Τσίπρας: Δεν είναι επιλογή μας η ρήξη με την Ευρώπη

Τσίπρας: Δεν είναι επιλογή μας η ρήξη με την Ευρώπη
FRANCE EU EUROPEAN PARLIAMENT

«Αναλαμβάνω την ευθύνη για τους τελευταίους πέντε μήνες, όχι όμως για τα τελευταία πέντε χρόνια» - Live η συζήτηση στο ευρωκοινοβούλιο. 

Στις 10. 45 ώρα Ελλάδας έφθασε στο ΕΚ στο Στρασβούργο ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σούλτς υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό κατά την άφιξή του έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου.

Κατά την άφιξή του στο ημικύκλιο, όρθιοι πολλοί ευρωβουλευτές τον υποδέχθηκαν, ταυτόχρονα με ένα σμήνος φωτογράφων.

«Είναι τιμή για μένα να μιλώ στο ναό της Δημοκρατίας της Ευρώπης, σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση να μιλώ στους αιρετούς εκπροσώπους των λαών της Ευρώπης, σε μια κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα μου την Ελλάδα αλλά και για την ευρωζώνη», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας ανοίγοντας την ομιλία του στο ευρωκοινοβούλιο.

«Βρίσκομαι εδώ λίγες μόλις μέρες μετά την ετυμηγορία του ελληνικού λαού για μια βιώσιμη και έντιμη λύση», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής είπε πως ο ελληνικός λαός έκανε μια γενναία επιλογή μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς πίεσης. Είπε ακόμη ότι η επιλογή του ελληνικού λαού δεν αποτελεί επιλογή ρήξης αλλά επιλογή επιστροφής στις ιδρυτικές αρχές της Ευρώπης. «Είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ευρώπη το κοινό μας ευρωπαϊκό οικοδόμημα ή θα είναι δημοκρατική ή θα έχει τεράστιες δυσκολίες να επιβιώσει», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός: «Εδώ ακούμε και κρίνουμε επιχειρήματα. Άκουσον μεν, πάταξον δε. Η γενναία επιλογή του ελληνικού λαού δεν αποτελεί επιλογή ρήξης με την Ευρώπη αλλά επιστροφή στις αρχές της ευρωπαϊκής εννοποίησης. Είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ευρώπη, το κοινό μας ευρωπαϊκό οικοδόμημα ή θα είναι δημοκρατική ή θα έχει τεράστιες δυσκολίες να επιβιώσει.

Τα προγράμματα διάσωσης βρίσκονται σε ισχύ τα τελευταία περίπου πέντε χρόνια. Αναλαμβάνω την ευθύνη για τους μήνες της διακυβέρνησής μου. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η κατάσταση δεν αφορά τους τελευταίους πέντε μήνες, αλλά τα πέντε χρόνια της εφαρμογής προγραμμάτων που δεν οδήγησαν σε έξοδο από την κρίση. Η Ελλάδα έκανε μία δύσκολη προσπάθεια σκληρής προσαρμογής που εξάντλησε τον ελληνικό λαό. Τέτοια προσπάθεια έγινε και σε άλλα κράτη και αναγνωρίζω αυτές τις προσπάθειες. Πουθενά όμως δεν ήταν τόσο σκληρά και τόσο μεγάλης διάρκειας. Η πατρίδα μου έχει μετατραπεί σε ένα πειραματικό εργαστήρι λιτότητας, το πείραμα όμως οφείλω να πω ότι δεν πέτυχε. Εκτοξεύτηκε η φτώχεια και η ανεργία στα ύψη, ενώ διευρύνθηκε και το δημόσιο χρέος. Σήμερα, η πλειοψηφία του ελληνικού λαού αισθάνεται πως δεν έχει άλλη επιλογή από το να διεκδικήσει να απαλλαγεί από αυτή την πορεία και καλούμαστε ως κυβέρνηση να υλοποιήσουμε. Διεκδικούμε μία συμφωνία για έξοδο από την κρίση, που θα δείχνει ότι στο τέλος του τούνελ υπάρχει φως. Μέτρα που θα μεταφέρουν το βάρος σε εκείνους που μπορούν να τα σηκώσουν».

«Ο πρώτος μας στόχος πρέπει να είναι η καταπολέμηση της ανεργίας και η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας. Η πρώτη μας δέσμευση πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους. Η πρόταση κατατέθηκε με αυτά τα χαρακτηριστικά στο Eurogroup, σήμερα στέλνουμε έτοιμα προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, αναλάβαμε τη δέσμευση να κάνουμε τις προτάσεις μας απόλυτα συγκεκριμένες και ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στην κρίσιμη συγκυρία. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση των υποχρεώσεών της δεν έχουν στόχο να επιβαρύνουν τον Ευρωπαίο φορολογούμενο. Τα χρήματα που δόθηκαν δεν πήγαν ποτέ στον ελληνικό λαό, δόθηκαν για να σωθούν οι ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες. Από τον Αύγουστο του 2014 έχει να λάβει η Ελλάδα εκταμίευση δόσης σύμφωνα με το πρόγραμμα διάσωσης που ίσχυε έως το τέλος Ιουνίου. Τα 7 δισ. δεν δόθηκαν και δεν είχε ευθύνη η δική μας κυβέρνηση. Το πρόβλημα δεν υπήρχε λόγω της συγκεκριμένης ιδεολογικής αναφοράς, αλλά γιατί το πρόγραμμα δεν είχε κοινωνική συναίνεση».

«Οι κυβερνήσεις ανέχθηκαν και ενίσχυσαν τη διαπλοκή της πολιτικής με την οικονομική ελίτ. Καμία από τις υποτιθέμενες μεταρρυθμίσεις των προγραμμάτων του μνημονίου δεν βελτίωσε τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό παρά τον υπερβάλλοντα ζήλο των φωτισμένων και δικαίως φωτισμένων κρατικών υπαλλήλων».

«Η κρίση πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό και όχι αποκλειστικά ελληνικό πρόβλημα και σε αυτό απαιτείται ευρωπαϊκή λύση. Μιλάμε για την Ενωμένη Ευρώπη, ας μην την αφήσουμε να γίνει διαιρεμένη Ευρώπη. Καλούμαστε να βρούμε έναν έντιμο συμβιβασμό και να μην ανατραπεί με τη ρήξη η παράδοση της Ενωμένης Ευρώπης. Αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της στιγμής και την ιστορική μας ευθύνη».