Απίστευτη καταγγελία Βαρουφάκη: Ο Σόιμπλε δεν με άφησε να παρουσιάσω τις προτάσεις μου
- 20/06/2015, 13:16
- SHARE
Με άρθρο του στους Irish Times, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ παρουσίασε το παρασκήνιο του τελευταίου Eurogroup.
Όλα όσα διαδραματίστηκαν στο Eurogroup της περασμένης Πέμπτης αποκαλύπτει με άρθρο του στους Irish Times ο Γιάνης Βαρουφάκης. Όπως υποστηρίζει, οι υπόλοιποι υπουργοί Οικονομικών δεν είχαν λάβει τις προτάσεις των δανειστών πριν τη συνεδρίαση ενώ στον Έλληνα ΥΠΟΙΚ δεν επετράπη να μοιραστεί με τους ομολόγους του τις γραπτές προτάσεις της Ελλάδας.
«Το Eurogroup της Πέμπτης πέρασε στην ιστορία ως μια χαμένη ευκαιρία για να υπάρξει μια ήδη καθυστερημένη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της. Ίσως το πιο αποκαλυπτικό σχόλιο από κάθε άλλο υπουργό Οικονομικών έκανε ο Μάικλ Νούναν (υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας). Διαμαρτυρήθηκε γιατί οι υπουργοί δεν είχαν γίνει κοινωνοί των προτάσεων των δανειστών πριν να τους ζητηθεί να συμμετέχουν στη συζήτηση. Στη διαμαρτυρία του να προσθέσω τη δική μου: Δεν μου επετράπη να μοιραστώ με τον κ. Νούναν ή με οποιονδήποτε άλλο υπουργό Οικονομικών τις γραπτές μας προτάσεις. Όπως, μάλιστα, επιβεβαίωσε αργότερα ο Γερμανός ομόλογός μας, κάθε γραπτή πρόταση σε υπουργό Οικονομικών είτε από την Ελλάδα είτε από τους θεσμούς ήταν «μη αποδεκτή», καθώς θα έπρεπε να τη θέσει στη Bundestag αναιρώντας τη χρησιμότητά της ως διαπραγματευτικού χαρτιού».
Οι ΥπΟικ της €ζώνης δεν λαμβάνουν ΚΑΜΙΑ πρόταση-κείμενο. Ούτε δικό μας ούτε των θεσμών. Αυτό είπε ο Ιρλανός ΥπΟικ! http://t.co/rYRI44zsO8
— Yanis Varoufakis (@yanisvaroufakis) June 20, 2015
Ο Γιάνης Βαρουφάκης κατήγγειλε στο άρθρο του τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Eurogroup και η ζώνη του ευρώ. «Η ευρωζώνη κινείται μυστηριωδώς. Βαρυσήμαντες αποφάσεις λαμβάνονται από υπουργούς Οικονομικών οι οποίοι παραμένουν στο σκοτάδι όσον αφορά τις λεπτομέρειες, την ώρα που μη εκλεγμένοι αξιωματούχοι ισχυρών θεσμών συνεχίζουν σε μονόπλευρες διαπραγματεύσεις με μια μοναχική κυβέρνηση που βρίσκεται σε ανάγκη. Είναι σαν η Ευρώπη να έχει καθορίσει ότι οι υπουργοί Οικονομικών δεν είναι ικανοί να αντεπεξέλθουν σε τεχνικές λεπτομέρειες, αφήνοντας το έργο αυτό σε “ειδικούς” που αντιπροσωπεύουν όχι ψηφοφόρους αλλά θεσμούς. Είναι εύλογο να αναρωτηθεί κανείς σε ποια έκταση τέτοιου είδους συμφωνίες είναι αποτελεσματικές για να μην πω ελάχιστα δημοκρατικές».
Ο Γιάνης Βαρουφάκης χαρακτηρίζει τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών ως ένα «παράξενο φόρουμ λάθος εξοπλισμένο να παράγει καλές, σκληρές αποφάσεις όταν η Ευρώπη τις χρειάζεται. Η Ελλάδα και η Ιρλανδία δέχθηκαν ένα ισχυρό χτύπημα στην αρχή της κρίσης γιατί το Εurogroup δεν ήταν σχεδιασμένο να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις κρίσεις. Και ακόμα δεν μπορεί να το κάνει».
Στο άρθρο του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών απευθύνεται στους Ιρλανδούς αναγνώστες παρουσιάζοντας την πορεία της ελληνική οικονομίας τα τελευταία χρόνια. «Πολλές φορές δεν γίνεται κατανοητό στις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες το ελληνικό δράμα και οι πρωτοφανείς προσαρμογές των τελευταίων πέντε ετών. Από το 2009 το τεράστιο έλλειμμα μειώθηκε με κυνικούς όρους κατά 20%, και μετατράπηκε σε πρωτογενές πλεόνασμα. Οι μισθοί μειώθηκαν κατά 37%, οι συντάξεις κατά 48%, οι θέσεις στο Δημόσιο κατά 30%, η κατανάλωση έπεσε κατά 33% και το ταμειακό έλλειμμα κατά 16%».
Όπως αναφέρει ο Γιάνης Βαρουφάκης, «το συνολικό εισόδημα μειώθηκε κατά 27%, η ανεργία εκτοξεύτηκε στο 27%, η αδήλωτη εργασία έφτασε στο 34%, το δημόσιο χρέος βρίσκεται στο 180% του διαρκώς μειωμένου ΑΕΠ, οι επενδύσεις και τα κεφάλαια εξαφανίστηκαν και οι νέοι Έλληνες, όπως και οι Ιρλανδοί, μεταναστεύουν στο εξωτερικό».
«Αυτό το οποίο χρειάζεται η Ελλάδα», γράφει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, «δεν είναι μεγαλύτερες περικοπές σε έναν φτωχοποιημένο λαό, ή υψηλότεροι φόροι που θα τσακίσουν ό,τι απέμεινε από την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα. Αυτά τα “παραμετρικά” μέτρα, όπως τα αποκαλούν οι θεσμοί, ήταν υπερβολικά και γονάτισαν έναν ολόκληρο λαό».
Στη συνέχεια ο Γιάνη Βαρουφάκης αναλύει τις ελληνικές προτάσεις, στις οποίες περιλαμβάνει ένα νέο φορολογικό σύστημα που θα πατάξει τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά, μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα, περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, κατάλληλο νομικό πλαίσιο για τα ΜΜΕ και τα οικονομικά των κομμάτων.