Σκληρά μέτρα ζητούν οι εταίροι από την Ελλάδα – Γιατί δεν υπήρξε κοινό ανακοινωθέν στο Eurogroup
- 12/07/2015, 17:01
- SHARE
Τα «μπαλάκι» στη Σύνοδο Κορυφής πετούν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Δε θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν από το σημερινό Eurogroup, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έχει εξουσιοδοτηθεί να ενημερώσει τους ηγέτες της Ευρωζώνης στη βάση των όσων συμφωνήθηκαν προφορικά μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, η σύνοδος των οποίων είναι ακόμα σε εξέλιξη.
Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, επικαλούμενο δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους που δεν κατονομάζει, το έγγραφο έχει συνταχθεί από ανώτερους αξιωματούχους των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης, το περιεχόμενό τους συζητείται ακόμα και μπορεί να αλλάξει, ωστόσο κατ’ απαίτηση της Γερμανίας περιλαμβάνει, ως μία από τις πιθανές επιλογές, και την προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Με διατύπωση, μάλιστα, “σχεδόν ταυτόσημη” με εκείνη του γερμανικού εγγράφου, το οποίο διέρρευσε χθες.
Tα σκληρά μέτρα που ζητούν οι εταίροι
Το πρακτορείο Reuters δημοσιεύει το προσχέδιο της ανακοίνωσης του Eurogroup για την Ελλάδα, σύμφωνα με το οποίο οι εταίροι ζητούν περισσότερα μέτρα και μεταρρυθμίσεις για να δώσουν «πράσινο φως» στην έναρξη διαπραγματεύσεων για ένα νέο πακέτο διάσωσης. Όπως αναφέρει το πρακτορείο, το προσχέδιο συζητήθηκε αργά το βράδι του Σαββάτου, προτού ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις την Κυριακή.
Πηγές του πρακτορείου στην ευρωζώνη ανέφεραν ότι αναμένονται αλλαγές αλλά αυτό είναι η βάση για περισσότερες διαπραγματεύσεις την Κυριακή. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι υπουργοί πίεσαν την Ελλάδα να αναλάβει και άλλα μέτρα, όπως η εμπροσθοβαρής νομοθέτηση των μέτρων για το ΦΠΑ και για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ.
Η κυβέρνηση πρέπει να νομοθετήσει άμεσα θέματα εργασιακά, την ανεξαρτητοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, αλλαγές στο συνταξιοδοτικό και την αγορά.
Κάποια βασικά σημεία:
– Πρωτογενές πλεόνασμα 3.5% έως το 2018.
– Πλήρης ιδιωτικοποίηση της ΑΔΜΗΕ, στον τομέα της ενέργειας
– Απελευθέρωση αγορών, στο πεδίο των φαρμάκων, των αδειών στα φαρμακεία, στους φούρνους και στο γάλα.
– στις αγορές εργασίας, να προχωρήσει σε αυστηρή αναθεώρηση του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων, του συνδικαλισμού και των συλλογικών απολύσεων, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και την προσέγγιση που προτείνεται από τους Θεσμούς. Οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να βασίζονται σε διεθνείς και ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές, και δεν θα πρέπει να περιλαμβάνουν επιστροφή σε πολιτικές του παρελθόντος οι οποίες δεν είναι συμβατές με τα στόχο προώθησης της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης.
– να αναπτύξει ένα σημαντικά αναβαθμισμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με βελτιωμένη διακυβέρνηση. Μια ομάδα εργασίας σε συνεργασία με τους Θεσμούς θα πρέπει να παρέχει προτάσεις σχετικά με μηχανισμούς καλύτερης εφαρμογής.
– να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένης αποφασιστικής δράσης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, την εφαρμογή της οδηγίας BRRD, και μέτρα για την ενίσχυση της διακυβέρνησης του ΤΧΣ και των τραπεζών.
Αναλυτικά:
Στο προσχέδιο της κοινής ανακοίνωσης του Eurogroup, αναφέρεται ακόμη, σύμφωνα με το Reuters, ότι η Ελλάδα πρέπει να προωθήσει άμεσα την πλήρη λειτουργία του Ανεξάρτητου Δημοσιονομικού Συμβουλίου, το οποίο θα εποπτεύει την εκτέλεση του Προϋπολογισμού Ακόμη, να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης των τραπεζών, μεταξύ άλλων και μέσω της αποτελεσματικής διευθέτησης των κόκκινων δανείων, καθώς και της διοικητικής ενίσχυσης του ΤΧΣ και των τραπεζών.
Η Ελλάδα δεσμεύεται να υιοθετήσει ακόμη πιο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις – και με σαφές χρονοδιάγραμμα –υιοθετώντας πλήρως την «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ». Σε αυτές περιλαμβάνονται το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, μέτρα για τις περιόδους των εκπτώσεων, την απελευθέρωση πώλησης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ), τις άδειες των φαρμακείων, καθώς και το καθεστώς πώλησης γάλακτος και ψωμιού.
Σε ότι αφορά την αγορά ενέργειας, το προσχέδιο της απόφασης που επικαλείται το Reuters, αναφέρει ρητά την υποχρέωση της Ελλάδας να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, εκτός εάν βρεθούν ισοδύναμης απόδοσης μέτρων, όπως έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς.
Να αντισταθμίσει τις δημοσιονομικές επιπτώσεις που προέκυψαν από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις συντάξεις το 2012 και να εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.
Τέλος η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τα βασικά στοιχεία που απομένουν, από το Δεκέμβριο του 2014, από την πορεία της 5ης αξιολόγησης του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής”.