Τι περιλαμβάνει η ελληνική αντιπρόταση προς τους θεσμούς
- 26/06/2015, 10:12
- SHARE
Ποια είναι τα πεδία που υπάρχει προσέγγιση και σε ποια πεδία παρατηρείται απόκλιση.
Την τελευταία ελληνική πρόταση που κατατέθηκε στο Eurogroup της Πέμπτης δημοσιεύει η Καθημερινή. Πρόκειται για την πρόταση που αποτελεί το πιο πρόσφατο κείμενο της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο μάλιστα κατατέθηκε από το οικονομικό επιτελείο μόλις μισή ώρα πριν την έναρξη της κρίσιμης συνεδρίασης.
Η συγκεκριμένη πρόταση με τις προαπαιτούμενες ενέργειες είναι το ίδιο κείμενο, για το οποίο επιθυμούσε συζήτηση στο Eurogroup η ελληνική κυβέρνηση και για το οποίο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόλαντ Τουσκ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ότι «ο ιστορικός του μέλλοντος μετά την πρότασή μας δεν πρόκειται να κατανοήσει γιατί δεν ήρθαμε σε συμφωνία».
Στην πρόταση μεταξύ άλλων υπάρχει στόχος για έσοδα από τον Φ.Π.Α που κυμαίνονται στο 0.93% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, αντί του 1% του ΑΕΠ που υποσχόταν η προηγούμενη. Ακόμη, στο τελευταίο αυτό κείμενο η ελληνική κυβέρνηση επανέρχεται στην διατήρηση της έκπτωσης 30% στο ΦΠΑ στα νησιά, σημείο το οποίο δεν περιλαμβανόταν στην προηγούμενη πρόταση και σε 13% ΦΠΑ στα ξενοδοχεία.
Ένα τρίτο, διαφορετικό από την προηγούμενη ελληνική πρόταση σημείο αφορά στον φόρο στις επιχειρήσεις. Αναλυτικά, στην προηγούμενη πρόταση προβλεπόταν αυτός να αυξηθεί από το 26% στο 29%, ενώ σε αυτό το πιο πρόσφατο κείμενο προβλέπεται αύξηση στο 28%.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας παρότι η πρόταση αυτή δεν συζητήθηκε σε αντιπαραβολή με την πρόταση των θεσμών στο Eurogroup, ο επικεφαλής Γερούν Ντάισελμπλουμ έδωσε εντολή στους εκπροσώπους των θεσμών να την μελετήσουν και να κρατήσουν τα επί μέρους σημεία, τα οποία θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε ένα ενδεχόμενο τελικό κείμενο μιας συμφωνίας, με τον όρο αυτά τα σημεία να μπορούν να εγκριθούν από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών.
Βαρουφάκης: Αποφασισμένοι να παραμείνουμε εντός ευρώ
Μιλώντας στο εθνικό ραδιοφωνικό σταθμό της Ιρλανδίας RTΕ, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε πως «η Ελλάδα έχει κάνει ό,τι μπορούσε για να ικανοποιήσει τις περίεργες απαιτήσεις των πιστωτών και είναι αποφασισμένη να παραμείνει εντός της Ευρωζώνης» και προσέθεσε: «Ωστόσο, η Ελλάδα δεν θα δεχθεί μια λύση που θεωρεί μη βιώσιμη».
«Θα συμφωνήσουμε, δεν υπάρχει άλλη λύση»
Σιβυλλική ήταν η απάντηση έδωσε σήμερα το πρωϊ ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Μισέλ Σαπέν στο ραδιόφωνο Europe1 . Με αναφορά σε χθεσινοβραδυνή δήλωση Επίτροπου ότι «η έξοδος της Ελλάδας είναι αναπόφευκτη εάν δεν υπάρξει συμφωνία στις 30 Ιουνίου», ο δημοσιογράφος τον ερώτησε εάν συμφωνεί. «Κάθε μέρα που περνάει πλησιάζουμε και το αναπόφευκτο θα γίνει» απάντησε ο Μ. Σαπέν και πρόσθεσε : «Δηλαδή μια κακή λύση, μέσα σε ένα είδος χάους, αναταραχής και μια Ελλάδα που θα βγει σταδιακά από το ευρώ».
Επιβεβαιώνεται επομένως ότι στις 30 Ιουνίου η έξοδος είναι αναπόφευκτη; «Γιατί η 30 Ιουνίου; Σήμερα υπάρχει ένα πρόγραμμα, συνοδεύουμε την Ελλάδα έως τις 30 και η ΕΚΤ έχει την ικανότητα να συνοδεύσει την Ελλάδα ώστε να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της. Υπάρχει μια συμφωνία υπογεγραμμένη από το σύνολο των χωρών της ευρωζώνης και την Ελλάδα. Μετά τις 30 είναι άλλο πράγμα. Επομένως θα βρούμε μια συμφωνία, γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση από αυτήν μιας συμφωνίας, για τη διαφύλαξη των συμφερόντων της Ελλάδας, θέτοντας παράλληλα υπό προστασία την Ευρώπη, από μια επικίνδυνη κατάσταση. Έχουμε αρχίσει να βρίσκουμε την ανάπτυξη, θεωρείτε ότι σε μια τέτοια περίοδο έχουμε ανάγκη να σκεφτόμαστε για τις συνέπειες μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ; Έχουμε ανάγκη από σταθερότητα», δήλωσε ο Μ. Σαπέν.