Πώς μπορείτε να επωφεληθείτε (νόμιμα) από το ηλεκτρονικό έγκλημα
- 21/06/2015, 13:27
- SHARE
Υπάρχουν πολλές πιθανότητες τουλάχιστον μία εταιρεία ή κυβερνητική υπηρεσία με την οποία είχατε συναλλαγή να έχει υποστεί υποκλοπή δεδομένων τα τελευταία δύο χρόνια.
Υπάρχουν πολλές πιθανότητες τουλάχιστον μία εταιρεία ή κυβερνητική υπηρεσία με την οποία είχατε συναλλαγή να έχει υποστεί υποκλοπή δεδομένων τα τελευταία δύο χρόνια. Οι μεγάλες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, οι τράπεζες, οι εταιρείες στον τομέα της υγείας, τα μέσα ενημέρωσης και οι κρατικές υπηρεσίες έχουν όλες δεχθεί επίθεση.
Και το έγκλημα στον κυβερνοχώρο δεν πρόκειται να εξαφανιστεί σύντομα. Απλά ρωτήστε τους ανθρώπους της Target, της Home Depot ή της JPMorgan Chase – ή, πιο πρόσφατα, της Φορολογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ.
Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο έχει τεράστια επιτυχία στη Γουόλ Στριτ ένα σχετικά νέο διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο (ETF) που εστιάζει στην βιομηχανία της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.
Το PureFunds ISE Cyber Security ETF έχει ενισχυθεί σχεδόν 30% από τότε που ξεκίνησε η διαπραγμάτευσή του τον περασμένο Νοέμβριο.
Το ETF περιλαμβάνει εταιρείες που βοηθούν τις επιχειρήσεις να προστατευτούν από τις παραβιάσεις δεδομένων. Μπορεί να μην είναι σε θέση να τις σταματήσουν εντελώς. Αλλά συχνά ελαχιστοποιούν τις ζημιές.
Μερικές επικεντρώνονται περισσότερο σε firewalls – όπως η Palo AltoNetworks και η Infoblox.
Η CyberArk έχει λογισμικό που βοηθά στην ασφάλεια «προνομιούχων λογαριασμών» – όπως κωδικούς πρόσβασης για τους υπεύθυνους ΙΤ μεγάλων εταιρειών και ανώτερων στελεχών, καθώς και κωδικούς πρόσβασης για λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Και η FireEye κατέχει την Mandiant – μια εταιρεία συμβούλων που μισθώθηκε από την Sony και την ασφαλιστική εταιρεία Anthem μετά από τις επιθέσεις που δέχθηκαν τα υπολογιστικά τους συστήματα.
Οι εταιρείες της πολεμικής βιομηχανίας επίσης έχουν δείξει ενδιαφέρον. Η Raytheon απέκτησε την εταιρεία ασφάλειας στον κυβερνοχώρο Websense νωρίτερα φέτος έναντι περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι επιχειρήσεις και οι κρατικοί λειτουργοί γνωρίζουν ότι πρέπει να κάνουν καλύτερη δουλειά για την προστασία των πληροφοριών πιστωτικών καρτών, τους αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης, τους κωδικούς πρόσβασης και άλλα σημαντικά στοιχεία σχετικά με τους πελάτες, τους εργαζόμενους και τους φορολογούμενους.
Όμως, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι λίγο προσεκτικοί. Πολλές από τις μετοχές του ETF διαπραγματεύονται σε εξαιρετικά υψηλές αποτιμήσεις. Και είναι θεμιτό να αναρωτηθούμε αν αυτό το ETF είναι λίγο υπερτιμημένο.
Υπήρξαν αρκετά ακόμα ETFs εταιρειών τεχνολογίας που εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια, που φαινόταν ότι απευθύνονταν σε εξειδικευμένο κοινό επενδυτών – και υστερούν σε απόδοση σε σχέση με την ευρύτερη αγορά.
Προς το παρόν, σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις ασφάλειας στον κυβερνοχώρο πάνε καλά. Και θα συνεχίσουν να πηγαίνουν καλά για όσο διάστημα υπάρχουν κυβερνοεπιθέσεις υψηλού προφίλ. Αλλά τα πράγματα δε θα είναι έτσι για πάντα.
Έτσι, οι επενδυτές που θέλουν να επενδύσουν στον κλάδο καλό θα ήταν να εξετάσουν και μεγαλύτερα blue chips στην τεχνολογία που επίσης αυξάνουν την παρουσία τους στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο – εταιρείες όπως η Cisco, η EMC και η IBΜ.
Σίγουρα, καμία από αυτές τις εταιρείες δε θα ενισχυθεί τόσο γρήγορα όσο κάποιες από τις μικρότερες του κλάδου. Αλλά θα πάρουν ένα κομμάτι από την πίτα της αγοράς της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο – και θα προσφέρουν στο χαρτοφυλάκιό σας λίγο περισσότερη ασφάλεια.
Διαβάστε ακόμη:
«Ασπίδα» κατά του ψηφιακού εγκλήµατος
Οι μεγαλύτερες και πιο απίθανες περιπτώσεις χάκινγκ στην ιστορία