Λαγκάρντ: Απαραίτητη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους
- 09/07/2015, 09:45
- SHARE
Η διευθύντρια του ΔΝΤ εξήγησε γιατί δημοσιοποίησε στην έκθεση του Ταμείου για την Ελλάδα πριν το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο ινστιτούτο Brookings, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι θεωρεί απαραίτητη την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας.
«Μια αναδιάρθρωση του χρέους είναι κατά τη γνώμη μας απαραίτητη στην περίπτωση της Ελλάδας ώστε να καταστεί βιώσιμο», σημείωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ. Πρόκειται για μία θέση η οποία έρχεται σε αντίθεση με εκείνη των Ευρωπαίων δανειστών της χώρας μας, οι οποίοι απορρίπτουν κάθε τέτοιο ενδεχόμενο προς το παρόν.
Ωστόσο, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να παραβιάσει τους κανόνες του σε ό,τι αφορά την Ελλάδα: «Το ΔΝΤ έχει υιοθετήσει μια γραμμή που δεν συνεπάγεται ότι σιωπούμε, αλλά προσπαθούμε να έχουμε στο μυαλό μας τις εξελίξεις και να μην είμαστε υπερβολικοί στις θέσεις που διατυπώνουμε».
Και κατέληξε: « Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κατάσταση οξείας κρίσης, η οποία είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί σοβαρά και άμεσα».
Την ίδια ώρα, η Κριστίν Λαγκάρντ εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δημοσιοποίησε την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το χρέος λίγα 24ωρα πριν το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου:
«Ο λόγος που δημοσιεύσαμε τη μελέτη βιωσιμότητας του χρέους ήταν διότι μία ανάλυση δύο σελίδων αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα την οποία οι Έλληνες πολίτες συμβουλεύονταν για να καθορίσουν τη στάση τους στο δημοψήφισμα. Αυτή η ανάλυση είχε παραχθεί από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και για όσους γνωρίζετε το ΔΝΤ, δεν είναι αυτός ο τυπικός τρόπος με τον οποίο εμείς ετοιμάζουμε μία ανάλυση βιωσιμότητας. Θεωρήσαμε λοιπόν ότι θα ήταν ειλικρινές και διαφανές να δημοσιοποιήσουμε επίσης τη δική μας ανάλυση, ώστε όλοι να έχουν πρόσβαση σε αυτή», δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και προσέθεσε:
«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι χρησιμοποιήθηκε και από τις δύο πλευρές με το ίδιο ταλέντο και επιτυχία και είμαστε περήφανοι που βλέπουμε μία μελέτη βιωσιμότητας του χρέους να μπορεί να γίνει το πιο περίεργο έγγραφο προπαγάνδας στο κόσμο και να γίνεται προϊόν εκμετάλλευσης και από τις δύο πλευρές».