MITEF Greece Startup Competition: Ποιες ομάδες κατάφεραν να ξεχωρίσουν
- 06/07/2015, 20:00
- SHARE
Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός που φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα διεθνή «επιταχυντή» για την ανάπτυξη και την ποιοτική αναβάθμιση των Ελληνικών startups που δραστηριοποιούνται στην τεχνολογία.
Την Τετάρτη, 1η Ιουλίου στο κεντρικό αμφιθέατρο του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, ολοκληρώθηκε η τελική φάση του διαγωνισμού MITEF Greece Startup Competition, στα πλαίσια του 3rd Hellenic Forum for Science, Technology & Innovation. Οι 3 νικητές είναι: 1ο Βραβείο – RTsafe, 2ο Βραβείο – Reportbrain Limited και 3ο Βραβείο – TomoTECH. Η επιλογή των 3 νικητών έγινε από ειδική επιτροπή κριτών-μελών της ελληνικής και διεθνούς επιχειρηματικής και επενδυτικής σκηνής, οι οποίοι άκουσαν τις παρουσιάσεις και των 10 startups που συμμετείχαν στην τελική φάση του διαγωνισμού.
Η πρώτη χρονιά διεξαγωγής του διαγωνισμού, που φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα διεθνή «επιταχυντή» για την ανάπτυξη και την ποιοτική αναβάθμιση των Ελληνικών startups που δραστηριοποιούνται στην τεχνολογία, ολοκληρώθηκε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας. Όμως πιστεύουμε ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι νέοι επιστήμονες και οι νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας, μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να συνεισφέρουν στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας υλοποιώντας τις ιδέες και εκπληρώνοντας τα όνειρά τους. Οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό είχαν την ευκαιρία να κατακτήσουν την απαραίτητη τεχνογνωσία, να χτίσουν την ομάδα τους και να αναπτύξουν συνεργασίες, που θα αποδειχθούν καθοριστικής σημασίας για τη μετέπειτα αναπτυξιακή πορεία τους, δουλεύοντας με επιμονή μέσα σε ένα γόνιμο και δημιουργικό περιβάλλον καθ’ όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού, από τον Ιανουάριο του 2015 έως και σήμερα.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Δρ. Νικόλας Κανελλόπουλος, Διευθυντής και Πρόεδρος του Συμβουλίου του EΚΕΦΕ Δημόκριτος, καλωσορίζοντας τους 180 παρευρισκόμενους Στο χαιρετισμό που απηύθυνε επισήμανε πως το MITEF Greece, μέσω του οράματός του για την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου με την υποστήριξη και την επιτάχυνση της ανάπτυξης επιχειρήσεων τεχνολογίας παγκόσμιας κλάσης, αποτελεί φυσικό σύμμαχο του ερευνητικού κέντρου Δημόκριτος. «Προσβλέπουμε σε μελλοντική συνέχιση της συνεργασίας μας προκειμένου να καταφέρουμε σημαντικές κοινές δράσεις», κατέληξε. Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Πρόεδρος του MITEF Greece, αφού ευχαρίστησε θερμώς τους 82 κριτές, 57 μέντορες και 16 εισηγητές των εργαστηρίων, που παρακολούθησαν οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό, υπογράμμισε πως στην Ελλάδα μπορούν να δημιουργηθούν σημαντικές ευκαιρίες καθώς «έχουμε το γονίδιο της επιχειρηματικότητας, έχουμε ισχυρή επιστημονική ερευνητική δράση, ιστορικά είμαστε πολυμήχανοι, έχουμε ισχυρή αναλυτική ικανότητα στην επίλυση προβλημάτων και δυνατό επιστημονικό και τεχνολογικό υπόβαθρο».
Ο Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, Οικονομικός Διπλωμάτης και Σύμβουλος για νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας ήταν ο συντονιστής της εκδήλωσης, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπική του εμπειρία ως μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του διαγωνισμού, μέντορας και κριτής: «Όλες οι ομάδες δούλεψαν επισταμένα στα αδύνατα σημεία τους και κατάφεραν σε διάστημα 3 μηνών να βελτιώσουν σημαντικά την ομάδα τους».
Οι 10 φιναλίστ ομάδες παρουσίασαν μπροστά στο κοινό και την κριτική επιτροπή τις επιχειρηματικές τους ιδέες. Επιπλέον μέσα από τις παρουσιάσεις τους 2 σημαντικοί ομιλητές, η Θεοδώρα Κούλλια, Ιδρύτρια της εταιρείας Jon Lou, και ο Marc Filerman, Accelerator Executive του CIMIT, μοιράστηκαν την επαγγελματική τους εμπειρία και ανέδειξαν τις ευκαιρίες που δημιουργεί η καινοτόμος τεχνολογία για το νεοφυές επιχειρηματικό οικοσύστημα σε παγκόσμιο ενδιαφέρον.
Συγκεκριμένα: Η Θεοδώρα Κούλλια, στην ομιλία της «Fashioning Tech: The State of the Fashion Economy», υπογραμμίζοντας πως η τροχιά αλλαγών που επιφέρει το Internet of Things είναι καθοριστικής σημασίας, παρουσίασε τα καινοτομικά χαρακτηριστικά της «έξυπνης» τσάντας με την κωδική ονομασία 314, η οποία φορτίζει το smartphone ενώ φωτίζει εσωτερικά. «Η μόδα είναι προνόμιο, η τεχνολογία όμως παρέχει προσβασιμότητα. Το μέλλον της μόδας εξαρτάται από την αφύπνιση των επαγγελματιών του χώρου», κατέληξε. Ο Marc Filerman, στην παρουσίασή του «Healthcare Innovation & Commercialization: The Important First Steps», υπογράμμισε τη σημασία της έρευνας αγοράς για τις νεοφυείς επιχειρήσεις αλλά και την ανάγκη ύπαρξης μιας «πεφωτισμένης, παράλογης επιμονής» εκ’ μέρους της επιστημονικής ομάδας προκειμένου να καταφέρει να δημιουργήσει ένα προϊόν που θα αφορά τελικά τους ανθρώπους και θα έχει επιτυχία».
Μετά το πέρας των ομιλιών, οι κριτές παρέδωσαν τις βαθμολογίες τους και αφού συσκέφθηκαν ανέδειξαν τους 3 πρώτους νικητές του MITEF Greece Startup Competition, οι οποίες απέδειξαν: α) σημαντική βελτίωση της αξίας της επιχειρηματικής τους πρότασης, και β) τις σημαντικότερες προοπτικές εμπορικής αξιοποίησης και ανταγωνιστικής παρουσίας στη διεθνή αγορά.