CNN: Η Ελλάδα ψήφισε μεταρρυθμίσεις. Σειρά της Ευρώπης τώρα
- 11/07/2015, 17:51
- SHARE
«H ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πολλαπλές πολιτικές στροφές κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων».
Η Βουλή της Ελλάδας ψήφισε το Σάββατο ότι δέχεται τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που είχε απορρίψει η κυβέρνηση μόλις πριν από μία εβδομάδα, σε μια τελευταία απελπισμένη προσπάθεια να εξασφαλίσει δάνεια και να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ. Η ψηφοφορία αφήνει το επόμενο βήμα στην Ευρώπη, η οποία έχει δηλώσει ότι θέλει να υπάρξει μια συμφωνία μέχρι την Κυριακή.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέστειλαν στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ένα τελεσίγραφο: Πείστε μας ότι είστε σοβαροί σχετικά με την τακτοποίηση των οικονομικών της χώρας, αλλιώς βγείτε από την ευρωζώνη.
Με την ψήφο της, η Ελλάδα δεσμεύεται να μειώσει δαπάνες, να αυξήσει φόρους, και να προβεί σε σταδιακή μείωση των φορολογικών εκπτώσεων σε ορισμένα τουριστικά νησιά, μεταξύ άλλων. Επίσης, η Ελλάδα προτείνει αλλαγές στις συντάξεις, όπως αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, καθώς και μέτρα για τη βελτίωση της είσπραξης φόρων.
Αλλά η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πολλαπλές πολιτικές στροφές κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων.
Και τώρα ζητάει ένα τρίτο πακέτο διάσωσης, ενώ η Ελλάδα έχει λάβει περίπου 233 δισεκατομμύρια ευρώ χρηματοδότηση κατά τα τελευταία πέντε έτη από ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους.
Οι προτάσεις που εγκρίθηκαν από την Ελλάδα το Σάββατο φαίνονται πολύ παρόμοιες με εκείνες που είχαν προηγουμένως υποβληθεί από τους ηγέτες της ευρωζώνης – ίδιες με εκείνες που είχαν απορριφθεί στη συνέχεια από τον Έλληνα Πρωθυπουργό μόλις 10 ημέρες πριν και από τον ελληνικό λαό στο δημοψήφισμα της Κυριακής.
Ο χρόνος τελειώνει. Το σχέδιο της Ελλάδας θα εξεταστεί από 28 αρχηγούς κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πράγμα που σημαίνει ότι οι ηγέτες της Ευρώπης κρατούν το κλειδί για τα χρήματα της διάσωσης.
Υπάρχουν έντονες ανησυχίες ότι η Ελλάδα θα λάβει τα χρήματα, αλλά δεν θα εκπληρώσει τις υποσχέσεις της.
Ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Πίτερ Καζιμίρ συνόψισε την κατάσταση ποιητικά: «Ακούγοντας τους κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Ελλάδα, μπορεί κανείς να αναρωτηθεί πόσο γρήγορα μια κάμπια μπορεί να μετατραπεί σε πεταλούδα».
Η Ελλάδα θέλει από τους πιστωτές της να ελαφρύνουν το τεράστιο χρέος της, αλλά μερικοί Ευρωπαίοι ηγέτες αντιτίθενται έντονα στην ελάφρυνση αυτή. Αυτή η αντίθεση θα μπορούσε να σκοτώσει κάθε νέα ελληνική συμφωνία, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να αθετήσει κι άλλες πληρωμές και ενδεχομένως να πτωχεύσει σε λίγες ημέρες.
Επιπλέον, οικονομικά η Ελλάδα είναι πολύ χειρότερα σήμερα από ότι ήταν πριν από λίγες εβδομάδες. Ορισμένοι σκεπτικιστές αναρωτιούνται αν ένα τρίτο πακέτο διάσωσης θα είναι αρκετό για να βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από το οικονομικό της αδιέξοδο.
Το ΔΝΤ εκτίμησε πρόσφατα ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Αλλά οι αναλυτές λένε ότι ο αριθμός θα είναι πολύ μεγαλύτερος, δεδομένου ότι η ανάλυση του ΔΝΤ διεξήχθη πριν κλείσουν οι ελληνικές τράπεζες, προκαλώντας ακόμη περισσότερη ζημιά στην οικονομία.
Ιδού μερικές από τις βασικές προτάσεις των Ελλήνων, που έχουν σχεδιαστεί για να αυξήσουν περισσότερο τα φορολογικά έσοδα και να μειώσουν τις δαπάνες:
– Εξορθολογισμός του φόρου προστιθέμενης αξίας και αύξηση του συντελεστή για τα ελληνικά νησιά, τα οποία απολαμβάνουν επί του παρόντος εκπτώσεις.
– Πάταξη της φοροδιαφυγής και σταδιακή κατάργηση της προνομιακής φορολογικής μεταχείρισης για τους αγρότες.
– Αύξηση του φόρου των επιχειρήσεων στο 28% από 26%.
– Μείωση στρατιωτικών δαπανών.
– Αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος σε μια προσπάθεια να αποθαρρυνθούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Για πολλούς Έλληνες, η νέα ηλικία συνταξιοδότησης θα αυξηθεί στα 67 έτη.
Πηγή: CNN Money