Νέο Μνημόνιο ή έξοδος από το ευρώ την Κυριακή

Νέο Μνημόνιο ή έξοδος από το ευρώ την Κυριακή
AppleMark

Τελεσίγραφο 48 ωρών για τις ελληνικές προτάσεις από τους εταίρους - Πάνω από 11 δισ. ευρώ τα μέτρα που χρειάζονται. 

Περιθώριο 48 ωρών έχει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου οι μεταρρυθμιστικές της προτάσεις να λάβουν την έγκριση των θεσμών και να αποτελέσουν τη βάση μιας συμφωνίας για ένα διετές πρόγραμμα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Αν οι προτάσεις που θα καταθέσει η κυβέρνηση μέχρι Παρασκευή πρωί θεωρηθούν επαρκείς, τότε θα ανάψει το πράσινο φως για τη συνεδρίαση του Eurogroup το Σάββατο.

Η ελληνική κυβέρνηση ζητάει κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας μέχρι τέλος Ιουλίου με αντάλλαγμα κάποιες μεταρρυθμίσεις που θα έρθουν άμεσα προς ψήφιση και επιπλέον νέο πακέτο ύψους τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια. Επίσης, θα πρέπει να προηγηθεί η συμφωνία για ένα μεγάλο μέρος του νέου προγράμματος και η ψήφιση ορισμένων μέτρων από τη Βουλή, ώστε εν συνεχεία να παρασχεθεί η χρηματοδότηση που απαιτείται για να αντιμετωπιστούν οι βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων για 1% εφέτος, 2% το 2016, 3% το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018 παραμένει, ωστόσο ειδικά για το επόμενο 18μηνο ο λογαριασμός των μέτρων δεν θα είναι πλέον 8 δισ. ευρώ, αλλά θα αγγίζει τα 11 δισ. ευρώ.

Για να εισπραχθούν πρόσθετα έσοδα η κυβέρνηση εμφανίζεται να υπαναχωρεί και να αποδέχεται τις θέσεις των θεσμών για τη φορολόγηση των αγροτών, των εφοπλιστικών επιχειρήσεων, αλλά και την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23%, με παράλληλη κατάργηση της έκπτωσης του 30% στα νησιά. Στο ασφαλιστικό η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να περικόψει τη συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 450 εκατ. ευρώ εφέτος και κατά 1,8 δισ. ευρώ το 2016, εναρμονιζόμενη με τις υποδείξεις των δανειστών για το ΕΚΑΣ και τις πρόωρες συντάξεις.

Οι εταίροι από την πλευρά τους ζητούν πρώτα να διαμορφωθεί η βάση για νέο Μνημόνιο μέσω του ESM, δηλαδή αξιόπιστες προτάσεις από την Ελλάδα, και έπειτα να δοθεί λύση στο βραχυπρόθεσμο πρόβλημα ρευστότητας.

Αν δεν υπάρξουν προτάσεις αξιόπιστες τότε το Grexit μπαίνει στο τραπέζι όπως δήλωσαν χθες Γιούνκερ και Τουσκ. Σήμερα κάλεσα όλους τους ηγέτες να βρούμε κοινό έδαφος χωρίς νικητές ή χαμένους, δήλωσε ο Ντ. Τουσκ. Αν αυτό δεν γίνει τότε θα πρέπει να δούμε το χειρότερο σενάριο. Σε αυτό θα χάσουν όλοι και περισσότερο οι Έλληνες. Το χειρότερο σενάριο έχει και γεωπολιτικές επιπτώσεις, σημείωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Δεν μίλησα ποτέ για τελεσίγραφα αλλά τώρα θα το πω: λήγει αυτή την εβδομάδα. Η κατάσταση είναι δύσκολη. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το «μαύρο σενάριο» και γι’ αυτό θα πρέπει να συναντηθούν οι 28 ηγέτες. Ίσως θα πρέπει να συζητηθεί και ανθρωπιστική βοήθεια. Δεν έχω αμφιβολία ότι είναι η πιο κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη» ανέφερε.

Η θέση της Ελλάδας θα αποδυναμωvόταν από το δημοψήφισμα, είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ελπίζω οι Ελληνες φίλοι να φέρουν καλές προτάσεις μέχρι την Παρασκευή στις 8:30 το πρωί. Η Κομισιόν έχει κάνει και τους σχεδιασμούς για Grexit λεπτομερώς, είπε, αλλά παράλληλα, χτυπώντας το χέρι στο πόντιουμ, είπε ότι αφού δεν ήρθαν προτάσεις τώρα δεν ξέρω πού το πάει η ελληνική κυβέρνηση.

«Δεν είμαστε ‘τρομοκράτες’, δεν μου αρέσει αυτή η λέξη, αλλά η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα να μας πει τι θέλει είναι η Παρασκευή το πρωί», υπογράμμισε.

Το ανακοινωθέν της Συνόδου

1.Συναντηθήκαμε σήμερα για να συζητήσουμε τη σοβαρή κατάσταση στην Ελλάδα. Σημειώσαμε ότι οι αρχές της ευρωζώνης είναι έτοιμες να κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο για να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης ως συνόλου.

2. Μετά το ελληνικό δημοψήφισμα, ο πρωθυπουργός Τσίπρας δεσμεύτηκε να παρουσιάσει ένα νέο αίτημα για πρόγραμμα εντός του πλαισίου που θέτει η Συνθήκη του ESM, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής αυστηρών όρων.

3. Συμφωνήσαμε να εξετάσουμε άμεσα αν είναι δυνατόν να εγκαθιδρύσουμε μια βάση για την εύρεση μιας συμφωνίας που θα σέβεται τις υπάρχουσες δεσμεύσεις και τους κοινούς μας κανόνες.

4. Η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει λεπτομερώς τις προτάσεις της ως την Πέμπτη 9 Ιουλίου (σ.σ. ο Γιούνκερ στη συνέντευξη του είπε την Παρασκευή στις 08:30) το αργότερο για μια περιεκτική και συγκεκριμένη μεταρρυθμιστική ατζέντα για αξιολόγηση από τους τρεις θεσμούς, που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup.

5. Οι επικεφαλής των κρατών ή κυβερνήσεων θα συναντηθούν την Κυριακή στις 12 Ιουλίου.

Διαβάστε περισσότερες δηλώσεις εδώ