Ολόκληρο το πόρισμα-φωτιά για την Χρυσή Αυγή
- 30/09/2013, 12:11
- SHARE
Στρατολόγηση ανηλίκων, δολοφονίες, ληστείες και βομβιστικές επιθέσεις, περιγράφει ο αντεισαγγελέας του ΑΠ, Χαράλαμπος Βουρλιώτης.
Ως μία «οργάνωση που προσβάλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και στρατολογεί ακόμη και ανηλίκους» περιγράφει την Χρυσή Αυγή στο πόρισμα του ο αντεισαγγελέας ΑΠ, Χαράλαμπος Βουρλιώτης.
Συγκεκριμένα, τονίζεται η δράση της Χρυσής Αυγής από την δεκαετία 1980-1990 και ο μετέπειτα διαχωρισμός της σε πολιτικό και επιχειρησιακό σκέλος, με το δεύτερο να «αναλαμβάνει την εκτός γραφείου δράση».
Περιγράφεται επίσης η δομή και η δράση των «Ταγμάτων Εφόδου», ενώ αξιοσημείωτη είναι και η αναφορά σε «δόκιμα» μέλη, τα οποία απαιτούντο να «αποδείξουν τις ικανότητές τους».
Διαβάστε ακόμη: Στο φως οι συνομιλίες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα
Δίνεται επίσης μία συνοπτική περιγραφή της μεθόδου λήψης αποφάσεων, με τις εντολές να ξεκινούν από την ηγεσία του κόμματος και να φτάνουν μέχρι τους κατά τόπους «πυρηνάρχες», οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τις τοπικές οργανώσεις του κόμματος.
Στο πόρισμά του ο κ. Βουρλιώτης τονίζει ότι σε κάθε τοπική οργάνωση λειτουργούν ομάδες με διαφορετικές αποστολές, όπως «εκτέλεση επιθέσεων και ιατροφαρμακευτική υποστήριξη των δραστηριοτήτων αυτών». Επιπροσθέτως, ο αντεισαγγελέας του ΑΠ ξεκαθαρίζει ότι στα Τάγματα Εφόδου στρατολογούνται ακόμη και ανήλικοι.
Σύμφωνα με το πόρισμα, η δομημένη αυτή δράση της Χρυσής Αυγής ξεκινά από το έτος 1987, με επιθέσεις εναντίον αλλοδαπών αλλά και ημεδαπών, με ρατσιστικά και πολιτικά κίνητρα αντιστοίχως, ενώ αναφέρονται –ενδεικτικά- 11 υποθέσεις ανθρωποκτονίας και απόπειρας ανθρωποκτονίας, ένοπλης ληστείας και βομβιστικής επίθεσης, οι οποίες καταλογίζονται στα μέλη του κόμματος. Σε αυτές περιλαμβάνεται και η δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι.
Διαβάστε ακόμη: Οι μαρτυρίες των προστατευόμενων μαρτύρων «καίνε» τη Χρυσή Αυγή
Όπως, όμως, περιγράφεται στο πόρισμα, «το μένος εναντίον των μεταναστών» δεν είναι πάντα το ίδιο, αφού σε πολλές περιπτώσεις τους «αναθέτουν την πώληση διαφόρων ειδών και λαμβάνουν (οι χρυσαυγίτες) τη μερίδα του λέοντος, εξασφαλίζοντας στους ανθρώπους αυτούς την άνεση της ασφάλειας που έχουν ανάγκη».
Τέλος, αναφορά γίνεται και στην συνδρομή ανδρών και γυναικών της Ελληνικής Αστυνομίας στο έργο της Χρυσής Αυγής, ο αριθμός των οποίων δεν προσδιορίζεται. «Συνέδραμαν ή στην καλύτερη των περιπτώσεων ανέχονταν τα μέλη της οργάνωσης στη διάπραξη διαφόρων ποινικά επίμεμπτων πράξεων», αναφέρει ο κύριος Βουρλιώτης.
Διαβάστε όλο το πόρισμα