Τη χειρότερη τους μέρα από το 2011 περνούν οι αγορές της ευρωζώνη
- 29/06/2015, 16:05
- SHARE
Μεγάλες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.
Τις μεγαλύτερες απώλειες από το 2011 αναμένεται να καταγράψουν οι μετοχές στην ευρωζώνη σήμερα, με τις τράπεζες της νότιας Ευρώπης να δέχονται ιδιαίτερο σφυροκόπημα, μετά την απόφαση της Ελλάδας να κρατήσει κλειστές τις τράπεζες και να επιβάλει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.
Περίπου 30 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίησης εξανεμίστηκαν από τις τράπεζες της ευρωζώνης καθώς οι επενδυτές πουλούν τις χρηματοοικονομικές μετοχές υπό το φόβο των επιπτώσεων από μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Ο δείκτης των blue chips Euro STOXX 50 υποχωρούσε 3,9%, με τους δείκτες αναφοράς στη Πορτογαλία και την Ιταλία να χάνουν 4-4,5%. Η ευμεταβλητότητα των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών ανήλθε σε νέο υψηλό εξαμήνου.
Λόγω της αναταραχής, αρκετές είναι οι γερμανικές εταιρίες που επαναξιολογούν το σχεδιασμό τους για είσοδό τους στο χρηματιστήριο.
Με το χρηματιστήριο στην Αθήνα να παραμένει κλειστό, έντονες ήταν οι πιέσεις κατά την προσυνεδριακή τους διαπραγμάτευση στις μετοχές ελληνικών εταιριών που ήταν εισηγμένες στις ΗΠΑ, με τις αμερικανικές μετοχές μιας ελληνικής τράπεζας να κάνουν βουτιά περίπου 30%.
Οι εννέα από τις 10 μετοχές με τις χειρότερες επιδόσεις στο δείκτη STOXX Europe 600 ήταν τραπεζικές, με την Banco Comercial Portugues, την ιταλική Monte dei Paschi di Siena και την αυστριακή Raiffeisen Bank να υποχωρούν 6-9%.
Η εξαίρεση ήταν ο ταξιδιωτικός τουρισμός TUI, που έχανε 7% όχι μόνο λόγω της Ελλάδας αλλά και της επίθεσης ισλαμιστών στην Τυνησία την Παρασκευή.
Υπήρχαν, ωστόσο, και κάποιοι περισσότερο αισιόδοξοι επενδυτές που πιστεύουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προσπαθήσει να περιορίσει τον αντίκτυπο από την παρατατεταμένη αναταραχή στις χρηματοοικονομικές αγορές και είπαν ότι αναζητούν αγοραστικές ευκαιρίες.
«Πιστεύουμε ότι η τωρινή κρίση – ανεξαρτήτως αποτελέσματος – δεν θα πλήξει πιθανόν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές των ευρωπαϊκών μετοχών», ανέφεραν αναλυτές της Barclays σε έκθεση τους.
Η Goldman Sachs, από την πλευρά της, ανέφερε σε έκθεσή της ότι το βασικό σενάριο συνεχίζει να είναι ότι η Ελλάδα παραμένει εντός της ευρωζώνης ακόμα και αν αυξάνονται οι κίνδυνοι για αποχώρησή της.