Τι σημαίνει το «όχι» για τον τουρισμό

Τι σημαίνει το «όχι» για τον τουρισμό
Tourists make their way past a European Union flag and a Greek national flag at the seaside of the island of Paros, Greece June 26, 2015. A rise in consumer taxes on Greek islands' goods and services is one of the sacrifices creditors are seeking from Athens to unlock bailout funds that will allow Greece to remain in the euro. The tax hike is one of the sticking points thwarting a deal and prompting Prime Minister Alexis Tsipras to call a July 5 referendum on the bailout terms. Yet even before the vote, Greece is likely to default on a debt payment, setting off a financial crisis that could damage an upcoming tourist season expected to be one of the most vibrant in years. Picture taken June 26, 2015. REUTERS/Matthias Williams - RTX1I4XW

Ο αποκλεισμός της Ελλάδας από το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα απειλεί την πιο βαριά βιομηχανία της χώρας.

Του Φώτη Κοκοτού*

Ένα ΟΧΙ στην Ευρώπη και το ευρώ δεν είναι καταστροφικό μόνο για τον Τουρισμό αλλά και για ολόκληρη τη χώρα. Η χρεοκοπία έναντι του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, αλλά και έναντι των ιδιωτών ομολογιούχων, όλα εντός του Ιουλίου 2015, και συνεπώς ο αποκλεισμός της Ελλάδας από το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, δεν εγκυμονούν τίποτα καλό για κανέναν Έλληνα, ούτε βεβαίως για τον Τουρισμό.

Πέραν του 2015, μια χρονιά που θα χαθεί με μαζικές ακυρώσεις κι ανεργία στον κλάδο, το πώς θα ορθοποδήσει ξανά ο κλάδος είναι ερώτημα πολύ δύσκολο, καθώς θα εξαρτηθεί από το αν θα ορθοποδήσει η χώρα συνολικά.

Μια χώρα σε κοινωνικό και οικονομικό αναβρασμό δεν αποτελεί τουριστικό προορισμό. Μικροί θύλακες Τουρισμού μπορεί να επιζήσουν εντός των ξενοδοχείων και των κρουαζιερόπλοιων, εκεί όπου θα μπορούν οι τουρίστες να απολαύσουν την Ελλάδα χωρίς να έρθουν σε επαφή με την τοπική κοινωνία και τα προβλήματά της, αλλά για να απολαύσουν το πρωτογενές τουριστικό προϊόν μας: κλίμα, φύση, αρχαίο πολιτισμό.

Η μετέπειτα ανάπτυξη του Τουρισμού, η οποία απαιτεί επενδύσεις και θα απαιτήσει ακόμη περισσότερες μετά τη χρεοκοπία της χώρας, δεν θα έλθει μέχρι να αποκατασταθεί το γενικότερο επενδυτικό κλίμα.

Ακόμη κι αν γίνει πολύ φθηνό το κόστος κτήσης και λειτουργίας, η προοπτική κερδοφορίας θα υπάρχει πρωτίστως για εκείνους που μπορούν να εισπράττουν σε σκληρό νόμισμα και να πληρώνουν στην Ελλάδα σε άλλο, τοπικό, νόμισμα. Μόνο αν υπάρξει τέτοια δυνατότητα, θα γίνουν επενδύσεις με εισαγωγή κεφαλαίων. Αν όμως η όποια κερδοφορία λαμβάνει χώρα σε τοπικό νόμισμα, θα είναι πολύ πιο δύσκολο, δεδομένης της συνεχούς υποτίμησης, να προσελκύσει η Ελλάδα ξένες επενδύσεις.

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος αποτελεί στην πραγματικότητα ένα δημοψήφισμα υπέρ ή κατά της Ευρώπης συνολικά. Το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα και η χρεοκοπία θα επιφέρουν μακρά σκοτεινή περίοδο για την Ελλάδα, και φυσικά για τον Τουρισμό επίσης.

*Ο Φώτης Κοκοτός είναι μέλος του ΔΣ του ΣΕΤΕ