«Η γερμανική βουλή θα δώσει πράσινο φως στο νέο ελληνικό πρόγραμμα»
- 13/07/2015, 14:47
- SHARE
Πώς αντιδρούν οι Γερμανοί βουλευτές στον νέο πακέτο για την Ελλάδα.
Την ερχόμενη Παρασκευή θα μπορούσε να συγκληθεί το γερμανικό Κοινοβούλιο, προκειμένου να εξουσιοδοτήσει την κυβέρνηση για τη συμφωνία με την Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Μπούντεστανγκ, Νόρμπερ Λάμερτ. Ο κ. Λάμερτ επεσήμανε ότι ένα «ναι» της ελληνικής Βουλής για τα μεταρρυθμιστικά μέτρα αποτελεί προϋπόθεση για να δώσει η γερμανική Βουλή την εξουσιοδότησή της.
Ο Άρμιν Λάσετ υψηλόβαθμο στέλεχος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) εκτιμά ότι η γερμανική βουλή θα στηρίξει ευρέως τις διαπραγματεύσεις για την παροχή ενός τρίτου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα. «Είμαι σίγουρος ότι υπάρχει πλειοψηφία στην Μπούντεσταγκ», δήλωσε σήμερα ο Λέσετ. «Όποιος γνωρίζει με πόσο κόπο και προσπάθεια διαπραγματεύθηκαν αυτές τις ώρες στις Βρυξέλλες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η Άνγκελα Μέρκελ, πρέπει και να αναγνωρίσει αυτή τη δουλειά. Και δεν μπορώ να φανταστώ ότι πολλοί βουλευτές της Ένωσης θα πουν “όχι”», επεσήμανε.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει ακόμη μερικές προσπάθειες μέχρι να οριστικοποιηθεί το νέο πρόγραμμα βοήθειας. «Μένουν ακόμη μερικά δύσκολα βήματα μέχρι το νέο πακέτο βοήθειας, όλα από την Αθήνα, όπου πρέπει να εργαστούν επειγόντως για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», δήλωσε ο Στάινμαϊερ.
Υψηλόβαθμα στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) χαιρέτισαν την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης, όμως παράλληλα επέκριναν τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Είναι καλό ότι αναζητήθηκε ένας κοινός δρόμος στην ευρωζώνη», είπε ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD Ραλφ Στέγκνερ. «Όλοι όσοι έλεγαν ότι ένα Grexit θα ήταν καλύτερο, έκαναν λάθος», πρόσθεσε.
Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD αρμόδιος για ευρωπαϊκά ζητήματα Άξελ Σέφερ κατηγόρησε τον Σόιμπλε ότι ήταν αποφασισμένος να εκδιώξει την Ελλάδα από την ευρωζώνη. «Κάτι τέτοιο αποφεύχθηκε επιτυχώς με τη δέσμευση του SPD διότι είπαμε, και προς τον Σόιμπλε, ότι δεν θα συμφωνήσουμε», τόνισε ο Σέφερ.
Ο πρόεδρος του κόμματος Die Linke Μπερντ Ρίξινγκερ από την πλευρά του απέφυγε να αξιολογήσει τη συμφωνία.
Μλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό n-tv είπε: «Από αυτά που ακούω φοβάμαι ότι με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα δεν θα εξυγιανθεί. Προφανώς συνεχίζεται η πολιτική λιτότητας. Το μεγάλο ερώτημα είναι τώρα τι θα γίνει με αυτό το ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο είναι μια πλήρης υποταγή της Ελλάδα και παράλληλα ο λάθος δρόμος».
Επίσης ο Ρίξινγκερ ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να υποστηρίξει το τρίτο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας, «αν δεν προβλέπει την απομείωση του χρέους» της Αθήνας.
«Καλό συμβιβασμό» με πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα χαρακτήρισε τη συμφωνία που επετεύχθημε την Ελλάδα, νωρίτερα σήμερα, στις Βρυξέλλες, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η γερμανική Βουλή θα δώσει εξουσιοδότηση, εφόσον προηγουμένως εγκρίνει τη συμφωνία η ελληνική Βουλή.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και την πρόταση περί προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο κ. Ζάιμπερτ επεσήμανε ότι υπήρξε συνεργασία με την καγκελάριο Μέρκελ και διευκρίνισε ότι η προσωρινή έξοδος αφορούσε μία υπόθεση εργασίας για την περίπτωση που δεν υπήρχε συμφωνία και μόνο εφόσον θα συμφωνούσε σε αυτό η Ελλάδα.
Θετική ψήφο στη γερμανική Βουλή για τη συμφωνία με την Ελλάδα αναμένει ο αντικαγκελάριος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση και, όπου αυτό είναι απαραίτητο, τα Κοινοβούλια των κρατών της Ευρωζώνης θα δώσουν τη συγκατάθεσή τους για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.
Η συμφωνία είναι «ένα καλό αποτέλεσμα» δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ, λίγο πριν την αναχώρησή του για την Κίνα.
Τα προβλήματα της Ελλάδας δεν έχουν επιλυθεί παρά την επίτευξη συμφωνίας με τους Ευρωπαίους, εκτιμά το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW).
«Θα ήταν πρόωρο να θεωρήσουμε τη συμφωνία επιτυχία», δήλωσε ο πρόεδρος του DIW Μάρσελ Φράτσερ.
«Είναι μόνο ένα πρώτο βήμα για να σταματήσει η πτωτική πορεία της ελληνικής οικονομίας», πρόσθεσε.
Παρόλα αυτά ο πρόεδρος του DIW επεσήμανε ότι η συμφωνία δεν λύνει προβλήματα όπως το πώς το ελληνικό κράτος θα καταστεί φερέγγυο, πώς θα αναδομηθεί το τραπεζικό σύστημα και πώς μπορεί να προωθηθεί η ανάπτυξη.
Το σχεδιαζόμενο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας είναι περισσότερο από γενναιόδωρο, εκτίμησε ο Φράτσερ. Παράλληλα όμως η γερμανική κυβέρνηση επέβαλε τις περισσότερες από τις απαιτήσεις της, κατέληξε.