«Πυρετός» διαβουλεύσεων στο Μαξίμου: Στις Βρυξέλλες εντός της ημέρας η ελληνική πρόταση

«Πυρετός» διαβουλεύσεων στο Μαξίμου: Στις Βρυξέλλες εντός της ημέρας η ελληνική πρόταση
ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ Ε

Σε εξέλιξη κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο για τις ελληνικές προτάσεις.

Εντός της ημέρας αποστέλλεται η πρόταση της Ελλάδας, βάση της οποίας αποτελεί το κείμενο που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα στο Eurogroup.

Η πρόταση που περιλαμβάνει τις μεταρρυθμίσεις που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα, συζητείται σε σύσκεψη που έχει από νωρίς σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο, Οικονομίας Γ. Σταθάκη και Εξωτερικών Ν. Κοτζιά.

Σχετικά με τα χρήματα που θα ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση, κυβερνητική πηγή ανέφερε πριν από λίγο ότι αυτό θα καθοριστεί από τις χρηματοδοτικές ανάγκες της τριετίας, οι οποίες βρίσκονται σε συνάρτηση με τις μακροοικονομικές προβλέψεις και τα έσοδα.

Κυβερνητική πηγή χαρακτηρίζει εξάλλου ανακριβή, δημοσιεύματα που προσδιορίζουν το ύψος των μέτρων του τριετούς προγράμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες το μεσημέρι θα δοθούν στα κόμματα οι προτάσεις της κυβέρνησης. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι η νέα πρόταση πατάει στα δεδομένα της τελευταίας πρότασης Γιούνκερ και περιλαμβάνει επιπλέον ορισμένα «βήματα» από την ελληνική πλευρά στα δημοσιονομικά, καθώς δεν υπάρχει διάθεση να κολλήσει εκεί η συμφωνία.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι τριετής και η ελληνική πλευρά δίνει ιδιαίτερη σημασία στο να εξασφαλίζεται επαρκής χρηματοδότηση, με βάση συγκεκριμένες δεσμεύσεις χωρίς να χρειάζεται κάθε τρεις μήνες να αμφισβητείται η πορεία του προγράμματος. Σε πρώτη φάση, πάντως, θα πρέπει να συμφωνηθούν τα πρώτα μέτρα που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση άμεσα κιόλας -από την επόμενη εβδομάδα- ώστε να μπορέσει να πάρει προκαταβολή από τον ESM. Οι διαβουλεύσεις για το νέο Μνημόνιο θα συνεχίζονται κανονικά, ενώ ορόσημο αποτελεί η 20ή Ιουλίου, οπότε και θα πρέπει να πληρωθούν 3,45 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ, εκτός από τους μισθούς στο Δημόσιο.

Ήδη ο ESM από χθες έχει δώσει εντολή στους θεσμούς να εξετάσουν το ελληνικό αίτημα.

Σχετικά με την δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας ο στενός συνεργάτης του Ματέο Ρέντσι, Σάντρο Γκότζι, δήλωσε: «Μια συμφωνία είναι εφικτή. Έχουν γίνει βήματα προόδου σε σχέση με την ημέρα του δημοψηφίσματος, η καθοριστική στιγμή είναι η κατάθεση των λεπτομερών μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση. Ως ιταλική κυβέρνηση, μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την γαλλική κυβέρνηση καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να βρεθεί μια λύση θετική, που να ικανοποιεί όλους. Θα το πράξουμε διότι όταν μιλάμε για μια δημοκρατική Ευρώπη πρέπει να εργασθούμε μέσα στους θεσμούς, με ομαδικό τρόπο. Όχι με διευθυντήρια, από την στιγμή που πρόκειται για ένα θέμα που αφορά δεκαεννέα λαούς της ζώνης του Ευρώ. Είναι αδιανόητο να εμπλέκονται μόνο δυο κυβερνήσεις. Η διαδικασία αυτή δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα. Η Ευρώπη των διευθυντηρίων τελείωσε, πρόκειται για ένα ακόμη μάθημα που προκύπτει από το καθοριστικό αυτό ελληνικό δημοψήφισμα».