Αναδιάρθρωση χρέους: Σε τι μπορεί να ελπίζει η Ελλάδα
- 15/07/2015, 18:05
- SHARE
Μπορεί η νέα συμφωνία να προσθέτει ένα νέο μεγάλο ποσό στο χρέος, όμως η αναδιάρθρωσή του θα είναι το κλειδί για το μέλλον.
Απόψε κρίνεται από τη βουλή το νέο δάνειο ύψους περίπου 82 δις ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Η Συμφωνία αυτή ανοίγει τον δρόμο για νέα χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους όσον αφορά την μελλοντική του αποπληρωμή, χωρίς όμως να τίθεται θέμα διαγραφής.
Τα προηγούμενα πακέτα διάσωσης προέβλεπαν ήδη ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής ενός χρέους ύψους 312 περίπου δισεκατομμυρίων προς τα ευρωπαϊκά κράτη.
Οπότε, ποια θα ήταν η διαφορά μετά από αυτήν την συμφωνία;
Ο οικονομολόγος της εταιρείας, Berenberg, Χόλγκερ Σμίντινγκ, λέει ότι η Ελλάδα πληρώνει περίπου 1,7% επιτόκιο για το χρέος της. Ένα ποσοστό πολύ χαμηλότερο από άλλες περιπτώσεις κρατών.
Για παράδειγμα, η ΕΚΤ έχει δεσμευτεί να επιστρέψει στην Ελλάδα τα κέρδη της από τα ελληνικά ομόλογα σε περίπτωση που η χώρα καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της. Ο Σμίντινγκ υποστηρίζει ότι αυτό ρίχνει το πραγματικό ποσοστό του επιτοκίου στο 1,5%.
Με τόσο χαμηλά επιτόκια, το χρέος της Ελλάδας αποπληρώνεται με πολύ καλύτερους όρους από πολύ πιο αναπτυγμένες οικονομίες.
Σύμφωνα με έναν ακόμη υπολογισμό από τον επικεφαλής Οικονομολόγο του Oxford Economics, Τζέιμς Νίξον, η Ελλάδα πλήρωσε την περασμένη χρονιά 7,6 δις ευρώ σε τόκους, ήτοι περίπου το 4% του ΑΕΠ της.
«Πρόκειται για ένα πολύ χαμηλό νούμερο», είπε ο Νίξον, «κι ένα χαμηλότερο ποσοστό θα έριχνε ακόμη περισσότερο τον ρυθμό εξυπηρέτησής του από πολλά κράτη της ευρωζώνης».
Είναι λοιπόν οι περαιτέρω μειώσεις εφικτές;
Σύμφωνα με τον Νίξον, δεν είναι. Θεωρεί ότι δεν υπάρχει μεγάλη απόσταση νέας απομείωσής του.
Πίσω στο 2012 ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους αναδιαρθρώθηκε, επεκτείνοντας χρονικά την ωρίμανση των δανείων και παρέχοντας μεγαλύτερες περιόδους αποπληρωμής των τόκων με μειωμένα επιτόκια.
Η χρονική περίοδος για την Ελλάδα θα μπορούσε να μετατεθεί ακόμη πιο βαθιά στον χρόνο. Το ΔΝΤ προτείνει μια «δραματική» προώθηση της ωρίμανσης των δανείων κατά τουλάχιστον 30 έτη. Όμως υποστηρίζει ότι αυτό που πραγματικά χρειάζεται, είναι ένα κούρεμα.
«Το χρέος της Ελλάδας μπορεί να καταστεί βιώσιμο μόνο εάν κουρευτεί, κάτι το οποίο απέχει πολύ από ό,τι είναι διατεθειμένη να πράξει η ευρωζώνη» λέει στην αναφορά του για το ελληνικό χρέος το ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ προβλέπει ότι το χρέος της Ελλάδας είναι «άκρως ασταθές» και προβλέπει ότι θα ανέλθει στο 200% του ΑΕΠ στα επόμενα δύο χρόνια.
Αυτή τη στιγμή το ελληνικό χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ είναι στο 172%, ενώ για παράδειγμα στις ΗΠΑ είναι 88% και στη Γερμανία 53%.
Η έκκληση για κούρεμα χρέους έχει απορριφθεί επανειλημμένα από την Ευρώπη και ένας όρος της νέας συμφωνίας όπου καλούνται τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια να ψηφίσουν, λέει σαφέστατα ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση κουρέματος τους χρέους».
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics, Τζόναθαν Λόινς, λέει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει μεγαλύτερους χρόνους αποπληρωμής του χρέους της. Όμως, όπως υποστηρίζει το ΔΝΤ, αυτό δεν πρόκειται να καταστήσει το χρέος της πραγματικά βιώσιμο – απλά θα το φέρει περίπου στο 100% του ΑΕΠ.
«Το να παίζουμε με τις λέξεις δεν πρόκειται να κάνει δουλειά», λέει ο Λόινς. «Απαιτείται σημαντική διαγραφή, για να επανέλθει το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα».
Πηγή: CNNMoney