Εκεί που το Android νικά το iOS 7
- 29/09/2013, 15:56
- SHARE
Τα δέκα σημεία στη μάχη των κορυφαίων λειτουργικών, όπου το αποτέλεσμα κλίνει υπέρ της Google.
Του Κώστα Φαρμάκη
Αστραφτερό και νέο το iOS 7, και ακόμα πιο εντυπωσιακές οι νέες συσκευές που το «τρέχουν», αλλά υπάρχουν ορισμένοι τομείς που είναι ακόμα πίσω από το Android. Κάποιοι είναι απλώς θέμα προτίμησης, κάποιοι άλλοι αφορούν σε αντικειμενικές ελλείψεις, σε καμία περίπτωση όμως δεν κάνουν το iOS 7 υποδεέστερο.
1. Customization χωρίς όρια
Στο Android ισχύει ό,τι και στον υπολογιστή μας• η αρχική οθόνη είναι δική μας και την κάνουμε ό,τι θέλουμε. Της αλλάζουμε wallpaper, της προσθέτουμε widgets, εικόνες που αλλάζουν, τα πάντα. Στο iOS η homescreen είναι απλώς για να κάθονται τα εικονίδια των εφαρμογών.
2. Καλύτερα πληκτρολόγια
Μέχρι σήμερα το iOS δεν επιτρέπει να χρησιμοποιήσεις άλλο από το δικό του πληκτρολόγιο. Στο Android μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα στα εξαιρετικά Swiftkey και Swype, και όχι μόνο, και να απογειώσεις ταχύτητα και ευκολία χρήσης.
3. Share παντού και πάντα
Το Android επιτρέπει να μοιραστείς μια εικόνα ή οποιοδήποτε άλλο αρχείο με οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή του τηλεφώνου ή υπηρεσία cloud χωρίς περιορισμό. Το iOS το περιορίζει στο email και τα βασικά social media.
4. Περισσότερες δωρεάν εφαρμογές
Η πλειονότητα των χρηστών θα ήθελε να μην βλέπει ποτέ διαφημίσεις στα applications. Όταν όμως η επιλογή είναι είτε να πληρώσει μερικά δολάρια για να τις ξεφορτωθεί, είτε να ανεχτεί τις διαφημίσεις σε μια πλήρως λειτουργική εφαρμογή, επιλέγει το δεύτερο.
Και το Android έχει μυριάδες χρήσιμες και δωρεάν εφαρμογές με μια μικρή… ενόχληση στο κάτω μέρος. Στο App Store οι δωρεάν εφαρμογές είναι συνήθως οι μη πλήρεις.
5. Ορατό file system
Οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε συνεχώς τον Windows Explorer ή τον Finder (στα Mac) για να ταξινομήσουμε αρχεία και φακέλους, αλλά στο iOS δεν υπάρχει τρόπος να διαχειριστείς αρχεία με τον ίδιο τρόπο.
Στο Android όλοι οι φάκελοι (folders) του τηλεφώνου ή της ταμπλέτας είναι ορατοί όταν το συνδέσουμε με καλώδιο στον υπολογιστή μας, αλλά και με εφαρμογές όπως το Astro File Manager ή το AntTek Explorer.
6. Πολλαπλά accounts στις ταμπλέτες
Όταν οι χρήστες μιας συσκευής είναι περισσότεροι από ένας, το Android δίνει την επιλογή να δημιουργηθούν διαφορετικά προφίλ ώστε ο καθένας να εργάζεται στο περιβάλλον του, με τις ρυθμίσεις του και χωρίς να έχει πρόσβαση στο υλικό του άλλου.
Οι χρήστες που μοιράζονται ένα iPad θα πρέπει αναγκαστικά να συμφωνήσουν ότι δεν υπάρχουν μυστικά μεταξύ τους.
7. Το Google Now νικά τη Siri (στα σημεία)
Οι φωνητικές εντολές και αναζητήσεις του Google Now περνούν από την αναζήτηση του Google και επιστρέφουν πολύ ταχύτερα και καλύτερα αποτελέσματα από το Bing (!) όπου ψάχνει η Siri.
Ωστόσο, η Siri τα πάει καλύτερα στις εντολές που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των εφαρμογών της ίδιας της συσκευής.
Δείτε: Έντεκα λόγοι που κάνουν το iOS7 την καλύτερη αναβάθμιση μέχρι τώρα
8. Διαχείριση μουσικής και βίντεο
Στο iOS ο μόνος τρόπος να περάσεις τραγούδια στη συσκευή σου είναι το iTunes (συνήθως με καλώδιο). Στο Android η μουσική σου μπορεί να είναι οπουδήποτε.
Περασμένη στην κάρτα μνήμης, κατεβασμένη από το Internet, ανεβασμένη στο dropbox, ξεχασμένη σε ένα folder, σκόρπια σε όλο το τηλέφωνο, δεν έχει καμία σημασία, ο player θα τη βρει και θα την παίξει. Το ίδιο ισχύει και για τα βίντεο.
9.Εύχρηστη notification bar
Πολλοί είπαν πως είναι αντιγραφή της αντίστοιχης λειτουργίας της Apple αλλά στο Android μπορείς να στείλεις εντολές στην εφαρμογή μέσα από την ειδοποίηση γλιτώνοντας χρόνο και χωρίς να είσαι υποχρεωμένος, όπως χρειάζεται στο iOS, να ανοίξεις την εφαρμογή.
Επιπλέον, μπορείς να διαγράψεις άμεσα από τη λίστα όσες θες κρατώντας άλλες ως reminder για αργότερα.
10. Περισσότερες επιλογές ξεκλειδώματος
Στο Android μπορείς να ξεκλειδώσεις το τηλέφωνο κουνώντας το, μιλώντας του, κοιτώντας το, σχεδιάζοντας κάτι στην οθόνη, ή με αριθμητικό κωδικό. Ποιος χρειάζεται δακτυλικό αποτύπωμα όταν έχει όλα αυτά να παίζει;
Διαβάστε επίσης: Οι 15 πιο χρήσιμες εφαρμογές για Android