Μαθήματα mentoring απ’ το Star Wars
- 30/06/2015, 09:40
- SHARE
Η σημασία του να έχεις τον δικό σου Μάστερ Γιόντα- έναν δάσκαλο που να σου μοιάζει, να σε καταλαβαίνει.
Από την Erin Ganju, co-founder και CEO του Room to Read.
Δεν είναι τυχαίο που ένα από τα βασικά μοτίβα ιστοριών του Χόλιγουντ έχει να κάνει με τη σχέση δασκάλου-μαθητή. Από το Star Wars και το Lord of the Rings μέχρι το Καράτε Κιντ, η ιστορία της μετάδοσης της γνώσης από τον σοφό και έμπειρο μεγαλύτερο στον διψασμένο για γνώση και περιπέτεια μικρότερο έχει γίνει έμπνευση για εκατοντάδες ταινίες.
Θα έχετε, ωστόσο, παρατηρήσει πως όλες αυτές οι ιστορίες παρουσιάζουν μόνο άντρες. Και αυτό αντανακλά και την εμπειρία στην πραγματική ζωή όπου οι θέσεις ευθύνης σε κυβερνήσεις, ομίλους και πανεπιστήμια καταλαμβάνονται συνήθως από άντρες.
Το χαμηλό ποσοστό γυναικών σε θέσεις ευθύνης τονίζει ακόμα περισσότερο την ανάγκη να υπάρχει mentorship σε νέες γυναίκες και κορίτσια, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες και σε εκείνες με χαμηλό εισόδημα. Για αυτό είναι σημαντικό οι γυναίκες-ηγέτες να προσφέρουν καθοδήγηση και ευκαιρίες σε νέες γυναίκες ώστε αυτές να κυνηγήσουν καριέρες που κανονικά θα ήταν δύσκολο -ή και αδύνατον- να ακολουθήσουν. Μπορούν να γίνουν role models και να τις ενθαρρύνουν να κάνουν το επόμενο βήμα και να θέσουν υψηλότερους στόχους.
Στη διάρκεια της θητείας μου στις επενδυτικές τράπεζες ήταν πολύ σπάνιο να συναντήσω κάποια γυναίκα σε υψηλή θέση ή σε ρόλο μέντορα. Ως νέα γυναίκα η ίδια, και με τις ίδιες αναστολές που κάθε εργαζόμενη κοπέλα ακόμα έχει, θα ήταν σημαντικό για μένα να βλέπω στο περιβάλλον μου ηγετικές προσωπικότητες του φύλου μου, να ισορροπούν επιτυχημένα ανάμεσα σε εργασία, οικογένεια και άλλους στόχους ζωής.
Θα ήταν επίσης πολύτιμο να είχα τότε έναν μέντορα -άντρα ή γυναίκα- που θα με έπαιρνε υπό την προστασία του/της και θα με βοηθούσε να αναπτύξω τις ικανότητες εκείνες που θα μου έδιναν ευκαιρίες ανέλιξης. Αντίθετα, πέρασα τα χρόνια μου στις τράπεζες νιώθοντας περίπου ξένο σώμα. Και ήταν ακριβώς αυτή η έλλειψη καθοδήγησης και εξέλιξης που με έκανε, τελικά, να αναζητήσω ένα διαφορετικό τομέα για να συνεχίσω την καριέρα μου.
Ήμουν πολύ τυχερή που στην επόμενη δουλειά μου -στη Unilever στο Βιετνάμ- βρήκα την τέλεια μέντορα για μένα. Ήταν στην εταιρεία περισσότερα από 20 χρόνια, μου έδωσε καταπληκτικές συμβουλές και με καθοδήγησε ώστε να διακρίνω τις ευκαιρίες και να αναλάβω καθήκοντα και projects που βελτίωναν τις ικανότητες και την αυτοπεποίθησή μου.
Όταν έφτιαξα τη δική μου εταιρεία, τη Room to Read, έβαλα ως ύψιστη προτεραιότητα την παροχή καθοδήγησης και συμβουλών σε νέες γυναίκες, ειδικά σε χώρες όπου και το να πηγαίνεις απλά στο σχολείο θεωρείται πράξη γενναιότητας. Στο Girls’ Education Program το mentoring έχει βασική θέση και σκοπό έχει να τις βοηθήσει να ολοκληρώσουν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και να τους δώσει τα εφόδια ώστε να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους στη ζωή. Όλες μας συμμετέχουμε ως μέντορες προς τα κορίτσια αυτά.
Για παράδειγμα η Μίλι από το χωριό Καϊτσάλα του Μπαγκλαντές. Σχεδόν κανένα κορίτσι στο χωριό της δεν πήγαινε σχολείο και η ίδια δεν περίμενε να πράξει διαφορετικά. Ακόμα και όσα προσπαθούν, λαμβάνουν τόσο ελλιπή εκπαίδευση που δεν καταφέρνουν να περάσουν τις εξετάσεις και να μπουν στο Γυμνάσιο. Όμως η Μίλι είχε για μέντορα τη Μόλι Άπα, ένα άλλο κορίτσι από το χωριό της που κατάφερε να περάσει και να αριστεύσει στο σχολείο παρά τις δυσκολίες. Εκείνη έγινε το role model της και σε εκείνη ήθελε να μοιάσει. Με την καθοδήγηση της Μόλι, η Μίλι πέρασε τις εξετάσεις και σήμερα σπουδάζει για να γίνει δασκάλα.
Δεν χρειάζεται λοιπόν να βρείτε τον Γιόντα, τον κ. Μιγιάγκι ή τον Γκάνταλφ για να σας καθοδηγήσει. Πολλές φορές μπορεί να είναι ένας άνθρωπος σαν και εσάς, που κάποτε ήταν στη θέση σας και στον οποίο μπορείτε να μιλήσετε ανοιχτά για τα σχέδια και τα όνειρά σας. Αυτός θα είναι ο καθοδηγητής που θα σας κινητοποιήσει και τότε σίγουρα θα βρείτε μέσα σας τη Δύναμη.