Να υπάρξει αμέσως μια συμφωνία ζητά ο Φρανσουά Ολάντ
- 01/07/2015, 16:51
- SHARE
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας τονίζει πως δεν είναι ώρα για «αδιάλλακτες καταστάσεις» αλλά για διάλογο.
Την υποχρέωση όλων των χωρών της Ευρωζώνης να κρατήσουν ενωμένη τη νομισματική ένωση εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Ο κ. Ολάντ ζήτησε να υπάρξει «αμέσως» μια συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τους ευρωπαίους πιστωτές της. Πρόσθεσε μάλιστα πως δεν είναι τώρα η ώρα για βέτο ή «αδιάλλακτες καταστάσεις», αλλά για διάλογο.
«Είναι υποχρέωσή μας να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ζώνη του ευρώ. Αυτό εξαρτάται από την Ελλάδα… αλλά εξαρτάται επίσης και από εμάς. Ως Ευρωπαίος, δεν θέλω τη διάσπαση της ευρωζώνης, δεν δεν μου αρέσουν οι δηλώσεις αδιαλλαξίες, οι βάναυσες ρήξεις», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.
Ο γάλλος πρόεδρος δεν είπε σε ποιόν αναφέρεται, όμως μπορεί να είχε κατά νου γερμανούς διαμορφωτές πολιτικής, οι οποίοι διατυπώνουν ολοένα και σκληρότερες δηλώσεις για την Ελλάδα, σημειώνει το πρακτορείο Reuters και προσθέτει πως μπορεί να επεδίωξε με τη δήλωση αυτή να ηρεμήσει την αριστερή πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματός του, για να δείξει πως κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
«Πιστεύω ότι πρέπει να αναζητήσουμε μια συμφωνία, για διαπραγμάτευση, για λογική. Όμως αυτό απαιτεί να έχουν πεισθεί όλοι γι’ αυτό. Η Γαλλία αγωνίζεται προς αυτή την κατεύθυνση, δεν θέλει βέτο ή αγριάδες».
«Πρέπει να είμαι σαφής, η συμφωνία πρέπει να γίνει αμέσως!», τόνισε ο Ολάντ προσθέτοντας πως δεν μπορεί πλέον να «αναβάλλεται» ένας συμβιβασμός. «Πάει καιρός που μιλάμε γι’ αυτή τη συμφωνία, ας γίνει!», επέμεινε ο γάλλος πρόεδρος. «Αν δεν συμβεί αυτό, αν θα πρέπει να περιμένουμε να πραγματοποιηθεί ένα δημοψήφισμα, υπάρχει πάντα κίνδυνος … να μπούμε σε μια περίοδο αναταραχής και να μπούμε στο άγνωστο. Είναι καλύτερα να είναι κανείς ασφαλής παρά να πηδάει στο κενό».
Αναφορικά με το δημοψήφισμα, δήλωσε πως «έγκειται στην Ελλάδα να το πραγματοποιήσει ή να το αποσύρει», επισημαίνοντας ωστόσο πως, «αν η συμφωνία αυτή καταστεί δυνατό να βρεθεί πριν από το δημοψήφισμα, η διαβούλευση αυτή δεν θα έχει πλέον πολύ νόημα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters