περίπτωση αποτυχίας της Αθήνας να αποπληρώσει κάποια δόση του δανείου “οι συνέπειες θα ήταν δύσκολο να ελεγχθούν”.

Η επιβίωση του ευρώ δεν θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στην Ελλάδα, επισήμανε ο Βάιντμαν, αλλά μια έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη θα μπορούσε να προκαλέσει τη μετάδοση της κρίσης σε άλλα κράτη μέλη και να “μεταβάλει το χαρακτήρα της νομισματικής ένωσης”.

Ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ – ο οποίος έχει επανειλημμένως μειοψηφήσει στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, καθώς πρόβαλε ακραία συντηρητικές απόψεις ιδίως σε ό,τι αφορά την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης που έχει τεθεί σε εφαρμογή – είπε ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες της ευρωζώνης πρέπει να γίνουν πιο αυστηροί και “να εφαρμόζονται πιο αυστηρά”.

“Πρέπει να καταστήσουμε δυνατόν οι τράπεζες και τα κράτη να μπορούν να κηρύσσονται σε κατάσταση αφερεγγυότητας χωρίς να διακινδυνεύουμε την κατάρρευση ολόκληρου του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Για αυτόν τον λόγο πρέπει να ενισχύσουμε το χρηματοπιστωτικό σύστημα”, επέμεινε.