Στον «αναπνευστήρα» έως την Κυριακή
- 08/07/2015, 21:25
- SHARE
«Διασωληνωμένη» έως την Κυριακή θα παραμείνει η ελληνική οικονομία, περιμένοντας τις αποφάσεις σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής για να διαπιστωθεί εάν τελικά οι Ευρωπαίοι θα τραβήξουν την πρίζα.
Όλα θα κριθούν από την αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων, από τους θεσμούς και από την εισήγησή τους προς το Eurogroup.
Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών σπεύδουν στις Βρυξέλλες από Φρανκφούρτη και Ουάσινγκτον προκειμένου να αναλάβουν δράση, πιθανόν για τελευταία φορά.
Αύριο θα πάρουν στα χέρια τους τις ελληνικές προτάσεις, τις οποίες θα αξιολογήσουν, ενώ η εντολή που έχουν είναι να παραδώσουν το πόρισμά τους έως το πρωί της Παρασκευής.
Στη συνέχεια, τη σκυτάλη παίρνει το Euroworking Group, που αναλαμβάνει να εισηγηθεί προς το Eurogroup ανάλογα με την αξιολόγηση των τεχνικών κλιμακίων.
Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι πιθανό το Eurogroup να μην συνεδριάσει τελικά το Σάββατο, αλλά μία ημέρα νωρίτερα.
Σε περίπτωση που η εισήγηση είναι θετική, είναι πολύ πιθανό η έγκριση του νέου δανείου να γίνει σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών και να μην χρειαστεί να συγκληθεί η Σύνοδος Κορυφής.
Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι εάν τελικά πραγματοποιηθεί η Σύνοδος σε επίπεδο 28, αυτό σημαίνει ότι δεν είναι για καλό, αλλά για να δρομολογηθούν οι διαδικασίες εξόδου από την Ευρωζώνη, αλλά και την ΕΕ, όπως ξεκαθάρισε ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.
Σε ό,τι αφορά στις προσδοκίες για συμφωνία, πηγές με άμεση συμμετοχή στη διαπραγμάτευση, έλεγαν ότι οι θεσμοί δεν πρόκειται να υποχωρήσουν γραμμή κάτω από την τελευταία πρόταση Γιούνκερ, σημείωναν, μάλιστα, με νόημα ότι οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί ραγδαία, άρα ίσως οι παρεμβάσεις να είναι πιο σκληρές.
Ωστόσο, από την άλλη, το ζήτημα είναι και τι είδους συμφωνία είναι διατεθειμένη (εάν είναι) να δεχθεί η ελληνική πλευρά. Εάν η συμφωνία είναι πολύ σκληρότερη, αφού μιλάμε για νέο Μνημόνιο με απαιτήσεις για τρίμηνους επιτόπιους ελέγχους, είναι αμφίβολο εάν η κυβέρνηση την αποδεχθεί. Το αφήγημα της ρήξης είναι μία εκδοχή που δεν απορρίπτουν όσοι έχουν άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων, ακόμη κι αν δεν μπορούν να δώσουν σαφή απάντηση για την μετέπειτα διαχείριση της κατάστασης.
Πάντως, τα στελέχη της κυβέρνησης δίνουν κάθε μέρα και μία διαφορετική εκδοχή που επιβεβαιώνει πως το plan B είναι ήδη στο τραπέζι.
Ο αποπεμφθείς υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, έχει μιλήσει για την υιοθέτηση παράλληλου νομίσματος, θέση που υιοθετεί και ο Κώστας Λαπαβίτσας, η εκπρόσωπος των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ μιλά για σχέδιο παραγωγής φαρμάκων από το στρατό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει δηλώσει δημοσίως ότι την ασφάλεια στο εσωτερικό της χώρας εγγυάται ο στρατός.
Το ερώτημα πλέον είναι εάν το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα μείνει να παρακολουθεί τις εξελίξεις ως θεατής και ποια θα είναι η στάση που θα κρατήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Προσωπική εκτίμηση: εάν η κυβέρνηση έχει πάρει την απόφαση της ρήξης, κανείς δεν μπορεί να την σταματήσει. Το 62% στο δημοψήφισμα είναι η μεγαλύτερη επικύρωση των όποιων θέσεων παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός. Ακόμη κι αν απάντησε σε άλλο ερώτημα.
Η διαδικασία κατάθεσης της πρότασης στον ESM:
-Κατάθεση του αιτήματος για νέο δάνειο από τον ESM. Θα το υποδεχθεί σε συνεδρίασή του το Eurogroup.
-Θα πρέπει οι θεσμοί με βάση το αίτημα να εξετάσουν τη βιωσιμότητα του χρέους (μαζί με το ΔΝΤ αν είναι επιθυμητό), την κατάσταση της οικονομίας (δηλαδή πως διαμορφώνεται πλέον η ανάγκη για δημοσιονομικά μέτρα μετά την τραπεζική αργία) και να συμφωνήσουν για τα αναγκαία δημοσιονομικά μέτρα και το τελικό χρηματοδοτικό πακέτο, που αναμένεται να ξεπεράσει τα 50 δισ. ευρώ.
-Κατάθεση ελληνικών προτάσεων για άμεση και πολυετή χρηματοδότηση, με τελική προθεσμία την Πέμπτη ή το πρωί της παρασκευής (8.30 π.μ. ώρα Βρυξελλών).
-Απόφαση για το πρώτο πακέτο. Έχει στόχο την κάλυψη των αναγκών τουλάχιστο του Ιουλίου, την ανάγκη να δοθεί ένα “χαλί” στήριξης προς την ΕΚΤ αλλά και να αναγκάσει την κυβέρνηση σε απτά δείγματα γραφής.
-Έγκριση συνολικού πακέτου προτάσεων. Οι ηγέτες/θεσμοί χθες μίλησαν για Eurogroup που θα συγκληθεί πριν την σύνοδο της Κυριακής (μάλλον το Σάββατο) για να οριστικοποιήσει το συνολικό πακέτο το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής.