Moody’s: Ενδεχόμενο Grexit θα πλήξει τις κυπριακές τράπεζες
- 25/06/2015, 16:44
- SHARE
Οι κυπριακές τράπεζες παραμένουν άμεσα εκτεθειμένες στην Ελλάδα.
«Αν και δεν είναι το κεντρικό μας σενάριο, μια ελληνική έξοδος από τη ζώνη του ευρώ θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα του ενεργητικού και τις επιδόσεις των κυπριακών τραπεζών, καθώς διάφορες κυπριακές επιχειρήσεις έχουν δραστηριότητες στην Ελλάδα που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες των τραπεζών για βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού τους» αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s εξηγώντας πως ένα Grexit θα μπορούσε να πλήξει σημαντικά τις κυπριακές τράπεζες.
Πιο συγκεκριμένα, εξηγείται πως οι κυπριακές τράπεζες δεν είναι σε σημαντικό βαθμό άμεσα εκτεθειμένες στην Ελλάδα, η επιδείνωση της κατάστασης στη χώρα γεννά κινδύνους. Μάλιστα, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης επικαλείται τον Κώδικα Συμπεριφοράς για το χειρισμό Δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν Οικονομικές Δυσκολίες που εξέδωσε την περασμένη βδομάδα η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, υπογραμμίζοντας πως οι κυπριακές τράπεζες θα επωφεληθούν από τον νέο Κώδικα, παρά το γεγονός πως η ποιότητα του ενεργητικού τους θα συνεχίσει να είναι αδύναμη για πολλά χρόνια ακόμη.
Ο Κώδικας, ο οποίος ήταν απαίτηση του προγράμματος στήριξης της χώρας από την Τρόικα «θα ωφελήσει τις κυπριακές τράπεζες διότι δίνει πληροφορίες σε σχέση με τις υποχρεώσεις των δανειοληπτών και επιταχύνει τις αναδιαρθρώσεις δανείων των οφειλετών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες» εξηγεί ο οίκος αξιολόγησης.
Σύμφωνα με τον οίκο Moody’s, η εφαρμογή του τον Κώδικα Συμπεριφοράς για το χειρισμό Δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν Οικονομικές Δυσκολίες εκτιμάται πως θα βοηθήσει τις τράπεζες στην αποκατάσταση του δανειακού τους χαρτοφυλακίου-κυρίως λόγω του μεγάλου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) που αντιμετωπίζουν, ενώ η ποιότητα του ενεργητικού τους θα παραμείνει αδύναμη για μεγάλο διάστημα.
Ο οίκος Moody’s σχολιάζει πως ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο των χορηγήσεων διαμορφώθηκε στο υψηλό 46% από το Μάρτιο του 2015, ενώ ήταν ακόμη υψηλότερος για τις κύριες εγχώριες τράπεζες.