Eurogroup: Άμεση ψήφιση μέτρων ζητούν οι εταίροι από την Ελλάδα
- 12/07/2015, 00:48
- SHARE
Συντάσσεται κοινό ανακοινωθέν στο Eurogroup, σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες - Νέα μέτρα ζητούν οι εταίροι (LIVE).
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είπαν στον Έλληνα ομόλογό τους σήμερα ότι η Αθήνα πρέπει να προχωρήσει πέραν της αρχικής δέσμης προτάσεων για μεταρρυθμίσεις εάν θέλει να ανοίξουν οι διαπραγματεύσεις για ένα σχέδιο διάσωσης, αναφέρουν στο Reuters πηγές της ευρωζώνης.
Ακόμα θέτουν θέμα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ζητώντας να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την επιστροφή των σχέσεων στην ομαλότητα, όπως να ψηφίσει άμεσα σειρά μέτρων και μεταρρυθμίσεων από τη Βουλή μέσα στην εβδομάδα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, ζητούν την άμεση ψήφιση: της νέας νομοθεσίας για τις αλλαγές στο ΦΠΑ, για τις ιδιωτικοποιήσεις, κατάργηση πρόωρων συντάξεων, την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Ζητούν επίσης να μην υπάρξει καμία μεταβολή στην αγορά εργασίας μέχρι το Σεπτέμβριο.
Το σήμα έδωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ κάνοντας λόγο για μια «πολύ δύσκολη» συνάντηση. «Ορισμένοι υπουργοί διατηρούν επικριτική στάση απέναντι την ελληνική πρόταση, τόσο αναφορικά με την ουσία της πρότασης, όσο και με το αν μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη στην ελληνική πλευρά», υποστήριξε ο κ. Ντάισελμπλουμ.
Ακολούθησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που χαρακτήρισε επίσης τις διαπραγματεύσεις “εξαιρετικά δύσκολες”. Στο ίδιο μήκος κύματος ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Ερικ Βίμπες εξέφρασε «αμφιβολίες» κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις «που είχαν απορριφθεί στο δημοψήφισμα πριν μία εβδομάδα»
Aυτή την ώρα υπάρχει διάλειμμα για δείπνο από τους 19 ΥΠΟΙΚ, όπως μεταδίδει ο Κύπριος εκπρόσωπος της κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλίδης. Οι υπουργοί βρίσκονται στο τραπέζι της συζήτησης εδώ και τέσσερις ώρες.
Το γαλλικό πρακτορείο AFP μεταδίδει πως υπάρχει όντως έγγραφο που περιγράφει το time out της χώρας από τη ζώνη του ευρώ, όπως μετέδωσε νωρίτερα η FAS, το οποίο όμως δεν έχει ακόμη κατατεθεί ή συζητηθεί στο τραπέζι του Εurogroup.
Το έγγραφο του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών φέρεται μάλιστα να μην ικανοποιείται από τις ελληνικές προτάσεις, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που διέρρευσε και δημοσιεύεται στην αυριανή έκδοση της Frankfurter Allgemeine Sinntagszeitung και προτείνει ούτε λίγο ούτε πολύ δύο δρόμους για την Ελλάδα:
Ο πρώτος δρόμος είναι « να βελτιώσει η Ελλάδα τις προτάσεις της γρήγορα και συνολικά, με πλήρη στήριξη του Κοινοβουλίου, μεταφέροντας τα περιουσιακά στοιχεία σε ένα Ταμείο το οποίο θα τα εκποιήσει και τα έσοδα θα διατεθούν για την αποπληρωμή του χρέους».
Ο δεύτερος δρόμος είναι να εγκαταλείψει η Ελλάδα την Ευρωζώνη για τουλάχιστον πέντε χρόνια και να αναδιαρθρώσει το χρέος της, παραμένοντας όμως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως γράφει η Frankfurter Allgemeine στην ηλεκτρονική της έκδοση, «δεν είναι πάντως σαφές πόσους υποστηρικτές θα βρει ο Σόιμπλε μεταξύ των συναδέλφων του από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης σε αυτό το αίτημα.
Eπίσης το έγγραφο αυτό προκάλεσε αντιδράσεις από το SPD σε πολύ έντονο ύφος.
Κυβερνητικοί κύκλοι καθιστούν σαφές ότι ποτέ δεν τέθηκε από κανέναν, ούτε από τον κ. Σόιμπλε στο Eurogroup, θέμα Grexit.
Δείτε όλες τις δηλώσεις εδώ
Δείτε το έγγραφο εδώ
Η άλλη πλευρά
Αντίθετα, την αισιοδοξία τους για την έκβαση του Eurogroup εξέφρασαν οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν και της Ιταλίας Πιέρ Κάρλο Πάντοαν.
Η Γαλλία, δια του προέδρου της Φρανσουά Ολάντ, χαρακτήρισε άλλωστε «σοβαρές και αξιόπιστες» τις ελληνικές προτάσεις. Όπως σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, «η Γαλλία έχει δεσμευτεί να θέσει ζήτημα αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους» .
Η σοσιαλδημοκρατική Sueddeutsche Zeitung αναγνωρίζει ότι η Ευρωπαική Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμούν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει μετακινηθεί πιο κοντά στις θέσεις των Θεσμών ιδιαίτερα στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και εν μέρει στους τομείς της φορολογίας και των συντάξεων. «Σε ορισμένους τομείς η ελληνική πρότασης πάει ακόμη και πέρα από τις γνωστές αξιώσεις των πιστωτών, όπως στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.
Ιταλία: “Αρκετά!”
Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις η Ιταλία περνά στην αντεπίθεση και τα βάζει με τη Γερμανία. Ο Guardian μεταδίδει πως η ιταλική πλευρά θα πει “αρκετά”. “Πρέπει να σταματήσουμε να εξευτελίζουμε την Ελλάδα και να βρούμε μια συμφωνία και κοινό έδαφος για το καλό της ΕΕ”.
Πράσινο φως από το Euroworking Group – Τι εισηγήθηκαν οι θεσμοί για την Ελλάδα