H μεγάλη μάχη της Ελλάδας στο Eurogroup: Μεταξύ 78 και 84 δισ. ευρώ το νέο δάνειο

H μεγάλη μάχη της Ελλάδας στο Eurogroup: Μεταξύ 78 και 84 δισ. ευρώ το νέο δάνειο
Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos walks past Lithuanian counterpart Rimantas Sadzius (R) and European Economic and Financial Affairs Commissioner Pierre Moscovici (L) during an euro zone finance ministers meeting in Brussels, Belgium, July 11, 2015. REUTERS/Francois Lenoir - RTX1JZXM

Στις Βρυξέλλες, υπάρχει διάχυτη δυσπιστία σχετικά με τη θέληση, την ικανότητα και τη δυνατότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τα μέτρα που προτείνει. (LIVE).

Μία ώρα νωρίτερα από το προκαθορισμένο ραντεβού ξεκινά το σημερινό Eurogroup, στις 3 ώρα Ελλάδας αντί για τις 4 όπως ήταν προγραμματισμένο. Την ανακοίνωσε έκανε μέσω Twitter ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Σοφίας Δήμτσα, η πρόταση των θεσμών είναι για δάνειο 80 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μέχρι και 25 δισ. ευρώ θα πάνε για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.  Τα μέτρα που ζητάνε από την Ελλάδα φτάνουν τα 13,5 δισ. ευρώ στην τριετία η εισήγηση των θεσμών.

Προσερχόμενος, ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, υπογραμμίζοντας τη σημασία των μεταρρυθμίσεων «για την επιστροφή στην ανάπτυξη αλλά και για να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος».

O Μοσκοβισί χαρακτήρισε «πολύ σημαντική κίνηση» τόσο την πρόταση όσο και την ψηφοφορία στη Βουλή, λέγοντας πως η Κομισιόν θα παρουσιάσει την πρόταση, την αξιολόγησή της, την ανάλυση για το χρέος και «διαφαινόμενες χρηματοδοτικές ανάγκες».

Ο Επίτροπος υπογράμμισε επανειλημμένα τη σημασία «εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων», όχι μόνο για την επιστροφή στην ανάκαμψη αλλά και ως «κλειδί για να ανοίξει η συζήτηση του χρέους», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Ντάισελμπλουμ: Υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης με την ελληνική κυβέρνηση

Υπάρχει η βούληση από την ελληνική πλευρά για επίτευξη συμφωνίας, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βλάντις Ντομπρόβσκις, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Χθες η ελληνική πρόταση εγκρίθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο, δήλωσε ο Βλ. Ντομπρόβσκις, όμως υπάρχουν ακόμα ορισμένα ζητήματα και ανησυχίες που εγείρουν κάποια κράτη-μέλη και θα πρέπει να διευθετηθούν. Σήμερα θα αποφασίσουμε αν θα δώσουμε εντολή στους θεσμούς (Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ) να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές για το νέο πρόγραμμα στήριξης από τον ESM, κατέληξε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Παρεμβάσεις της τελευταίας στιγμής Γάλλων τεχνοκρατών στην ελληνική πρόταση

Λαγκάρντ: Ελπίζω να υπάρξει πρόοδος
Η Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ προσερχόμενη στη συνεδρίαση του Eurogroup δήλωσε ότι ελπίζει σήμερα να υπάρξει πρόοδος στο θέμα της Ελλάδας.

Σέλινγκ: Μιλάμε για 72 δισ. ευρώ
«Θετικό που έδωσε η Ελλάδα πρόγραμμα, κάτι που δεν είχε κάνει εδώ και πέντε μήνες», δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ο Αυστριακός ΥΠΟΙΚ, Χανς Σέλινγκ. «Αυτό που δεν έχουμε είναι οι εγγυήσεις. Εδώ και πέντε χρόνια ακούμε υποσχέσεις», συμπλήρωσε, προσδιορίζοντας το συνολικό πακέτο για την Ελλάδα στα 72 δισ. ευρώ.

Πράσινο φως από το Euroworking Group – Τι εισηγήθηκαν οι θεσμοί για την Ελλάδα

Νούναν: Αποδυναμωμένη η πλειοψηφία της κυβέρνησης
Ζήτημα αποδυνάμωσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας, έθεσε ο Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ, Μάικλ Νούναν. «Η Κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης εμφανίζεται αποδυναμωμένη. Η θέση των Ελλήνων είναι πάρα πολύ δύσκολη», δήλωσε, και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση έχει ήδη κάποια προβλήματα. Το δημοψήφισμα ήταν μία νίκη για την κυβέρνηση, αλλά ήταν καταστροφικό για την ελληνική οικονομία και την εμπιστοσύνη».

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, β, κάλεσε τους ομολόγους του να εξασφαλίσουν το ελληνικό αίτημα για στήριξη, το οποίο χαρακτήρισε ως τον μόνο τρόπο που θα οδηγήσει προοπτική για τη χώρα. «Πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε λιγότερο στη βάση του συναισθήματος και περισσότερο στη βάση της λογικής», είπε χαρακτηριστικά.

DW: O Σόιμπλε αναμένεται να τηρήσει σκληρή στάση

“H ελληνική κυβέρνηση έκανε βήμα προς τα εμπρός”
Ο υπουργός Οικονομίας της Ολλανδίας, Έρικ Βίεμπς δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε ένα βήμα προς τα μπρος με τις προτάσεις που κατέθεσε, ωστόσο, τόνισε ότι πρέπει να συζητηθούν οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα βοήθειας.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ανέφερε ότι υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες για τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης και για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, καθώς η ελληνική πρόταση που βρίσκεται σήμερα υπό συζήτηση απορρίφθηκε πριν από μία εβδομάδα στο δημοψήφισμα. Πρέπει να γίνει ένα βήμα που θα ανακτά την εμπιστοσύνη, πρόσθεσε ο υπουργός της Ολλανδίας.

“Η Κύπρος στηρίζει το ελληνικό αίτημα”
Την πάγια θέση της Κύπρου ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο σκληρό πυρήνα της ΕΕ, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης, προσερχόμενος στο Eurogroup.O κ.Γεωργιάδης είπε ότι «η Κύπρος είναι έτοιμη να στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις το ελληνικό αίτημα για εξασφάλιση προγράμματος στήριξης, γιατί όπως είπε, η Κύπρος θεωρεί ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος που θα δημιουργήσει προοπτική για την Ελλάδα».

Ανέφερε ότι «οι τελευταίοι μήνες ήταν καταστροφικοί για την Ελλάδα» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε λιγότερο στη βάση του συναισθήματος και περισσότερο στη βάση της λογικής και των δύσκολων, αλλά αναγκαίων, αποφάσεων που δημιουργούν προοπτική».