Russian Insider: Η πρόταση της Μόσχας που απέρριψε η Αθήνα
- 26/06/2015, 11:49
- SHARE
Η ρωσική πρόταση αφορούσε την κατασκευή αγωγού που θα διερχόταν από ελληνικά εδάφη και προκαταβολή 5 δισ. ευρώ από τα αποθεματικά της Gazprom.
Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον παρασκήνιο δημοσιεύει η καλά πληροφορημένη ιστοσελίδα Russia Insider και αναδημοσιεύει η Καθημερινή.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Αλέξης Τσίπρας όταν επισκέφθηκε τη Μόσχα, δέχθηκε έμμεση πρόταση από τη Ρωσία που αφορούσε την κατασκευή αγωγού που θα διερχόταν από ελληνικά εδάφη, μεταφέροντας φυσικό αέριο από τον σταθμό της Αδριανούπολης στην Τουρκία. Θα συνοδευόταν από προκαταβολή, ύψους 5 δισ. δολαρίων, από τα αποθεματικά της Gazprom. Η Ελλάδα θα μπορούσε να αξιοποιήσει το ποσό για την αποπληρωμή της δόσης του δανείου της από το ΔΝΤ, αναφέρει η ρωσική ιστοσελίδα.
Η πρόταση αυτή χαρακτηρίζεται ως έμμεση ενίσχυση, καθώς η άποψη ο πρόεδρος Πούτιν μπορεί με ένα του νεύμα να προσφέρει κεφάλαια στην Ελλάδα είναι εσφαλμένη, καθώς τα κεφάλαια αυτά θα πρέπει να προέλθουν είτε από τον ρωσικό κρατικό προϋπολογισμό είτε από το Εθνικό Ταμείο Βοήθειας, κάτι που όμως δεν προβλέπεται για φέτος.
Κάθε αλλαγή του απαιτεί νομοθετική ρύθμιση, που θα περνούσε δύσκολα σε περίοδο ελλειμμάτων. Ανάλογα προβλήματα θα δημιουργούσε και η χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Βοήθειας, οι επενδύσεις του οποίου πρέπει να περιορίζονται σε κρατικά ομόλογα κρατών με πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ.
Επίσης οι Ρώσοι πρότειναν στην Ελλάδα να αξιοποιήσει την ανάσα αυτή για να ενταχθεί στην τράπεζα BRICS, με την οποία θα μπορούσε να διαπραγματευθεί για την εξασφάλιση δανείου. Η διακριτική παρουσία της Κίνας και των μεγάλων της αποθεματικών πίσω από την τράπεζα BRICS θα μπορούσε να μεταβάλει τη δυναμική της κατάστασης, προλαμβάνοντας τουλάχιστον τη φυγή κεφαλαίων, που πλήττει την ελληνική οικονομία από τον Δεκέμβριο του 2014.
Η τολμηρή πρόταση των Ρώσων δεν προσέφερε εγγυήσεις επιτυχίας, εμφανίζοντας κινδύνους και για τις δύο πλευρές, εκτιμά η ιστοσελίδα. Η Μόσχα θα έπρεπε να στοιχηματίσει ότι η Αθήνα –σε αντίθεση με όσα έπραξε η Βουλγαρία– θα αντιστεκόταν στην Ε.Ε., προχωρώντας στην κατασκευή αγωγού. Αν οι Ελληνες έκαναν πίσω, οι Ρώσοι θα είχαν δαπανήσει 5 δισ. δολάρια χωρίς αντίκρισμα. Η Ελλάδα, από τη μεριά της, θα έπρεπε να ελπίζει ότι η εμπλοκή Ρωσίας και Κίνας θα υποχρέωνε την Ε.Ε. να συναινέσει στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. ΔΝΤ και Ε.Ε. ίσως να συμφωνούσαν σε μία τέτοια αναπροσαρμογή, παρά να επιτρέψουν μία πτώχευση, που θα οδηγούσε την Αθήνα στις αγκάλες τη Μόσχας και του Πεκίνου.
Κατά την ιστοσελίδα Russia Insider, η ρωσική πρόταση ουσιαστικά απορρίφθηκε. Το κυριότερο πρόβλημα ήταν ότι μερίδα κυβερνητικών στελεχών, που πρόσκειται στο υπουργείο Ενέργειας, την είχε ασπασθεί, σε αντίθεση με άλλους κυβερνητικούς παράγοντες, κοντά στα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών, που ήταν αποφασισμένες να την απορρίψουν. Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται ότι δεν μπορεί να αποφασίσει ανάμεσα στις δύο.
Καταλήγοντας το δημοσίευμα, αναφέρει ότι η Αθήνα πλέον σκέφτεται την πρόταση μόνο στην περίπτωση ενός Grexit, ωστόσο δεν είναι δεδομένο ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα εξακολουθεί να ισχύει η ρωσική προσφορά.
Πηγή: Καθημερινή