«Εάν είναι αυτή η Ευρώπη, τότε χάρισμα σας»
- 26/06/2015, 15:56
- SHARE
Ξέσπασμα του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό.
Άσχημη τροπή πήρε το αρχικό σχέδιο της ΕΕ για την κατανομή των αιτούντων ασύλου στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, καθώς η στάση ορισμένων χωρών-μελών της Ένωσης ήταν ιδιαιτέρως αρνητική, προκαλώντας ανταλλαγή σκληρών εκφράσεων μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι – η χώρα του οποίου μαζί με την Ελλάδα έχει δεχθεί τους περισσότερους μετανάστες- συγκρούστηκε επανειλημμένα με τους ομολόγους του και φέρεται σύμφωνα με τους Financial Times κάποια στιγμή αγανακτισμένος να τους είπε: «Εάν είναι αυτή η Ευρώπη, τότε χάρισμα σας».
Μετά από μια μακρά διαπραγμάτευση μέχρι αργά τη νύχτα για το πώς θα διαχειριστούν την μεταναστευτική κρίση στη Μεσόγειο, οι 28 Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν στον εξής συμβιβασμό: να μοιραστούν 40.000 μετανάστες και πρόσφυγες και άλλοι 20.000 που βρίσκονται προς το παρόν εκτός ευρωπαϊκών συνόρων, αλλά σε εθελοντική βάση, χωρίς δεσμευτικές ποσοστώσεις και με αρκετές χώρες να δηλώνουν εκ των προτέρων ότι θέλουν να εξαιρεθούν και από αυτή τη λύση.
Η εφημερίδα Financial Times αναφέρει τραγελαφικές σκηνές από τη συνεδρίαση, που όπως γράφει κατέληξε σε αντιπαράθεση διπλωματικών διαξιφισμών.
Η προσπάθεια να επιβληθεί υποχρεωτικό σύστημα φιλοξενίας 40.000 αιτούντων ασύλου – ένας πολύ μικρός αριθμός σε σχέση με τις 600.000 ετήσιες αιτήσεις που υποβάλλονται στην Ε.Ε. – απερρίφθη από τους ηγέτες στη διάρκειας της επτάωρης συνεδρίασης που κλιμακώθηκε όταν οι επικεφαλής των Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων άρχισαν να αποδομούν ο ένας τα επιχειρήματα του άλλου και να εξαπολύουν μέσα σε κλίμα έντασης, φραστικές επιθέσεις εναντίον αλλήλων.
Για τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, το σχέδιο είναι μέτριο. «Εάν σκεφτόμαστε ότι η Ευρώπη είναι μόνο προϋπολογισμοί, τότε δεν είναι αυτή η Ευρώπη που πιστεύαμε το 1957 στη Ρώμη».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ που φέρεται να είπε κάποια στιγμή, στη διάρκεια της συζήτησης: «Δεν δίνω δεκάρα» για τις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν στην μεθοδολογία της κατανομής των προσφύγων. Ήταν τόσο μεγάλη η ένταση, γράφει ο Guardian, που η πολυαναμενόμενη ομιλία του Ντέιβιντ Κάμερον για το δημοψήφισμα στη Βρετανία διήρκεσε μόνο 10 λεπτά και χρησίμευσε ως «διάλειμμα εκτόνωσης των νεύρων»
Τελικά αυτό που αποφασίστηκε είναι οι χώρες-μέλη να στοχεύσουν στην κατανομή 40.000 ανθρώπων σε εθελοντική βάση, με την Ουγγαρία και την Βουλγαρία να αυτοεξαιρούνται. Άλλοι 20.000 που περιμένουν εκτός ΕΕ θα μοιραστούν κάπου εντός της Ευρώπης.
Η «οπισθοχώρηση» εκ των αρχικών προτάσεων της Κομισιόν, αποτελεί πλήγμα για τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφέρει η εφημερίδα, ο οποίος ήλπιζε να χρησιμοποιήσεις το σχέδιο του σαν μια πλατφόρμα ριζικής αναδιάρθρωσης της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος φέρεται να είναι ο ενορχηστρωτής της νέας αποδυναμωμένης εκδοχής, έστρεψε τα «πυρά του» κατά των χωρών που δεν καταγράφουν σωστά τους διασωθέντες πρόσφυγες- φωτογραφίζοντας την Ιταλία και την Ελλάδα: «Είμαι πεπεισμένος», είπε, «ότι δεν θα υπάρξει αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό όσο δεν καταγράφονται επιμελώς οι μετανάστες».
Στις προτάσεις για υποχρεωτική ποσόστωση αντιπαρατάχθηκαν, μεταξύ άλλων, η Πολωνία (του κ. Τουσκ), η Τσεχία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία, που υποστήριξαν ότι οι οικονομίες τους δεν μπορούν ακόμα να αντεπεξέλθουν Η Βουλγαρία και η Ουγγαρία εξασφάλισαν την εξαίρεση τους και από το εθελοντικό σχήμα, όπως και η Βρετανία.
Όπως είπε, μετά, η Άνγκελα Μέρκελ, ήταν «μια πολύ έντονη συζήτηση», χαρακτηρίζοντας την μεταναστευτική κρίση ως την μεγαλύτερη πρόκληση μεταξύ των ευρωπαϊκών υποθέσεων που έχει αντιμετωπίσει από τότε που εξελέγη στην καγκελαρία.